Új Nikon fényképezőgép

0

A Nikon új ultra-kompakt fényképezőgépének bejelentésével egy fontos mérföldkőhöz jutott a digitális fotózás. Ugyan nincs a gépben semmilyen óriási trükk, nincs igen nagy fényerejű optika, nincs több száz MB-os belső puffer, de még csak a felbontás sem rekord méretű, mégis, ez a gép valóban fontos pontja a digitális fényképezőgépek gyártásának. Hogy miért? Mert a Nikon Coolpix 3700 SecureDigital kártyákat használ a felvételek tárolására.

De miért olyan nagy dolog ez? Nos azért, mert a Nikon volt az utolsó, aki beadta a derekát és nem kizárólag CompactFlash kártyát támogat, hanem van SecureDigital kártyás fényképezőgépe is. Így jelenleg már nincs olyan gyártó, – amely korábban erősen CompactFlash párti volt – akinek ne lenne SecureDigital kártyát használó fényképezőgépe. Így találunk Casio, Canon, Nikon, HP, Kodak, Minolta által készített fényképezőgépet, amely SD kártyás.



A Nikon coolpix 3700 tehát SecureDigital kártyát használ a fotók, videók, hangfelvételek tárolására. A MultiMedia kártyákat azonban nem támogatja.
A fényképezőgépben 3 millió képpontos érzékelő található, legnagyobb felbontásban így 2048×1536 pixeles képek adódnak. A 3x-os zoomra alkalmas optika fókusztávolsága 35-105 mm-nek felel meg Leica kisfilmes formátumba vetítve. A fénymérés 256 szegmensű mátrix módon történik. Sorozat-felvételkor kétféle sebességet választhatunk, 1,5 kép/mp, vagy 2,5 kép/mp-cel készíthetünk sorozatot. A hagyományos sorozatokon kívül időzített sorozat is készíthető. Videórögzítés során 640×480, 320×240 vagy 160×120 pixeles felbontást használhatunk, a képfrissítés lehet 30 vagy 15 kép/mp. Lehetőségünk van fekete-fehér, illetve szépia videók rögzítésére is. A gyors SD kártyának köszönhetően a felvételek hossza elvileg csak a memóriakártya szabad kapacitásától függ.
Újdonság, hogy a géppel hang is rögzíthető, minden képhez maximum 20 mp-es, hangmegjegyzés, vagy 256 MB-os SD kártya esetén akár 5 órás hangfelvétel.
Szintén újdonság, hogy a fényképezőgép nem csak önkioldóval, időzítve süthető el, hanem hang hatására is, például egy csörrenéssel, tapssal, füttyel is elkattintható (érdekes képek készíthetők például egy kőre ejtett villanykörtéről).
Természetesen, az új gép PictBridge kompatibilis, így számítógép nélküli, közvetlen nyomtatóra való nyomtatás is lehetséges, ha ezt a nyomtató is támogatja.



A Nikon Coolpix 3700 tehát igazi többfunkciós eszköz, digitális fényképezőgép, videokamera és diktafon egyben. S mindezt kellően jó minőségben.