HP Invision fotópályázat

0

A HP sajtóközleménye BÖBLINGEN (Németország), A digitális képalkotás piacának vezető vállalataként ismert HP április 1-i bejelentése szerint a 2002. évi HP Invision digitális fotópályázatra benyújtott valamennyi döntős alkotás megtekinthető a HP online galériájában, a www.hpinvision.com/finalists/ címen. A tekintélyes nemzetközi verseny ismét lehetőséget biztosít Európa és a nagyvilág legjobb fotóművészet szakos hallgatóinak arra, hogy megmutassák, miként képesek a HP fényképezőgépből, képolvasóból, PhotoSmart nyomtatóból , laptop számítógépből és CD-íróból álló digitális fotózási megoldásai segítségével olyan ihletett képeket készíteni, amelyek tovább tágítják a digitális képalkotás világának ma ismert határait.

A nemzetközi zsűri – amelynek elnöke a világszerte Platon művésznéven ismert, híres fotós – április folyamán választja ki azt a versenyzőt, aki elnyeri az áhított „2002. évi HP Invision pályázat digitális fotósa” címet és a vele járó 5000 dolláros szponzori támogatást.

A tavalyi HP Invision digitális fotópályázat megnyerése kitűnő felütést adott Kudász Gábor Arion fotóművészeti pályafutásának indulásához. „Időközben egy másik nemzetközi versenyen második helyezést sikerült elérnem. Az idén Portóban, Rotterdamban, és szülővárosomban, Budapesten állítják ki képeimet. Káprázatos 12 hónapot tudhatok magam mögött!” – meséli Arion.

Az idén Belgium, Dánia, Észtország, Izrael, Lettország, Litvánia, Franciaország, Magyarország, Oroszország, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság fotóművészet szakos egyetemi hallgatói négy-négy (összesen tizenkettő) képet készítettek az alábbi három témában:

„Portré”, „Kedvenc témám”, „A természet világa”.
Az utóbbi téma kapcsolódik ahhoz a jelenleg is látható amerikai fotótárlathoz, amelyen a HP támogatásával Ansel Adams állította ki digitális képeit.

Magyarországot az idén diplomázó iparművészeti hallgató, Elek Judit Katalin képviseli. Judit 2001-ben elnyerte a Ludwig Alapítvány ösztöndíját és számos kiállításon vett részt: legutóbb a Miró Galériában, illetve a szombathelyi Művészetek Házában voltak láthatóak munkái. A pályázati anyag április 19. és május 5. között megtekinthető a Krausz Palotában (a Mai Manó ház ideiglenes kiállítóterme).

A szakmai zsűri magyar tagja Nánási Pál fotóművész, aki számos életmód lap kedvelt fotósa (Cosmopolitan, CKM, Playboy, Madame Figaro, CKM) és számos reklámkampány képanyaga fűződik a nevéhez, többek között a Bates Saachi & Saachi Hewlett-Packard, az Edison Volkswagen, a Lowe Lintas GGK Nestlé és Coccolino, illetve a Publicis Vivendi és a Grey Vodafone kampányában is dolgozott. A fotós közismerten elkötelezettje a digitális technika használatának.

„A tavalyi verseny szakmai színvonala rendkívül magas volt, ezért nagy kíváncsisággal várom az idei pályaművek beérkezését” – nyilatkozta a Nike, a Moschino, a Vanity Fair és az ID számára készített képeivel nemzetközi hírnevet szerzett Platon, a zsűri elnöke. A Hewlett-Packard 2002. április 30-án hozza nyilvánosságra, kit választott a zsűri a „2002. évi HP Invision pályázat digitális fotósának”.

A pályázatról a www.hpinvision.com weboldalon olvasható bővebb információ, ahol az elmúlt év legjobb képei is megtekinthetők. A HP digitális fényképezőgépet sorsol ki azok között, akik ellátogatnak az online galériába, és ott szavaznak a nekik legjobban tetsző fotóra.