Milyen felbontás is kell nekünk?

0

E heti kérdésünk a következő volt:
Milyen felbontással lenne elégedett?

A felmérésben több mint kétszáz olvasónk vett részt. Köszönjük nekik, hogy megosztották velünk a véleményüket.

A mai fényképezőgépek többsége 1, 2 illetve 3 millió pixeles CCD (vagy CMOS) lapkát tartalmaz, de a gyártók egy része már bemutatta első 4 megapixeles érzékelővel szerelt modelljét. A kérdés, hogy mikor is lesz elég a pixelszám. Mekkora felbontású fényképezőgépekre van igazán szükségünk? Sokak szerint a 2-3 millió pixel a hétköznapi feladatok többségéhez elegendő, de profi munkához is csak nagyon ritkán kell 6 millió vagy annál több pixel. Nagyon sokan viszont azt mondják, hogy a digitális technológia majd akkor lesz versenyképes, ha a gépek legalább 6 millió képpontot tudnak rögzíteni egy képen. Valószínűleg igazságot nem tudunk tenni (nem is kell, mert a két tábor nyilván nem véletlen van ezen az állásponton), de mostmár nagyjából tudjuk, hogy olvasóink hogyan vélekednek a felbontásról.

Az olvasók 1/3-a érzi úgy, hogy a 3 millió pixeles felbontás megfelelő, így nincs is nagyon szükség a febontás növelésére. Ők nyilván más területen várnak javulást. A válaszadók 9%-a várja még a 4 millió pixeles időszakot. Ez nem túl nagy szám, talán arra enged következtetni, hogy a felhasználók nem érzik akkora ugrásnak a háromról négy millióra történő váltást. Ezt a feltevést támasztja alá, hogy felmérésben résztvevők 19%-a érzi, hogy a 6 megapixeles érzékelőlapkákra feltétlenül szükség van.

10 millió képpontos fényképezőgépekre viszonylag kevesen várnak, ők az összes válaszoló 7%-át teszik ki. Engem meglepett viszont az extrém felbontásokra várók aránya. A 16 megapixeles CCD-ket és a még annál is nagyobbakat várók tábora együtt nagyobb, mint azoké akik elégedettek a jelenleg elterjedt 3 megapixeles felbontással.