A felső határ 3 GB

0

Pretec CF sorozat A memóriakártyáiról főleg külföldön ismert Pretec az őszi Comdex kiállításon Las Vegasban mutatta be első 1 GB fölötti kapacitású kártyáit. A felső határt nem is akármennyivel tolták ki, hiszen a Type II-es (vastagabb, mint a normál CF kártya) CompactFlash formátumba immáron 3 GB-nyi adat tárolható. Ekkora ugyanis a kiállított legnagyobb CF kártya. A normál CF kártya (Type I) kapacitásának felső határát is kintebb tolták. A sorozat második tagja egy 2 GB-os kártya, ami így akár a legegyszerűbb CompactFlash kártyát használó fényképezőgép tulajdonosa számára is elérhetővé teszi ezt a tárolókapacitást. A sorozat legkisebb kapacitású tagja 1,5 GB, vastagsága pedig a Type II-es szabvánnyal teszi kompatibilissá. A 3 GB-os kártya mintaként az év végén lesz elérhető, meglehetősen borsos 2499 dolláros áron.

A sorozat tagjai strapabíró kivitelben is kaphatók lesznek. A precíziós technológiával készült kártyák fém tokozást kapnak és -40°C-tól 125°C-ig ellenállnak a hő hatásának.

A nagy kapacitás használatának azonban van egy nagy akadálya is: a fényképezőgépek többsége ma FAT16-os fájlrendszert használ, aminek felső határa 2 GB. Így ezekben a gépekben a 3 GB-os kártya nem lesz minden gond nélkül használható.