Nagyobb kapacitású MemoryStickek

0

Új generációs Memory Stick Pro, akár 1 GB kapacitással A SmartMediához hasonlóan a Sony MemoryStick kapacitása is eddig maximum 128 MB volt. Ez főleg az 5 Mpixeles fényképezőgépek tulajdonosainak volt kellemetlen, hiszen 128 MB kapacitás a közel 2-2,5 MB-os képeknek nem túl nagy. A SmartMedia korlátozott kapacitását már megoldották az új xD kártyák bevezetésével, melyből hamarosan 256 MB-os változatok is kaphatók. A MemoryStick-ből azonban csak most jelentették be a nagyobb kapacitású változatokat.

A nagyobb kapacitású stickekre tehát régóta vártunk, most azonban szomorúan kell konstatálnunk, hogy a felreppent kósza hírek igazak, miszerint az első generációs MemoryStick-ek nem lesznek 128 MB kapacitás felett egyszerűen elérhetőek. A nagyobb kapacitást úgy érhetjük el, ha ún. dupla bankos Stick-et vásárolunk, amelyben két 128 MB-os modul található, melyek között egy kapcsolóval kell átváltanunk. A kicsit nevetséges megoldás a DSC-F707 tulajdonosok elkeseredett memóriaéhségét próbálja pótolni, még ha a Sony-tól kissé furcsa megoldással is.

Természetesen a Sony elkészítette a 128 MB-nál nagyobb kapacitású, egy modulból álló memóriáját is, de ezt az új, MemoryStick Pro tokozásba építette, amelyen dupla annyi csatlakozási pont van, mint a MemoryStick-en. A gyöngyház fényű tokozásba került MemoryStick Pro 256 MB, 512 MB és 1 GB kapacitással lesz kapható, írási sebességük a Sony ígérete szerint 1,8 MB/s (12x-es). A közeljövőben megjelenő Sony digitális fényképezőgépek és video kamkorderek már túlnyomó részt MemoryStick Pro kompatibilisek lesznek. Szerencse a szerencsételenségben, hogy a Sony DSC-F717-es is már MS Pro kompatibilis.

A 256 MB-os MemoryStick Pro 190 USD, az 512 MB-os 440 USD, míg az 1 GB-os modell ára 880 USD lesz. Az új MemoryStick Pro kártyák áprilistól lesznek kaphatóak.

A Sony mellett a Lexar is kész a 256 MB, 512 MB és 1 GB kapacitású MemoryStick Pro kártyáival, melyeket még tavasszal piacra dob.