Frissítés: Canon PowerShot A75

0

A Canon PowerShot A75 legtöbb tulajdonságában egyezik az A70-nel: 3 Mpixeles felbontás, 3x-os átfogású zoomoptika, kézi beállítási lehetőségek jellemzik. Az újdonságok közül érdemes kiemelni a Print/Share gombot, amellyel kijelölhetjük a képeket áttöltésre, vagy PictBridge közvetlen nyomtatásra. Ez utóbbi támogatása szintén újdonság az A75-ben. Új téma-módok is bekerültek a fényképezőgépbe, amelyek egyszerű kezelést tesznek lehetővé bonyolult fényviszonyok mellett is. A fényképezőgép részletes adatai adatlapunkon olvasható.





A Canon sajtóközleménye:

A Canon újabb minőségi ugrása a digitális fotózásban

Amstelveen, Hollandia, 2004. február 9. A Canon – a fotó és képalkotási technológiák vezető vállalata – ma bejelenti az új, zoom-os objektívvel rendelkező, 3,2 millió képpontos PowerShot A75 digitális fényképezőgépet. A fényképezőgép több újdonsággal is szolgál: így a „Special Scene” funkcióval, amely különleges fényviszonyokban is optimális eredményeket biztosít, valamint a Print/Share gombbal, amely leegyszerűsíti a képek közvetlen kinyomtatását, illetve azok áttöltését egy Windows rendszerű számítógépre.

Fényképezési módok
A PowerShot A75 13 fényképezési móddal rendelkezik, beleértve az új „Speciális témaautomatika” („Special Scene”) módot. Ebben a módban hat előre programozott opció segíti a fehér-egyensúly, az expozíció és más értékek optimális beállítását a speciális felvételi szituációkban. A következő témaautomatikák állnak rendelkezésre: „tűzijáték”, „erdő”, „strand”, „hó”, „‘víz alatti” és „beltéri”. QVGA/QQVGA módban akár 3 perces, VGA módban pedig 30 másodperces hangos videók készíthetők, amelyek közvetlenül a fényképezőgépen vághatók és szerkeszthetők.

Gyors automatikus élességállítás
A 9 pontos AiAF autofókusz rendszer akkor is képes a 3-szoros optikai nagyítású képek gyors élesre állítására, ha a téma nem a kép közepén van; emellett tetszés szerint az egy fókuszpontos középponti AF is rendelkezésre áll. Rossz fényviszonyokban az élességállítást AF-segédfény támogatja; a fényképezőgép legkisebb tárgytávolsága mindössze 5 cm. A vaku hosszú záridőkre szinkronizálható, és képes a vörös-szem effektus csökkentésére. Kikapcsolt monitorral a 2,2 kép/mp sebesség egymás után akár 12 felvétel elkészítéséig is tartható Large/Fine (Nagy/Részletes) felbontás esetén.

A legújabb – már DIGIC processzorral
A PowerShot A75-ben ugyanaz a speciális DIGIC processzor van, amely a tükörreflexes EOS 10D-ig és a professzionális sorozatú PowerShot Pro1-ig immár az összes Canon digitális fényképezőgépében megtalálható, vagyis ugyanarra a feldolgozási sebességre és díjnyertes képfeldolgozó algoritmus végrehajtására képes. Az Intelligens helyzetérzékelő felismeri, hogy a felvételt milyen tájolással készítették, és a megjelenítés előtt azt automatikusan a megfelelő helyzetbe forgatja el.

Közvetlen nyomtatás könnyedén
A fényképezőgépen megtalálható a Canon új Print/Share (Nyomtatás/Megosztás) gombja, amelyen egy kék LED jelzi a sikeres USB csatlakozást a fényképezőgép és egy megfelelő nyomtató vagy egy Windows rendszerű számítógép között. Az egyenletesen világító gomb megnyomása elindítja az aktuálisan megjelenített kép nyomtatását (a csatlakoztatott nyomtató PictBridge vagy Direct Print alapbeállításaival) vagy a képek automatikus áttöltését a számítógépre (számítógépen futtatott szoftver használata és a fényképezőgép előzetes beállítása szükséges). Igény szerint beállítható, hogy a fényképezőgép az összes képet, csak a még át nem töltött képeket vagy csak a kijelölt képeket töltse át.

Továbbfejlesztett közvetlen nyomtatási funkciók
A PowerShot A75 bővített, számítógép-mentes közvetlen nyomtatási funkcionalitással rendelkezik. Ha a fényképezőgépet egy Canon Compact Photo (CP) nyomtatóhoz csatlakoztatja, a Movie Print (Videó nyomtatás) mód egyenlő részekre osztja a kiválasztott videót és egy levelezőlap méretű (100 x 148 mm-es) papírra akár 63, egyenlő távolságra elhelyezett képkockát is kinyomtat. Ez egy ideális megoldás a gyors események (pl. golflabda elütése, szerva a teniszben) „kimerevítésére” és elemzésére. Az ID Photo Print funkcióval pedig egy nyomaton több, hosszú ideig felhasználható – beállítható méretű – igazolványkép készíthető. A fényképezőgépről a képek közvetlenül – gyártótól független módon – bármilyen PictBridge kompatibilis nyomtatón kinyomtathatóak.

Kiegészítők
A fényképezőgéphez több kiváló kiegészítő is kapható: nagy látószögű, tele, illetve makró előtétlencse, valamint egy vízálló tok, amellyel 40 méteres mélységig lehet víz alatti felvételeket készíteni, ezen kívül a portól, a homoktól és a hótól is véd. A fényképezőgéphez egy 32MB-os nagy sebességű CompactFlash (CF) kártya tartozik.

Szoftver
A mellékelt szoftvercsomag tartalmazza a képek böngészésére és kinyomtatására szolgáló ZoomBrowser EX (Windows) és ImageBrowser (Mac) programokat. Az alkalmazások között található a panorámaképek illesztését végző PhotoStitch, valamint a képek és a videók manipulálására képes ArcSoft PhotoStudio és VideoImpression. A csomag tartalmazza a TWAIN (Windows 98/2000) és a WIA (Windows Me) meghajtóprogramot is. A Picture Transfer Protocol (PTP) segítségével a fényképezőgépet meghajtóprogramok telepítése nélkül is csatlakoztathatja bármilyen Windows XP vagy Mac OS X (v10.1/v10.2) rendszerű számítógéphez.