Megjelent a Canon G-sorozatának 5 Mpixeles gépe

0

5 Mpixeles Canon PowerShot G5 A fekete tokba bújtatott Canon PowerShot G5 szinte csak a nagyobb felbontású CCD-jében különbözik elődjétől. Az elődmodellhez hasonlóan itt is 1/1,8″ tokozott méretű érzékelővel találkozunk, a korábbi 4 Mpixelhez képest azonban itt már 5 millió képpont található a CCD-n.

A fényképezőgép részletes műszaki paraméterei az adatlapoknál tekinthetők meg.
A fényképezőgép ára 900 euro lesz.

A következőkben a Canon PowerShot G5 bejelentésének sajtóanyaga olvasható:

5 megapixeles Canon PowerShot G5:
Tudással teli a teljes kontrollért.
Amstelveen, Hollandia, 2003. június 2. A Canon, a fotó és képfeldolgozás vezető vállalata, bemutatja a kiemelkedő technikai jellemzőkkel bíró 5 megapixeles PowerShot G5-öt. A szuper nagy kezdő fényerejű F2,0-ás, 4x zoomtartományú optikával a legfejlettebb kompakt Canon fényképezőgép, mely páratlan képminőséget kínál a komoly amatőröknek és a profi fotósoknak egyaránt. A felső kategóriás tükörreflexes fényképezőgépekre jellemző rugalmasságot és sokoldalúságot a 12 felvételi mód biztosítja.
A Canon egyedülálló DIGIC (DIGital Imaging Core) processzora 2 kép/mp-es sebességgel is tökéletes képminőséget biztosít (nagy sebességű sorozatfelvétel módban, Large/Fine beállításnál), míg az alacsony fogyasztásnak köszönhetően a PowerShot G5 a kompakt kategóriában egyedülállóan hosszú működési idővel bír. Egy feltöltéssel 450 nagy felbontású felvétel készíthető bekapcsolt LCD monitorral és kb. 1050 felvétel LCD monitor használata nélkül. Az előtétlencsék, vakuk és egyéb kiegészítők egész sora biztosítja, hogy a PowerShot G5 a komoly felhasználók alapgépe legyen. A robosztus felépítésű, feketére festett, részben fém váz a tudásához hasonló professzionális külsőt biztosít.

„A G sorozat népszerűsége a professzionális felhasználásban igazolta, hogy a piacon szükség van nagy tudású, tükörreflexes képességekkel felvértezett kompakt fényképezőgépekre is.” – magyarázza Hiroshi Komatsuzaki, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „Az 5 megapixeles felbontás, a nagy fényerejű 4x zoomtartományú optika és a 12 felvételi mód mutatja, hogy ez egy nagyon komoly fényképezőgép a legigényesebb amatőr és profi fotósok számára”.

Nagy részletgazdagság
A PowerShot G5 5 megapixeles CCD érzékelője a kategóriától elvárható legmagasabb képminőséget biztosítja, lehetővé téve akár A3-as méretű papírképek készítését vagy képrészlet kivágását is. Az 5 megapixeles CCD előállítása csak a pixelek méretének csökkentésével lehetséges, ami a felhasználás során nagy teljesítményű objektívet igényel. Az objektívet a Canon mérnökei a területen szerzett óriási tapasztalatukat felhasználva úgy alakították ki, hogy az megfeleljen az érzékelő lapka által támasztott kihívásnak.

Objektív technológia
A Canon objektívek tradicionálisan kiemelkedő minősége a nagy fényerejű f/2,0 (nagy látószögnél) – f/3,0 (telénél) 4x zoomtartományú (7,2 – 28,8 mm, ami kisfilmes formátumnál 35 – 140 mm-nek felel meg) objektívben is megjelenik. A gyengébb minőségű digitális fényképezőgépek képminőségét rontó kromatikus aberrációt az optikában felhasznált 2 aszférikus lencsetag segítségével sikerült teljesen megszűntetni. A villámgyors élességállítás titka, hogy az állításhoz csak egy hátsó lencsetag mozgatására van szükség. Egy optikai elemként természetes szürke (ND) szűrő – egyedi Canon – került a gépbe, ami 3 fényértékkel csökkenti az érzékelőre jutó fénymennyiséget, lehetőséget biztosítva a nyitott blendés vagy hosszú záridős kreatív fotózáshoz is. A FlexiZone AF/AE segítségével a fotós kiválaszthat egy pontot a képen, amire élességet és fényt szeretne mérni. Ez ideális lehet középpontostól eltérő, vagy a kép szélére komponált témájú felvételeknél. Az élesség sorozat segítségével automatikusan a mért érték elé és mögé állítva az élességet is készülhet kép.

Végtelen rugalmasság
A tizenkét felvételi mód minden szituációban teljes kontrollt biztosít a fényképezőgép felett. A fejlett digitális fényképezőgépeken megszokott teljesen manuális, illetve a blende/záridő előválasztásos módok mellet a PowerShot G5 két egyedi módot is kínál a gyakran használt beállítások elmentésére. Mindezeken túl a portré és a tájkép módban a mélységélesség minimalizálható/maximalizálható, míg az éjszakai felvétel mód hosszú záridő illetve vaku használatával kínál jól kiegyensúlyozott éjszakai felvételeket. Az illesztést segítő program 5 módon használható, hogy akár 26 felvételt is precízen össze lehessen fűzni a mellékelt PhotoStich programmal egy panorámává vagy poszterré. Videó módban 180 mp-nyi videó rögzíthető hanggal együtt. A beépített fotóeffektusok között megtalálható a szépia, az élénk színeket kínáló vivid, a fekete-fehér, a semleges és a lágy beállítás is.
A kihajtható 1,8″ (4,6 cm) átlójú LCD monitor teljesen elforgatható, így akár a padlóról vagy a levegőből is lehet fotózni. Önarcképek készítését a gép tükrözött kép megjelenítésével segíti. A legjobb minőség és a lehető legnagyobb rugalmasság eléréséhez a képek Canon RAW formátumban is elmenthetők – még akkor is, ha eredendően a JPEG formátum volt az exponáláskor kiválasztva. A rugalmasságot növelik az olyan funkciók, mint a ą2 fényértékig 1/3 fé lépésekben állítható expozíció sorozat, az első vagy második redőnyre szinkronizálható vaku vagy az intervallum és az időzített fotózás.

Nagy teljesítményű feldolgozás.
Az olyan bonyolult funkciókhoz szükséges algoritmusok, mint a fehéregyensúly állítás vagy a színfeldolgozás, végrehajtása mind a Canon által kifejlesztett egyedi, nagy sebességű DIGIC processzorban kaptak helyet. Ez lehetővé teszi, hogy a PowerShot G5 lélegzetelállító képminőséget produkáljon anélkül, hogy ez a gép sebességének rovására menne. Azzal, hogy minden fontos funkciót egy apró áramkör lát el, a fogyasztást is sikerült jelentősen csökkenteni. A PowerShot G5 a nagy kapacitású BP-511 lítium-ion akkumulátort használja, ami egyszeri feltöltéssel 450 nagy felbontású felvétel elkészítéséhez vagy 6 órányi visszajátszáshoz biztosít energiát.

Rendszergép
A Canon speciális kiegészítőinek széles választéka tovább bővíti fényképezőgép sokoldalúságát és potenciális felhasználási területeit. A 0,7x nagy látószögű és az 1,75x tele konverter segítségével akár 10x zoomtartomány is lefedhető, ami a kisfilmes gépeken 24,5 – 245 mm-es tartománynak felelne meg. Az 58 mm-es makró előtétlencse és a Macro Ring Lite MR-14EX vagy a Macro Twin MT-24EX használatával a fényképezőgép valódi makró képességekkel ruházható fel. A PowerShot G5 támogatja a Canon Speedlite vakuinak EX sorozatát, ide értve a vezeték nélküli sorozatos villantást az egymástól független vakuk között, ami mindezidáig ismeretlen volt ebben a kategóriában.

Közvetlen nyomtatás
A PowerShot G5 csatlakoztatható bármely közvetlen nyomtatást támogató Canon nyomtatóhoz, ami lehetővé teszi kiemelkedő minőségű papírképek készítését, akár számítógép használata nélkül is. Csak csatlakoztassa a fényképezőgépet a Canon nyomtatóhoz, válassza ki a nyomtatandó képet és a nyomtatás indul is. Az 5 megapixeles felbontás elegendő a nagy formátumú A3-as nyomatok elkészítéséhez is.

Szoftver
A PowerShot G5 a következő szoftverekkel érkezik:
ZoomBrowser EX (Windows) & ImageBrowser (Macintosh) – A képkezelés központja, ZoomBrowser EX / ImageBrowser rendszerezi, nyomtatja és mozgatja a képeket a számítógép és a fényképezőgép között.
File Viewer Utility – a RAW fájlok gyors mozgatásához, átnézéséhez és konvertálásához.
Picture Transfer Protocol – a PowerShot G5 PTP-n keresztül kommunikál, ami lehetővé teszi a telepítést nem igénylő csatlakozást bármely Windows XP és Mac OS-X (v10.1/v.10.2) számítógéppel.
Canon PhotoStitch, RemoteCapture és PhotoRecord szoftverei szintén a csomag részét képezik.

Minden adat a Canon standard mérésein alapul.