Új Sigma objektív

0
A Sigma 28-300 mm-es F3,5-6,3 macro objektívjét augusztus 20-án dobja piacra, igaz, egyelőre „csak” Sigma, Canon és Nikon gépekhez. Szeptembertől bővül a kör Pentax és Minolta gépekhez használható bajonettel.

Az alapállapotban mindössze 84 mm hosszú és 74 mm-es átmérőjű optika nem túl nehéz darab, ugyanis tömege csak 460 gramm. A belső élesség-állítási rendszernek köszönhetően minden probléma nélkül a frontlencse elé helyezhetők 62 mm-es polarizációs szűrők, illetve napellenző. A tökéletes leképezés és az alacsony aberrációs szint elérése céljából két speciálisan alacsony szóródású (Special Low dispersion – SLD) üveglencsét és négy (!) aszférikus tagot alkalmaztak. A teljes optikai rendszer 15 tagból áll, a lencséket 13 csoportba rendezték. A blende 8 lamellából áll, a legszűkebb állása F22.

A legkisebb tárgytávolság a teljes fókusztávolság-tartományban 50 cm. 300 mm-es állásban makrózáskor 1:3-as leképezési arány is elérhető. A Zoom-lock-nak köszönhetően elkerülhető, hogy élességállítás közben, vagy egyéb esetben a beállított fókusztávolság megváltozzon, bár a két paraméter változtatásához két külön gyűrű áll rendelkezésre.