Profi optika a Canon PowerShot Pro1 gépében

0

A PowerShot Pro1 a Canon első 8 Mpixeles digitális fényképezőgépe a fél-professzionális kategóriában. Az új fényképezőgépben talán nem is a 8 Mpixeles CCD a legnagyobb érdekesség és újdonság, hanem az, hogy a cserélhető objektíves Canon gépeknél ismert L-minőségi osztályú optikát használtak fel a fényképezőgépben. A L jelzést ugyanis csak a professzionális, nagy felbontású, tökéletes Canon optikák kaphatják meg. Ráadásul a Pro1 28-200 mm-nek megfelelő fókusztávolságú optikája még jó fényerővel (f/2,4-3,5) és gyors lencsemozgató mechanikával rendelkezik. Ez utóbbi szintén a cserélhető optikás gépekhez készített objektíveknél jelent meg először: az USM (UltraSonic Motor) a lencsecsoportok gyors és csendes pozíciónálását teszi lehetővé.

A 8 Mpixeles, 7,1x-es zoomátfogású (igazi nagylátószögtől a középteléig) digitális fényképez[gép érzékenysége ISO50 és ISO400 között változtatható. A rekesz és zársebesség értéke kézzel is megadható. A legszűkebb rekesz F8-as, a legrövidebb záridő 1/4000 mp, míg a leghosszabb 15 mp. A felpattanó vaku a szokásos automatikus, derítő és vörösszem-csökkentő módokon kívül hosszú szinkronidővel is hazsnálható. A gépre vakupapucs is került.

A nagy fókusztávolság miatt átnézeti keresőt nem használhattak a gép tervezői, így elektronikus kereső került a gépre. Ennek felbontása igen jó: 235 ezer pixeles. A gép hátlapjára a megszokottnál kicsit nagyobb: 2″-os kihajtható és elforgatható kivitelű LCD került, ez szintén 235 ezer pixeles.

Mint a kategóriától elvárható, a PowerShot Pro1 nem csak JPEG képeket, de RAW fájlokat is képes menteni. A képek CompactFlash memóriakártyára kerülnek.

A fényképezőgép részletes paraméterei adatlapunkon olvasható. A Canon PowerShot Pro1-ről exkluzív bemutató cikket készítettünk, amelyet ajánluk olvasóink szíves figyelmébe.



A Canon sajtóközleménye:

A Canon élre tör a professzionális kompakt fényképezőgépek piacán

Amstelveen, Hollandia, 2004. február 9. A Canon – a fotó és képalkotási technológiák vezető vállalata – ma, a PowerShot sorozat új zászlóshajójának, a 8 millió képpontos PowerShot Pro1-nek a bejelentésével tovább erősíti a digitális fényképezésben betöltött vezető szerepét. A professzionális, hozzáértő fotósok igényeinek szem előtt tartásával a kompakt gépek közül elsőként a Canon ezt a fényképezőgépet látta el a professzionális L sorozatú objektívjével, az f/2.4-3.5, 7,2-50,8 mm-es (kisfilmes gépre vetítve 28-200 mm-es) USM objektívvel. A Canon legjobb digitális tükörreflexes fényképezőgépeire jellemző tulajdonságok és funkciók alkalmazása kiváló teljesítményt és képminőséget eredményez: a felvételek akár A2 méretig is nagyíthatóak.

A professzionális funkciók közé tartozik a RAW fájlok rögzítése és a hibrid AF rendszer, amely a gyors és precíz automatikus élességállítás érdekében egyesíti a TTL-t és a külső mérést. A PowerShot Pro1 másodpercenként 2,5 képes sebességgel fényképez, a záridő tartománya pedig 15 mp-től 1/4000 mp-ig terjed. A fotós szabadon beállíthatja az összes élességállítási és expozíciós opciót. A különböző felvételi szituációkban a felvételkészítést tizenkét fényképezési (ebben 2 felhasználói) mód segíti. A fényképezőgép beépített DIGIC processzora nagy sebességű, zajmentes és kiemelkedően pontos színreprodukciót és képfeldolgozást biztosít. Ez az első olyan PowerShot, amely az sRGB és az Adobe RGB színteret is támogatja. A hozzáértő fotósok a PowerShot Pro1-et minden bizonnyal „rendszergépként” fogadják majd, hiszen a fényképezőgéphez rendelkezésre áll a Canon teljes EX sorozatú vakuarzenálja, és több makró előtétlencse és egy telekonverter optika is.

„A PowerShot Pro1 nem más, mint a profik kompakt fényképezőgépe,” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „L sorozatú objektívjével, 8 millió képpontos felbontásával és DIGIC processzorával ez a gép gyakorlatilag már a professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgépek szegmensébe tartozik. A PowerShot Pro1 tovább erősíti a Canon vezető szerepét a kompakt fényképezőgép-technológia területén”.

Az L sorozatú objektívek
A vörös vonaljelzés a PowerShot Pro1 objektív tubusán a Canon professzionális L sorozatú objektívjeinek a márkajele, amelyek a profi fotósok igényeinek megfelelő csúcsminőséget képviselik mind az optikai teljesítmény, mind a műszaki tökéletesség szempontjából. Ezt a jelet a Canon a legjobb objektívjeinek tartja fenn, és eddig csak a cserélhető tükörreflexes EF sorozaton és a Canon professzionális digitális kamkorderén, az XM2-n volt látható. A 28-200mm L USM objektív fluorit és UD (ultra alacsony szórású) lencsetagokat is tartalmaz a páratlan képélesség érdekében. A fluorit optikai karakterisztikája lehetővé tette a Canon mérnökeinek, hogy ledöntsék az optikai üveg elméleti korlátait és megszüntessék a másodlagos kromatikus aberrációt, amely még a legjobb üvegből készült objektívek esetén is rontja a képminőséget. Az írisz kör alakú blendeszerkezet elegánsan életleníti a hátteret, míg a semleges szűrő erősebb fényben is lehetővé teszi a nyitott blende használatát.

USM
A zoom-ot egy kicsi ultrasonic motor (USM) hajtja. A motor ultrahangos rezgésekkel hozza mozgásba a kicsiny, de nagy teljesítményű és a zoom gyors reakcióját és pontosságát biztosító forgórészt. A motor könnyen megállítható, pontosan a szükséges zoom állásban.

Élességállítás
A PowerShot Pro1 új, hibrid AF rendszerrel dolgozik, amely a tökéletes autofókusz érdekében a kontrasztérzékelő TTL élességállítást egy külső háromszögeléses fókuszáló rendszerrel kombinálja. A kontrasztérzékelő módszer ugyan precíz, de lassú, míg a külső mérés gyors, de nem eléggé pontos. A PowerShot Pro1 első ízben alkalmazza a háromszögeléses módszert az élességállító lencsetag megfelelő helyzetbe mozgatásához. Ezután a TTL kontrasztérzékelés hajtja végre a végső finomhangolást. A két rendszer előnyeinek kamatoztatása gyors és precíz élességállítást eredményez. A FlexiZone AF/AE rendszer azt jelenti, hogy az automatikus élességállítási pont vagy a kép közepére fixálható vagy annak bármely részére beállítható. Az AF rendszer lehetővé teszi az élesség rögzítését, a manuális élességállítást, a közelpont pedig szuper makró módban mindössze 3 cm. A fényképezőgép hátlapján egy funkciógombbal lehet átkapcsolni az automatikus és a manuális élességállítás között, az objektív zoom gyűrűjének funkciója pedig élességállító funkcióra módosítható. Expozíció
A fényképezőgépen a kiértékelő, a középre súlyozott átlagoló és a szpot (középpontos vagy fókuszkerethez kapcsolt) fénymérési mód használható. Az expozíciós funkciók között az AE rögzítés, a +/- 2 Fé kompenzáció (1/3 Fé lépésekben) és az automatikus expozíció sorozat áll rendelkezésre, míg az ISO beállítások széles (Auto/ISO 50/100/200/400 értékeknek megfelelő) skálája révén a gép rugalmasan alkalmazkodik számos felvételi szituációhoz.

Kompozíció
A PowerShot Pro1 nagy felbontású, 235 ezer képpontos, poliszilícium TFT, 2,0″ módosítható szögű LCD monitorral rendelkezik, amelyen kiválasztható a tükörkép (oldalról átfordított) megjelenítés. A 2-szeres – 10-szeres zoom megjelenítéskor lehetővé teszi az élesség és a képrészletek precíz ellenőrzését. Az intelligens helyzetérzékelő még a megjelenítés előtt a megfelelő tájolásba forgatja el a képet. A fényképezőgépen nagy méretű, nagy felbontású, 0,44″ 235 ezer képpontos elektronikus kereső van, amely a digitális tükörreflexes gépeknél megszokott módon közvetlenül az objektív fölött helyezkedik el.

Nyomtatás, videók és időzített felvételkészítés
Az összes újabb Canon digitális fényképezőgéphez hasonlóan a PowerShot Pro1 is PictBridge kompatibilis, és lehetővé teszi a számítógép használata nélküli közvetlen nyomtatást márkától függetlenül bármilyen arra alkalmas nyomtatón. A fényképezőgép 3 perces QVGA és QQVGA, illetve 30 mp-es VGA felbontású videót készít. A választható PAL/NTSC kimenet lehetővé teszi, hogy a stúdiómunkák során a fotós a televízió monitorán is figyelemmel kísérhesse a felvételt. Az intervallum időzítő rendszerrel egymás után – 1 – 60 másodperces időzítéssel – akár 100 felvétel is készíthető.

Vakuk, kiegészítők és extrák
A PowerShot Pro1 kompatibilis a Speedlite vakuk teljes sorozatával, beleértve az MR-14EX Macro Ring Lite és a MT-24EX Macro Twin Lite makró vakukat is. A beépített lecsukható vaku 3 fokozatú kézi beállítást tesz lehetővé, a külső vakuk esetén azonban akár 13 fokozatban is beállítható a teljesítmény. Az objektívhez különböző kiegészítők kaphatók: egy 1,5-szeres szorzós tele előtétlencse, amellyel a fókusztávolság akár 300 mm-re is növelhető, valamint egy makró előtétlencse. A fényképezőgép tartozéka egy 64 MB-os nagy sebességű CF kártya, egy fényárnyékoló, egy szűrő közgyűrű, valamint egy lítium-ion akkumulátor (BP-511A) és egy töltő. Egy feltöltéssel akár 420 felvétel is készíthető.

Szoftver
A mellékelt szoftvercsomag tartalmazza a képek böngészésére és kinyomtatására szolgáló ZoomBrowser EX (Windows) és ImageBrowser (Mac) programokat. Az alkalmazások között található a panorámaképek illesztését végző PhotoStitch, valamint a képek és a videók manipulálására képes ArcSoft PhotoStudio és VideoImpression. A csomag tartalmazza a TWAIN (Windows 98/2000) és a WIA (Windows Me) meghajtóprogramot is. A Picture Transfer Protocol (PTP) segítségével a fényképezőgépet meghajtóprogramok telepítése nélkül is csatlakoztathatja bármilyen Windows XP vagy Mac OS X (v10.1/v10.2) rendszerű számítógéphez.