Az első Foveon X3 érzékelős kompakt digitális

0

A Foveon X3 különlegessége abban rejlik, hogy a hagyományos Bayer-szűrős érzékelőkkel szemben minden képpontban képes bármilyen szín érzékelésére. A vörös, zöld és kék fény az érzékelő más-más rétegeiben nyelődik el. A technológiáról már régebben beszámoltunk, az érdeklődők itt utánaolvashatnak.

A Foveon X3 kompakt gépekben való elterjedését az akadályozta eddig, hogy a legtöbb gyártónak megvan a maga beszállítója, így nem szívesen váltanak. Ugyanez történt a cserélhető-objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgépeknél is. Egy olyan cég vállalta, hogy a Foveon X3-ból gépet épít, amely korábban nem volt leszerződve egyetlen gyártóval sem. Ez a cég a Sigma volt. A Sigma tehát megalkotta az első X3-as gépet (ráadásul az első digitális gépét), az SD9-et. Várható volt, hogy a kompakt ktagóriában is egy olyan cég fog elsőként lépni, amelyik nem kötelezte még el magát egyik beszállítónak sem. A Polaroid ennek megfelelően elkészítette a kompakt gépekbe szánt 4,5 millió képpontból álló (1,5 Mpixel x 3 kialakítású) Foxeon X3 CMOS érzékelő köré épülő első gépet.

A Polaroid x530-ban a Foveon FO18-50-F19 jelzésű X3 CMOS szenzora dolgozik. Az 1/1,8″ tokozott méretű CMOS érzékelő három rétegben, rétegenként 1,5 millió képpontos felbontású. Az egymás alá helyezett pixelek jótékony hatása, hogy az egyes elemi képérzékelők szokatlanul nagy felületűek. A kompakt fényképezőgépeknél a 3,5 mikron már jónak számít (1/1,8″ 3 Millió képpont), de az általánosan elterjedt pixelméret 3 mikron körüli. Ezzel szemben az X3 ezen érzékelője 5 mikronos pixelekkel dolgozik, ami nagy valószínűséggel remek zajmentes képek rögzítését teszi majd lehetővé, a CMOS technológia egyébként is kisebb energiafelvétele és melegedése mellett, ráadásul az optika is kevésbé lesz nehéz feladatnak kitéve. Az érzékelő a VPS üzemmódjának köszönhetően 640×480 pixeles módban 30 kép/mp sebességű videórögzítésre képes, amelyet az új fényképezőgép maradéktalanul ki is használ.

Sajnos a Polaroid x530-ról nem állnak rendelkezésre részletes adatok, azt tudjuk, hogy lítium-ion akkumulátorról kapja az energiát, a kész felvételeket SecureDigital kártyára menti, 3x-os optikai és 4x-es digitális zoommal rendelkezik, illetve az is ismeretes, hogy a gép hátuljára 2″-os LCD-t helyeztek el. A fényképezőgépet 2004 júniusában dobják piacra.