Nagylátószögű Ricoh Caplio GX

0



A Ricoh új, 5 Mpixeles digitális fényképezőgépe a nemrégiben bejelentett Caplio RX folytatása. Már az RX-nél is – a tükörreflexes fényképezőgépeknél elterjedt – 28 mm fókusztávolságú nagylátószöget lehetett használni. Az új GX tehát 28 mm-től 85 mm-ig beállítható fókusztávolságú optikát kapott. A fényerő sokkal jobb lett, mint az RX-nél, itt f/2,5-4,3. Az optikán kívül a gép CCD-je is módosult, a korábbi 3 Mpixeles szenzor helyére 1/1,8″-os tokozott méretű 5,1 millió effektív képpontú CCD került. Mivel új a képérzékelő, a használható érzékenységek is változtak. Az automatikus kiválasztáson kívül a fotósnak is van lehetősége a konkrét érték megadására a következők közül választva: ISO 64 / 100 / 200 / 400 / 800 / 1600. Ez utóbbi igazán érdekes, hiszen a kompakt gépek között ritka, hogy ilyen nagy érzékenységet is lehessen használni. Félő azonban, hogy a kis méretű CCD miatt már az ISO800 is nagyon zajos lesz, ami az ISO1600-at kvázi használhatatlanná teszi. De várjuk ki a végét, elképzelhető, hogy erős zajszűrést építettek a gépbe.
A fénymérés mátrix, középpontosan súlyozott, vagy szpot elvű lehet, a zársebesség 30 mp és 1/2000 mp közé eshet. A zársebességet egyébként a fotós is megadhatja, valamint lehetősége van teljes kézi módban dolgoznia (rekesz-előválasztás nincs). A videórögzítés nem a gép erőssége, a 320×240 pixeles felbontás 80 mp-es maximális felvételi idővel ma már kevésnek számít.
A fényképezőgép hátuljára 1,8″-os 130 ezer pixeles LCD került. A gépet AA méretű elem vagy akkumulátor látja el energiával, vagy az opcionálisan megvásárolható Li-ion akku.
Kellemes meglepetés, hogy a Caplio GX-re külső vaku is csatlakoztatható a középpontos vakupapucsnak köszönhetően.
A Ricoh Caplio GX-et japánban 73500 jenért (550 euro) fogják árulni. A gép további paraméterei adatlapunkon olvasható.