Panasonic: Tökélyre fejlesztve

0

A Panasonic mellett jelenleg csak a Minolta kínál képstabilizátoros fényképezőgépet (a DiMAGE A1-et). Azonban az Olympus C-2100UZ után hosszú ideig nem volt kapható optikai stabilizátorral ellátott kompakt digitális fényképezőgép. Ezt a hiányt pótolta a Panasonic a régebben piacra dobott DMC-FZ1-es gépével, amelynek azonban megvoltak a gyermekbetegségei (pl. automata működés, kis felbontás). Az FZ1 javítása, az FZ2 volt, amely már kapható is, ennek legfőbb előnye a korábbi modellel szemben, hogy már rekesz-előválasztás és zársebesség-előválasztás is használható.

A Panasonic azonban nem állt meg a fejlesztéssel, úgy tűnik nagyon komolyan gondolja, hogy ezt a gépet tökéletesre kell fejleszteni. Nos, úgy tűnik ez sikerült is nekik, hiszen minden, ami hiányzott az FZ2-ből, megtalálható az új FZ10-ben.

Talán sokan azért nem választották az FZ1-et vagy FZ2-t, mert keveselték a 2 Mpixeles felbontást. Ez most már nem lehet kifogás, hiszen az FZ10 már 4 millió képpontos. A CCD mérete egészen picivel nagyobb lett, de a képpontok biztosan nagoyn aprók. Ez felveti a zajos fotók problémáját, reméljük ezt sikerül ügyesen áthidalnia a Panasonicnak.
További újdonság, hogy a gépre már külső vaku is helyezhető, erre szolgál a középpontos vakupapucs.
S hogy teljes legyen a kép, az LCD-ből is nagyobb került a fényképezőgépre, mintegy 2″ méretű, 130 ezer pixel felbontású. Ezen akár a fotók hisztogramja is megtekinthető.

S most néhány fontosabb paraméter azok számára, akik nem ismerik az elődmodelleket:
Legnagyobb felbontásban 2304×1728 pixeles felbontásra képes. Az optika 12x-es átfogású, Leica képkockára vonatkoztatva 35-420 mm-nek megfelelő. A Leica objektív fényereje a teljes zoomtartományban F2,8, amely kiváló érték. S hogy a nagy fókusztávolságoknál se jelentsen problémát az esetleges berázás, az optikát valódi képstabilizátorral is ellátták.
Videorögzítés során 320×240 pixeles felbontásban 30 kép/mp, vagy 10 kép/mp frissítéssel menthetők a felvételek, amennyit a kártya kapacitása megenged. Sorozat-felvétel is használható, másodpercenként 4 képpel, maximum 5 képig.
Sikerült javítani a zársebesség-tartományon is, a korábbi 8-1/1000 mp helyett az FZ10 8-1/2000 mp közé lehet beállítani, akár kézzel is, hiszen a program automatika és a téma módokon kívül rekesz-előválasztás, zársebesség-előválasztás és manuális mód is használható.

A Panasonic DMC-FZ10 ára várhatóan 600 dollár körüli lesz, a piacon novemberben jelenik meg. A gép részletes adatait az adatlapunk tartalmazza.