Stabilizált optikás Canon PowerShot S1 IS

0

A Canon a PowerShot Pro 90IS óta nem készített stabilizált optikás digitális fényképezőgépet a kompakt kategóriában. A hiányt elsősorban a vásárlók érezhették, hiszen a Pro 90IS népszerű volt azok körében, akik szerették kihasználni a nagy fókusztávolságot gyengébb fényviszonyok között is. A reciprok szabály szerint ugyanis kisfilmes rendszerben adott fókusztávolsághoz minimum a fókusztávolság reciprokának megfelelő zársebességgel kell fényképezni ahhoz, hogy a kép ne mozduljon be. A gyakorlati tapasztalatokból alkotott szabályt sajnos sokan nem ismerik, így olyan tulajdonságokat várnak el a nagy zoomos gépektől, amik az emberi kéz instabilitása miatt nem lehetségesek.

A stabilizált optikás gépek új generációját elsőként a Panasonic kezdte a DMC-FZ1-gyel, majd követte a Minolta a DiMAGE A1-gyel, amely igazából nem optikai stabilizátort kapott, hanem ötletes módon a képérzékelőt mozgatja. A hagyományos optikai stabilizátoros gépek új generációjában tehát a Canon PowerShot S1 IS tekinthető a második gépnek.

Az S1 IS külseje a G-sorozat tagjait idézi. A kellemesen lekerekített markolat, a szép vonalvezetés, az optika kialakítása nagy hasonlóságot mutat korábbi modellekkel. A 3 Mpixeles, 1/2,7″ tokozott méretű CCD-re tehát egy stabilizált optika vetíti a képet. Ez az optika kisfilmes formátumba átszámolva 38-380 mm-nek megfelelő fókusztávolságra állítható be, igen jó fényerő mellett: f/2,8-3,1. Hab a tortán, hogy az optika lencsecsoportjainak gyors és csendes mozgatását microUSM (micro UltraSonic Motor) végzi. A fényképezőgép ISO50-400 érzékenységgel használható, a zársebesség 15 mp és 1/2000 mp közötti lehet. Természetesen a blende és zársebesség értékei kézzel is megadhatók.

Az állóképek mellett a fényképezőgép videofelvételre is alkalmas, ráadásul ekkor a zoom is használható. A videók felbontása 640×480, 320×240 vagy 160×120 pixeles lehet, a képfrissítés választható 30 kép/mp vagy 15 kép/mp között. 320×240 pixeles felbontás esetén a kártya szabad kapacitásáig készíthetünk videófelvételt.

A nagy átfogásnak megfelelően a fényképezőgép elektronikus keresőt (EVF) kapott. A fényképezőgép hátuljára 1,5″-os, kihajtható és elforgatható LCD-t szereltek, amely így extrém körülmények között is könnyű komponálást tesz lehetővé (föld szintjén, vagy fej fölül). A fényképezőgép olcsó AA méretű ceruza-akkumulátorokkal működtethető.

Bár a stabilizált optika miatt akár a fél-professzionális kategória tagja is lehetne az S1 IS, ezt azért nem állíthatjuk, hiszen ebben a kategóriában fontos lenne a tömörítetlen formátum támogatása, robosztusabb kivitel, valamint a vakupapucs. Bár ezek alapján az S1 IS-t csak kompakt gépnek sorolhatjuk be, a műszaki paraméterei igen meggyőzőek, így várhatóan népszerű fényképezőgép válik az S1 IS-ből. A gép részletes adatait az adatlapunk tartalmazza.



A Canon sajtóközleménye:

A sokoldalú PowerShot S1 IS – új irányvonal a Canon-nál

Amstelveen, Hollandia, 2004. február 9. A Canon – a fotó és képalkotási technológiák vezető vállalata – ma bejelenti a hibrid PowerShot S1 IS kompakt digitális fényképezőgépet. A PowerShot S1 IS egy jól felszerelt 3,2 millió képpontos, 10-szeres optikai zoom-os digitális fényképezőgép, de egyben egy minőségi kamkorder is, amely 30 képkocka/mp-es sebességgel VGA felbontású, tiszta és valósághű videofelvételekre képes kiváló minőségű hanggal. A beépített képstabilizátor csökkenti az állóképek elmosódottságát, és biztosítja a videofelvételek egyenletességét. A 3,2 millió képpontos szenzor és a Canon képfeldolgozó algoritmusai akár A4 méretű nagyítást is lehetővé tesznek a képminőség romlása nélkül.

„A Canon számára ez a fényképezőgép jelentős fejlesztés eredménye,” – mondta a bejelentéskor Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „Ennek a gépnek olyan jó a digitális állókép-készítési kapacitása, hogy ezáltal vetekszik sok speciális célú digitális fényképezőgéppel, a digitális videofelvétel minősége pedig még a kamkorderek felhasználóit is elkápráztatja. A Canon különböző területeken elért eredményei a technológiák egyesítésével izgalmas, új ötletekhez vezetett”.

Erőteljes objektív
A PowerShot S1 IS fényképezőgépen egy f/2.8 – f/3.1, 38-380 mm-es zoom objektív van (35 mm-es gépre vetítve). A külön megvásárolható nagy látószögű és tele előtétlencsékkel az objektív gyújtótávolság-tartománya 26,6 mm-ről akár 608 mm-re is megnövelhető. A zoom-ot egy kis ultrasonic motor (USM) hajtja. A motor ultrahangos rezgésekkel hozza mozgásba a kicsiny, de nagy teljesítményű és gyors reakcióra képes forgórészt. Digitális állókép módban a zoom maximális sebességgel vált, míg videó módban a lassabb működés gyakorlatilag hangtalan, nem zavarja a videó és a hang felvételét.

Optikai képstabilizátor
A PowerShot S1 IS fényképezőgép a Canon optikai képstabilizáló (Image Stabilizer, IS) technológiájából is profitál. Az IS jelentősen csökkenti a fényképezőgép bemozdulásából eredő életlenséget, amely különösen az olyan nagyítású objektívvel rendelkező fényképezőgépek esetén fontos, mint amilyen a PowerShot S1 IS. A kis méretű mozgásérzékelő giroszkóp és a mozgáskorrigáló lencsetag ellenhatást fejt ki az objektív rázkódásával szemben, ami élesebb felvételeket eredményez. A kompenzáció mértéke 2-3 extra blendével egyenértékű, ami azt jelenti, hogy a fényképezőgép állvány nélkül már hosszabb záridőkkel is használható anélkül, hogy észrevehető volna bármilyen elmosódottság. A nagy f/2.8 blende és a képstabilizátor segítségével a fényképezőgép gyenge fényviszonyok között is jelentős teljesítményre képes.

Kiemelkedő videofelvételi képesség
A fényképezőgép 30 képkocka/mp sebességgel rázkódásmentes, tiszta és természetes VGA minőségű videót rögzít a CF kártyára. Ráadásul a videofelvétel ideje alatt a zoom, az automatikus élességállítás és expozíció, valamint az automata fehér-egyensúly beállítás is működik. A gyors és könnyed felvételkészítést a fényképezőgép hátlapján a nagy méretű „Movie” gomb biztosítja. Egy alkalommal akár 60 perces, illetve 1 GB méretű videó is rögzíthető (QVGA/15 képkocka/mp módban).

Automatikus élességállítás és fénymérés
A TTL autofókusz opciók egyaránt elősegítik az álló- és a mozgóképek felvételét, és lehetővé teszik az AF/AE pont FlexiZone típusú kiválasztását, valamint az AF rögzítést. A fényképezőgép legkisebb fókusztávolsága 10 cm (nagy látószög), illetve 93 cm (tele állás). Az expozícióhoz kiértékelő, középre súlyozott átlagoló és szpot (középpontos vagy AF ponthoz kapcsolt) fénymérés használható.

Egyszerű megjelenítés és vakuhasználat
A tetszés szerinti pozícióba állítható LCD monitor megkönnyíti a különféle látószögből készített képek megkomponálását. A beépített vaku automata, derítő és kikapcsolt üzemmódban működik. A vörös-szem effektus csökkentés mellett a vaku expozíció rögzítése és a – világító mozgó témák mögötti fénycsíkok megörökítésére is alkalmas – második redőnyös vakuszinkron használható.

Speciális beépített processzor
A PowerShot S1 IS ugyanazzal a beépített Canon DIGIC processzorral rendelkezik, amely az EOS 10D-ig immár az összes Canon digitális fényképezőgépben megtalálható. A speciális feladatra tervezett DIGIC processzor egyetlen chip-ben ötvözi az összes képfeldolgozó algoritmust, és a gyors adatfeldolgozási képességével, a zár kiváló reakcióidejével, az optimális képmeghatározással és a következetesen precíz és természetes színreprodukcióval tovább erősíti a Canon pozícióját a digitális fényképezőgépek piacán. A DIGIC nagy mértékben növeli a fényképezőgép reagálókészségét: például nem kell már a hátlapra bámulva várni egy kép megjelenítésére. Az iSAPS technológia a fényképezőgép beállításai és a környezeti adatok elemzése alapján megkísérli meghatározni a legvalószínűbb téma-típust, és annak megfelelően állítja be az expozíciós és egyéb értékeket.

13 fényképezési mód
Hogy felkészült legyen az összes elképzelhető allókép- és videorögzítési szituációra, a PowerShot S1 IS-en 13 fényképezési mód és 6-féle fotóeffektus közül választhat. Íme a rendelkezésre álló fényképezési módok: Automata, Programautomatika, Záridő előválasztás, Blende előválasztás, Manuális expozíció, Felhasználói, Portré, Tájkép, Éjszakai felvétel, Rövid záridő, Hosszú záridő, Illesztés (panorámaképekhez, amelyeket később a PhotoStitch szoftverrel illeszthet össze) és Videó. A fotóeffektusok a következők: Szépia, Élénk, Csökkentett képkeménység, Fekete-fehér és Felhasználói. A fényképezőgép előre beállított időközönként időzített felvételeket is készít.

Fényképezzen víz alatti eseményeket
A külön megvásárolható vízálló tok segítségével a PowerShot S1 IS fényképezőgéppel akár 40 m mélyen vagy akár szörfözés közben is fotózhat – képeket, videókat egyaránt.

Szoftver
A mellékelt szoftvercsomag tartalmazza a képek böngészésére és kinyomtatására szolgáló ZoomBrowser EX (Windows) és ImageBrowser (Mac) programokat. Az alkalmazások között található a panorámaképek illesztését végző PhotoStitch, valamint a képek és a videók manipulálására képes ArcSoft PhotoStudio és VideoImpression. A csomag tartalmazza a TWAIN (Windows 98/2000) és a WIA (Windows Me) meghajtóprogramot is. A Picture Transfer Protocol (PTP) segítségével a fényképezőgépet meghajtóprogramok telepítése nélkül is csatlakoztathatja bármilyen Windows XP vagy Mac OS X (v10.1/v10.2) rendszerű számítógéphez.