Nem lesz ISO szabvány a JPEG

0

Forgent Network Inc.Mint azt már korábban megírtuk, a texasi Forgent Networks Inc. nemrégiben bejelenttette, hogy minden olyan eszköz illetve szoftver gyártójától licensz díjat kíván szedni, akiknek a termékei használják a JPEG formátumot. A képtömörítési szabványt ugyan nem az eddig jószerivel ismeretlen amerikai cég dolgozta ki, de állítása szerint a formátumban használt egyik algoritmusnak a felhasználási joga az ő tulajdonukat képezi.

A nemzetközi szabványokat kezelő ISO (International Organisation for Standardisation) a hír hallatán a JPEG azonnali eltávolítását fontolgatja. Ennek oka, hogy csak olyan eljárások lehetnek a nemzetközi szabványok részei, amelyek ingyenesek és mindenki számára egyenlően és elfogadható módon felhasználhatók. A hírek szerint egy gyártó már fizetett 15 millió dollárt a Forgent-nek az algoritmus felhasználásáért, de a Forgent erről nem nyilatkozott.

A Forgent-től származó információk szerint a szabadalom 1997-ben, a Compression Labs Inc. felvásárlásakor került a céghez, de másfél évvel ezelőttig nem foglalkoztak vele. Akkor került az új vezetés látókörébe, miután kidolgoztak egy licenszelési programot, aminek keretében a gyártók megalkudhatnak az algoritmus felhasználási jogáért. Így előfordulhat, hogy egy gyártó sokszorosát fizeti annak, mint amit egy másik hasonló gyártó fizetett. A kérdés rengeteg gyártót érint, akik között ott vannak a legnagyobb eszközgyártók és szoftverfejlesztő cégek is.

Az Independent JPEG Group, a JPEG szabvány kifejlesztői és támogatói nemrégiben Bostonban találkoztak, hogy megvitassák a Forgent ügy alapjait és következményeit. Ezen a találkozón arra az eredményre jutottak, hogy a Forgent valószínűleg alaptalanul hivatkozik az általa birtokolt szabadalomra, mert az egy olyan eljárást véd, ami a szabadalom benyújtásakor már széleskörben ismert volt. A csoport az ügy tisztázása érdekében vizsgálódásokat kezdett.

Mi lesz a JPEG-gel ha már nem lesz szabvány? Valószínűleg semmi. A formátum már olyan mértékben elterjedt, hogy inkompatibilitás mejelenése nem várható. Azonban felveti a kérdést, hogy mit is lenne érdemes használni a jövőben a digitális fényképek tárlolására. A Forgent sikere persze kérdéses, márcsak azért is, mivel a 17 éve benyújtott szabadalom védettsége 3 éven belül lejár, így az mindenképpen ingyenessé válik. Igazi megoldást nyilván a JPEG2000 szabvány elterjedése jelenthetne, de ezt egyelőre többek között szabadalmi okok is lassítják.