5 Mpixeles Canon Powershot A95

0

A Canon PowerShot A80 utódának szánt PowerShot A95-ben 5 Mpixeles képérzékelő dolgozik. Legnagyobb felbontásban 2592×1944 pixeles képek készíthetők.
Az új gép nagyobb, 1,8″-os 118 ezer pixeles LCD-t kapott, amely továbbra is kihajtható és elforgatható. Újdonságnak számít az A80-ashoz képest a VGA felbontású mozgóképek rögzítése, igaz az A75-nél és A85-nél megismert 30 mp-es korlát az A95-re is érvényes. A gép 8 speciális téma-módjával együtt mindösszesen 21 üzemmódban használható a Canon PowerShot A95, melyek között megtalálható ateljesen automatikus módtól kezdve a különböző téma-módokon át a rekesz és zársebesség prioritásos, valamint a teljesen kézi mód.
A gép f/2,8-4,9 fényerejű optikája 3x-os átfogású, mint azt ebben a kategóriában megszokhattuk. Az energiaellátást továbbra is négy darab AA méretű elemek, vagy akkumulátorok biztosítják. Az A95-höz gyárilag 32 MB kapacitású CompactFlash kártyát mellékelnek.
A Canon PowerShot A95 részletes paraméterei adatlapunkon olvashatók.





Sajtóközlemény

PowerShot A95
Az A-sorozat újabb csúcsmodellje

Amstelveen, Hollandia, 2004. augusztus 19. A Canon – a fényképezési és képalkotási eljárások egyik vezető vállalata – ma bemutatta legújabb, kiváló teljesítményű kompakt digitális csúcsmodelljét, a PowerShot A95-öt. A népszerű PowerShot A80-at felváltva az A95 elődje sikerére épít: 5,0 millió képpontos tökéletesített érzékelőt, FlexiZone AF/AE funkciót, nagyobb 1,8″ , változtatható szögű LCD-t és VGA felbontású mozgókép-rögzítési lehetőséget kínál. Szolgáltatásai 8 témaautomatika móddal bővültek, így a felhasználó 21 előre beállított fényképezési mód közül választhat.

Az A95 számos olyan jellegzetességet olvasztott magába, melyek a Canon S és G sorozatú, kiváló fényképezőgépeire jellemzőek, így felhasználóinak különösen nagy rugalmasságot és kreatív vezérlést kínál. Az A95 emellett a Canon fejlett DIGIC és iSAPS technológiáit és a 9 pontos AiAF-et is magába foglalja, a készülék 3-szoros f/2,8-as kezdő fényerejű zoom optikával rendelkezik. A tartozékok teljes kínálata -nagylátószögű és tele előtétlencsék, valamint a víz alatti tok – teszi lehetővé a különleges fotós felfedezéseket. A fényképezőgép Nyomtatás/Megosztás gombbal, PictBridge nyomtatási lehetőséggel, valamint igazolványkép és videó nyomtatás funkciókkal is rendelkezik.
„A Canon új, A-sorozatú csúcsmodell PowerShot gépe egyedülállóan jó ár/érték arányt mondhat magáénak”- mondta Mogens Jensen a Canon Consumer Imaging Europe igazgatója. „Az egyszerű kezelhetőség és kiváló képminőség annak köszönhető, hogy magába olvasztotta a PowerShot Pro1 egyes jellegzetességeit, ezzel igencsak figyelemreméltó fényképezőgéppé vált.”

Több képpont, több opció
Az 5,0 millió képpontos CCD érzékelővel az A95 nagyszerű képminőséget nyújt és egészen A3-as méretig kiváló minőségű nyomatokat biztosító felvételek készítésére alkalmas. A 21 fényképezési mód – a teljesen automatikustól a manuálisig terjed – a felhasználóknak szabad kezet ad a kreativitás terén, miközben leegyszerűsíti a fotós feladatait, de „trükkös” fényképezési feltételek mellett is biztosítja a nagyszerű képek elkészítését. A teljesen manuális, a Programozott és a Blende-/Záridő-előválasztás módokkal az A95 lehetőséget kínál a kedvelt fényképezőgép-beállítások tárolására is.
A színhelymódok 8 beállítást foglal magában: Lombozat, Havas táj, Tengerpart, Tűzijáték, Víz alatti, Gyerekek és Házikedvencek, valamint Éjszakai pillanatfelvétel. A legfeljebb 3 perces videoklipekhez hang is rögzíthető (immár VGA-felbontású videók is készíthetők), sőt a felvételek a fényképezőgépen is megszerkeszthetők. Az új, a korábbinál nagyobb méretű (1,8″) változtatható szögű LCD 360 fokban elforgatható, így a felhasználók gyakorlatilag minden helyzetből elkészíthetik a felvételt.

Magas szintű optika és teljesítmény
A kiváló minőségű f/2.8 kezdő fényerejű Canon objektív precíziós, 3-szoros optikai zoommal rendelkezik (kisfilmes rendszerben: 38 mm-114 mm), így kellő rugalmasságot ad a felhasználóknak a kívánt kompozíció elkészítéséhez. A speciális feladatra tervezett DIGIC processzor egyetlen chipben ötvözi az összes képfeldolgozó algoritmust, így gyors adatfeldolgozási képességet, a zár kiváló reakcióidejét, optimális képmeghatározást, valamint következetesen precíz és természetes színreprodukciót eredményez. Az iSAPS, egy beépített fotósegéd, elemzi a kompozíció elemeit – köztük a zoom pozícióját és a megvilágítást – így előre meghatározza a készülő kép jellegét. Mindez gyorsabb automatikus élességállítást, sokkal pontosabb automatikus expozíciót és precízebb automatikus fehér-egyensúlyt tesz lehetővé.
A 9 pontos AiAF gyors, pontos élességállítást biztosít akkor is, ha a téma nincs a középpontban. Az „Intelligens helyzetérzékelő” lehetővé teszi, hogy függően a gép vízszintes vagy függőleges helyzetétől, az AF keretetet különbözőképpen súlyozza, ezzel tovább finomítva a pontos expozíció és az automatikus fehér-egyensúly beállítását. Ez az első olyan A-sorozatú fényképezőgép, amely képes a FlexiZone AF/AE funkcióra. A főként a PowerShot Pro sorozatra jellemző funkció lehetővé teszi a képkeret Autofókusz területeinek „körbe-lépegetését” és a kívánt téma kiválasztását, amelynek megfelelően végül az automatika az expozíciót súlyozza.

Kiegészítők
Kiegészítők teljes skálája érhető el a fényképezőgép képességeinek kiterjesztésére. Ezek a kiegészítők lehetővé teszik, hogy a felhasználók felfedezzék fotózási képességeiket. A külön megvásárolható víz alatti tokot (40 m-ig vízálló) dupla páramentesítő üveggel és vaku fényszóró lappal látták el. Mind a külön megvásárolható nagy látószögű előtétlencse (0,7x), mind a tele előtétlencse (1,75x) bővíti a képkomponálási lehetőségeket és kiterjeszti a fényképezőgép hatékony gyújtótávolság tartományát. A külön megvásárolható makró előtétlencse is elérhető a közeli témák fotózásához.

Fejlett nyomtatás
A PowerShot A95 is rendelkezik a Canon Nyomtatás/Megosztás gombjával: a jelzőfény azonnal világítani kezd, ha a fényképezőgép USB portja és egy PictBridge kompatibilis nyomtató, vagy Windows-rendszert futtató számítógép USB portja között sikeres kapcsolat jött létre. A gomb világítás közben történő megnyomása elindítja az aktuálisan megjelenített kép kinyomtatását (ilyenkor a nyomtató alapértelmezett PictBridge vagy Közvetlen nyomtatási beállításai érvényesülnek) vagy a képek automatikus áttöltését a számítógépre . Canon kompakt fotónyomtatóhoz csatlakoztatva a fényképezőgép Nyomtatás/Megosztás kombinációjával lehetővé válik „videó-nyomatok” (egy videoklip egymást követő filmkockáinak index méretű kinyomtatása) és igazolványképek (útlevél stílusú igazolványképek) megjelenítése.

Sokoldalú szoftverek
A mellékelt szoftvercsomag a ZoomBrowser EX (Windows) és ImageBrowser (Mac) böngésző és nyomtató programokat tartalmazza. Ezenkívül a fényképezőgéphez mellékelve a vásárló megkapja a PhotoStitch, valamint az ArcSoft PhotoImpression és VideoImpression fotó- és videó-szerkesztő programokat is.