Canon PowerShot S60

0

Új gépet mutatott be ma reggel a Canon. A PowerShot S50 leváltására készülő S60 nem hozott nagyobb felbontást, a mérnökök inkább a tökéletesítésre fektették a hangsúlyt. A gép némileg kisebb és könnyebb lett mégpedig úgy, hogy nagyobb átfogású zoom optikát és nagyobb kapacitású akkumulátort kapott. A kompakt kivitel ellenére a géphez kiegészítő optikák is csatlakoztathatók, és természetesen van vízalatti tok is hozzá. Szintén az elvárásoknak megfelelően az új S60 támogatja a PictBridge technológiát, remélhetőleg a Canontól megszokott magas szinvonalon. A pontos adatok megtalálhatók a gép adatlapján.

Sajtóközlemény

Az új külsőben a PowerShot 5 megapixelt rejt
2004. május 10. Amstelveen, Hollandia A Canon, a fotó és képalkotási technológiák vezető vállalata ma bemutatta legújabb, 5,0 megapixeles digitális fényképezőgépét, a PowerShot S60-at. Az elsőként az S- sorozathoz kifejlesztett, mindent átfogó technológia olyan új, objektív anyagokat tartalmaz, melyek kisebb objektív méretet tesznek lehetővé, így elegánsan simulékony vázat eredményeznek. Az S-sorozat újdonságai közé tartozik a 28-100 mm-es gyújtótávolságú objektív 4 cm-es makróval, az egyidejű RAW és JPEG fájlrögzítés , az opcionális, 2-szeres tele előtétlencse és a 40 m-es mélységig használható vízalatti tok. A fényképezőgép új, előre beállított fehér-egyensúly módot használ a vízalatti fényképezéshez, Nyomtatás/Megosztás gombbal, 15 mp -1/2000 mp-es záridővel és egy újfajta, felhasználói interfésszel rendelkezik. „Már rengeteg profi fotóst láttunk, akik rendszeresen kompakt digitális fényképezőgépeket használnak ” mondta Mogens Mølgaard Jensen a Canon Consumer Imaging Europe igazgatója. „A zsebben hordozható PowerShot S60 tökéletes azokban a pillanatokban, melyek egy kisebb fényképezőgépet követelnek meg. Az S60 számtalan tulajdonságot magáévá tett digitális SLR sorozatunkból, így tökéletesen megfelel azon profiknak és fotósoknak is, akik nem engedhetik meg maguknak a specifikációk feletti kompromisszumot.

Az optika
Mintegy 60 éves precíziós optika és az objektív gyártás területén megszerezett tapasztalataira támaszkodva a Canon 3,6 – szoros optikai zoom objektívvel látta el legújabb fényképezőgépét. Az objektív a Canon új UA (Ultra-nagy fénytörési indexű, Aszférikus) objektívje, mely egy sokkal kompaktabb objektív kialakítását teszi lehetővé anélkül, hogy a képminőség romlana. Mindez a fényképezőgép vázát majdnem 8 százalékkal vékonyabbá teszi, mint az általa felváltott, szintén népszerű PowerShot S50, annak ellenére, hogy 28 mm-es nagy látószöggel és nagyobb zoommal rendelkezik. Az opcionális, 2-szeres, tele előtétlencse bevetésével a 28-100 mm-es gyújtótávolság akár 200 mm-re is növelhető.

Felfrissítve és integrálva
A felhasználói interfész drámaian javult a fényképezőgép tetején elhelyezkedő, ergonomikus, SLR-stílusú módválasztó tárcsával, mely lehetővé teszi a 13 különböző fényképezési mód közötti gyors és könnyű váltást. Maximum 180 másodperces videók (30 másodperc VGA felbontással) rögzíthetőek hanggal, megjelenítéssel és a fényképezőgépben történő szerkesztéssel együtt. A záridő tartomány 15 másodperctől 1/2000 másodpercig állítható.

Szuperhatékonyság
Ahhoz, hogy a fényképezőgépet minél gyorsabban használni lehessen, a korábbi típus indítási idejét mintegy 20 százalékkal csökkentettük, míg a már eddig is piacvezető akkumulátorok kapacitását 26 százalékkal növeltük, ezzel egy sokkal erősebb NB-2LH akkumulátort dobva piacra. Ez a teljesítmény részben a Canon DIGIC képfelismerő processzorának is köszönhető. A DIGIC feladata az olyan funkciók megfelelő kiszámításához szükséges komplex algoritmusok összeállítása, mint a fehér-egyensúly és a színbeállítások, úgy, hogy a fényképezőgép továbbra is gyors maradjon. Azzal, hogy az összes kulcsfontosságú funkciót egyetlen chip rögzíti, sikerült a méretet és az áramfelhasználást is csökkenteni. A végeredmény, még több kép, gyorsabb reakció és pompás képminőség.

Gyors és pontos
A DIGIC szintén képes a 2 kép /másodperces (Nagy sebességű) sorozatfelvételre, és támogatja a 9 pontos Ai AF technológiát a pontos élességállítás eléréséhez akkor is, ha a téma nincs a középpontban. A FlexiZone AF/AE funkció lehetővé teszi a keret Autofókusz területeinek körbejárását és a kívánt téma kiválasztását, melyhez ennek megfelelően a fényképezőgép az expozíciót is beállítja. A PowerShot S60 emellett iSAPS – a fotótéren alapuló intelligens témaanalizálóval is rendelkezik. Az iSAPS még azelőtt beállítja a paramétereket a fehér-egyensúly és az automatikus élességállítás beállításainak optimalizálásához, hogy teljesen lenyomta volna az exponáló gombot.

Professzionális jellemzők
A PowerShot S60 számtalan tulajdonságot vett át a Canon digitális SLR fényképezőgépeitől, köztük az EOS 300D és EOS 10D gépektől. Ezek egyike a RAW fájlok rögzítésének képessége. A fényképezőgép egy JPEG indexet ágyaz be a rögzített RAW fájlba, ezzel lehetővé teszi a gyors ellenőrzést és elkerüli a nehézkes fájlkonvertálási folyamatot olyan alkalmakkor, mikor csak egy kisméretű, indexképre van szükség.

Fejlett nyomtatás
Amint a fényképezőgép felismeri a sikeres csatlakozást egy közvetlen nyomtatást támogató nyomtatóhoz vagy egy Windows rendszert futtató számítógéphez, kék fénnyel kigyullad a fényképezőgép Nyomtatás/Megosztás gombja jelezve, hogy végrehajtható a nyomtatás vagy a fájláttöltés. Az USB kábellel, bármilyen PictBridge kompatibilis nyomtatóhoz történő csatlakoztatás, pl. Canon Bubble Jet i990, lehetővé teszi a nyomtatást anélkül, hogy a fájlokat előzőleg számítógépre kellene tölteni. Ha a fényképezőgépet egy Canon kompakt fotónyomtatóhoz, pl. a CP-330-hoz csatlakoztatja, a fényképezőgép/nyomtató kapcsolat lehetővé teszi a videó-nyomtatást (egy videoklip egymást követő képeinek kinyomtatása, index méretben egyetlen kártyára).

Szoftver
A mellékelt szoftver a ZoomBrowser EX böngésző és nyomtató programot (Windows), valamint az ImageBrowser (Mac) programot tartalmazza. A további szoftverek között megtalálható a PhotoStitch, valamint a fotó és videó szerkesztő ArcSoft PhotoStudio és VideoImpression program. A fényképezőgép a TWAIN (Windows 98/2000) és WIA (Windows Me) meghajtóprogramokat használja. A PowerShot S60 Picture Transfer Protocol (PTP) támogatása lehetővé teszi, hogy a fényképezőgépet bármilyen Windows XP és Mac OS X (v10.1/v10.2/v10.3) rendszerhez csatlakoztassa anélkül, hogy ehhez meghajtóprogramot kellene telepítenie.