Három új ultra-kompakt a Canontól

0

A Canon IXUS sorozata az APS filmes gépei óta ismertek. Ezek a kis méretű fényképezőgépek már régóta készülnek digitális képérzékelővel is. A Digital IXUS-okat mindig a kis méret, az igényes kialakítás (fémváz) és az egyszerű kezelhetőség jellemezte. A hosszú évek alatt a Canon sok tapasztalatot szerzett az ultra-kompakt kategóriában, melyeket folyamatosan felhasznált az új gépek tervezésekor. A hosszú utat bejárt IXUS sorozat most elérkezett a 30. modelljéhez (filmest és digitálist egybevetve).

A Canon Digital IXUS 430 a korábbi csúcs IXUS-t, az IXUS 400-at váltja le. A gép paraméterei szinte változatlanok: felbontása maradt 3 Mpixeles, az optika is 3x-os átfogású, átlagos fényerejű. Az alumínium vázba bújtatott kis gépet akár a nyakunkban is hordhatjuk, erre a gép oldalán egy kis fület alakítottak ki, amelybe a nyakpántot fűzhetjük. A fényképezőgép természetesen támogatja a PictBridge közvetlen nyomtatást. A Digital IXUS 430 már itt van szerkesztőségünkben, a géppel kapcsolatos első tapasztalatainkról hamarosan beszámolunk.







A digitális IXUS-ok között a legnagyobb felbontású a most bejelentett Digital IXUS 500, így a vezető helyet az IXUS 400-tól ez a gép veszi át 5 millió képpontos felbontásával. A fényképezőgép paraméterei nagyhasonlóságot mutatnak az IXUS 400-éval, de természetesen a legnagyobb elkészíthető kép már 2592×1944 pixeles. A részletes adatokat adatlapunk tartalmazza.





A harmadik új digitális IXUS az IXUS II utóda, mely a Digital IXUS IIs nevet kapta. A legkisebb méretű IXUS II volt az első, amely a Canon gépei közül támogatta a SecureDigital kártyát. A Digital IXUS IIs szintén SD kártyára menti a 3 Mpixeles képeket, amelyek 2x-es átfogású optikán keresztül érkeznek a gép érzékelőjére. Ezzel a géppel is van lehetőség számítógép nélküli közvetlen nyomtatásra a PictBridge segíségével, arra alkalmas nyomtatóval. A részletes adatokat most is az adatlapokon érdemes keresni.





A Canon sajtóközleménye:

A 30. IXUS modell megünneplésével a Canon új korszakot nyit a sorozat életében

Amstelveen, Hollandia, 2004. február 9. A Canon – a fotó és képalkotási technológiák vezető vállalata – ma bejelenti három új Digital IXUS fényképezőgépét. Ezzel 1996. óta 30-ra nőtt a kibocsátott IXUS modellek száma.

Az új sorozat tagja a Digital IXUS flotta zászlóshajója, az 5,0 millió képpontos IXUS 500. A 4,0 millió képpontos Digital IXUS 430 a sorozat korábbi elitgépét, a Digital IXUS 400-at váltja fel, míg a 3,2 millió képpontos Digital IXUS IIs a népszerű Digital IXUS II utódjaként érkezett.

Az 1996. májusában bemutatott – nagy népszerűségnek örvendő és kritikai elismerésben is részesült – eredeti rozsdamentes acélból készült IXUS APS fényképezőgép a siker egész lavináját indította el. A Canon azóta is megőrizte az egyszerűséget és a szépséget ötvöző IXUS filozófiát: ma is kellemes érzés kézben tartani egy ilyen fényképezőgépet. A 2000. májusában megjelent legelső Digital IXUS kezdetét jelentette a Canon sikersorozatának a tudatos stílustervezésű digitális kompakt fényképezőgépek szegmensében.

„Ez az új sorozat nyolc stílusos IXUS év megünneplése,” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „Ezek az új, félreismerhetetlen IXUS fényképezőgépek egyszerre képviselik a miniatürizáció és a design diadalát, a megalkuvás nélküli minőséget és a releváns technológiák sorát”.

Teljesen fém váz
Az eredeti IXUS megtervezője, az új digitális modelleknél azóta is gyakran emlegetett Yasushi Shiotani sajátos „kocka és kör” design-ját az idők során számos fényképezőgép-gyártó lemásolta. Mindhárom fényképezőgépet pompásan kidolgozott – a hagyományos, selymes „IXUS-érzést” idéző – rozsdamentes acél váz védi. A Digital IXUS IIs új borítása azért kapta a „Silver White” (Ezüstfehér) elnevezést, mert anyaga ezüstöt tartalmaz, míg a a Digital IXUS 500-ast a többi modelltől az objektívtubust körülölelő arany gyűrű különbözteti meg.

A képek rögzítése
Az 5,0 millió képpontos Digital IXUS 500 és a 4,0 millió képpontos Digital IXUS 430 fényképezőgéppel készített képek minőségveszteség nélkül akár A3 méretben is kinyomtathatóak. A Digital IXUS 500 és a Digital IXUS 430 egyaránt egy 3-szoros optikai zoom-mal dolgoznak, míg a Digital IXUS IIs 2-szeres optikai zoom-ra képes. Az optikai nagyítás lehetővé teszi a képérzékelő teljes felületének használatát a témához való közelítés során, így a zoom-mal elkészített képeken nem tapasztalható minőségromlás. A nem középpontos kompozíciók élesre állításáért mindegyik fényképezőgépen egy 9 pontos, mesterséges intelligenciával ellátott autofókusz (AiAF) rendszer felelős.

Kiváló felvételek – várakozás nélkül
A három modell mindegyike ugyanazzal a DIGIC processzorral működik, amely a digitális tükörreflexes EOS 10D-ig és a professzionális PowerShot Pro1-ig immár valamennyi Canon fényképezőgépben megtalálható. A DIGIC kiemelkedő színreprodukciót és képminőséget biztosít, mivel a színek élénkebbé tételéhez és a képek élesre állításához szükséges legjobb algoritmusokkal dolgozik. Mindezt páratlan gyorsasággal és hatékonysággal teszi, amivel nagy mértékben növeli a fényképezőgép reakcióidejét: például nem kell már a hátlapra bámulva várni egy kép megjelenítésére. Az iSAPS technológia a fényképezőgép beállításai és a környezeti adatok elemzése alapján megkísérli meghatározni a legvalószínűbb téma-típust, és annak megfelelően állítja be az értékeket.

Videók készítése
Mindegyik fényképezőgép képes a 3 perces QVGA vagy QQVGA felbontású hangos videók rögzítésére, teljes lejátszására, valamint közvetlenül a fényképezőgépen végezhető vágására és szerkesztésére. A Digital IXUS 500 és a Digital IXUS IIs gépeken ezen kívül akár 30 másodperces nagy felbontású VGA videók felvétele is lehetséges. A Canon kompakt fotónyomtatókhoz való csatlakozáskor mindegyik modell esetén rendelkezésre áll az ún. ‘Movie Print’ (Videó nyomtatás) mód. Ez a mód egyenlő részekre osztja a kiválasztott videót és egy levelezőlap méretű (100 x 148 mm-es) papírra akár 63 (levelezőlap méretű: 100 x 148 mm), egyenlő távolságra elhelyezett képkockát is kinyomtat. Ez egy ideális megoldás a gyors események (pl. egy golflabda elütése) „kimerevítésére”. Az ID Photo Print funkcióval pedig egy nyomaton több, hosszú ideig felhasználható – beállítható méretű – igazolványkép készíthető.

Egyszerű nyomtatás és számítógépes csatlakozás
Valamennyi fényképezőgépen megtalálható a Canon új Print/Share (Nyomtatás/Megosztás) gombja. Ha a fényképezőgépet USB kábellel bármilyen PictBridge vagy Direct Print (közvetlen nyomtatás) kompatibilis fotónyomtatóhoz vagy Windows-t futtató számítógéphez csatlakoztatja, a Print/Share gombon egy kék LED jelzi a sikeres csatlakozást. Az egyenletesen világító gomb megnyomása elindítja az aktuálisan megjelenített kép nyomtatását (a csatlakoztatott nyomtató alapbeállításaival) vagy a képek automatikus áttöltését a számítógépre (számítógépen futtatott szoftver használata és a fényképezőgép előzetes beállítása szükséges). Igény szerint beállítható, hogy a fényképezőgép az összes képet, csak a még át nem töltött képeket vagy csak a kijelölt képeket töltse át.

Fényképezés bárhol
A víz alatti – vagy akár szörfözés közbeni – fényképezést a külön megvásárolható, 40 méteres mélységig vízálló tokok teszik lehetővé. A Digital IXUS 500 és a Digital IXUS 430 fényképezőgépekhez külön autós akkumulátor adapterek, míg az összes modellhez extra tápegységek és puha tokok kaphatók.

Szoftver
A mellékelt szoftvercsomag tartalmazza a képek böngészésére és kinyomtatására szolgáló ZoomBrowser EX (Windows) és ImageBrowser (Mac) programokat. Az alkalmazások között található a panorámaképek illesztését végző PhotoStitch, valamint a képek és a videók manipulálására képes ArcSoft PhotoStudio és VideoImpression. A csomag tartalmazza a TWAIN (Windows 98/2000) és a WIA (Windows Me) meghajtóprogramot is. A Picture Transfer Protocol (PTP) segítségével a fényképezőgépet meghajtóprogramok telepítése nélkül is csatlakoztathatja bármilyen Windows XP vagy Mac OS X (v10.1/v10.2) rendszerű számítógéphez.