3 Mpixeles belépőszintű Canon gép

0

A Canon belépőszintű fényképezőgépeit rendre PowerShot A100, A200, A300 (A310) és most A400 típusjelzéssel illette. Az 1 Mpixeles A100 után következett a 2 Mpixeles A200, majd a 3 Mpixeles A300. Ezek gépek közös jellemzője az egyszerű működtetés, az alacsony ár, illetve a fix fókusztávolságú optika. Ennek következtében a PowerShot A400-ról – teljesen logikusan – azt hihetnénk, hogy egy 4 Mpixeles CCD-vel és fix fókusztávolságú (vagyis nem zoomos) optikával szerelt gép. Ez azonban nem így van. A több évre visszatekintő sorozatot most megtöri az A400, ugyanis ennek az új gépnek a felbontása 3 Mpixel, viszont optikája 2,2x-es zoomátfogású. Az F3,8 kezdő fényerejű objektív kisfilmes formátumba átszámítva 45-100 mm közötti fókusztávolságra állítható. Nos valóban, nem elírás, a legkisebb fókusztávolság 45 mm, ami csak jóindulattal nevezhető nagylátószögnek. Az igen kis méretű, 1/3,2″-os CCD-nek köszönhetően az optika is kis méretű lehet, így az egész gép ugyanolyan keskeny maradhatott, mint a zoom nélküli elődmodellek. A kis méret elérése végett a kártyatípust is lecserélték CompactFlash-ről SecureDigital-ra.
A mozgókép-rögzítés akár VGA felbontásban is történhet, maximum 30 mp-ig, illetve 320×240 pixeles vagy 160×120 pixeles felbontással megelégedve maximum 3 percig.
A négy színben piacra kerülő fényképezőgép részletes adatait adatlapunkon lehet megtekinteni.





Sajtóközlemény

PowerShot A400
Kiszínesedő modellek

Amstelveen, Hollandia, 2004. augusztus 19. A Canon – a fényképezési és képalkotási eljárások egyik vezető vállalata – ma jelentette be új távlatokat nyitó digitális fényképezőgépének, a 4 vonzó színben elérhető PowerShot A400-nak piacra dobását. A 3,2 millió képpontos fényképezőgép 2,2-szeres optikai zoommal és DIGIC processzorral kínál pompás képminőséget. A kiváló teljesítményű, 9 pontos AiAF autofókusz, az „Intelligens helyzetérzékelő” és a 12 fényképezés mód biztosítja a nagyszerű képek készítését nehezebb fényképezési körülmények között is.

A Canon legújabb, belépő szintű modellje SD memóriakártyára rögzíti a képeket, így maga a fényképezőgép váz kisebb és könnyebb lett. Az A400 Intelligens helyzetérzékelővel rendelkezik és max. 3 perces videoklip rögzítésére képes (VGA-felbontással is 30 másodperces felvételek készíthetők). A Nyomtatás/Megosztás gomb megkönnyíti a közvetlen nyomtatást és a képek áttöltését a Windows-rendszert futtató számítógépekre.

Kiváló minőségű képek zoommal is
Az A400 a Canon professzionális, digitális kompakt fényképezőgépeire jellemző technológiát vonultatja fel (DIGIC processzor és iSAPS), így biztosítja a kiváló képminőséget. A speciális feladatra tervezett DIGIC processzor egyetlen chipben ötvözi az összes képfeldolgozó algoritmust, így gyors adatfeldolgozást, a zár kiváló reakcióidejét, optimális képmeghatározást, valamint következetesen precíz és természetes színreprodukciót eredményez. Az iSAPS, egy beépített fotósegéd, elemzi a kompozíció elemeit – köztük a zoom pozícióját és a megvilágítást – így előre meghatározza a készülő kép jellegét. Mindez gyorsabb automatikus élességállítást, sokkal pontosabb automatikus expozíciót és precízebb automatikus fehér-egyensúlyt tesz lehetővé. A kiváló minőségű 2,2-szeres optikai zoom objektív 45-100 mm-es gyújtótávolsággal rendelkezik, mely különösen portré fotózára teszi alkalmassá az A400-ast. Közeli felvételek készítése szintén egyszerű az 5 cm-es makró funkcióval.

Funkciók a még könnyebb használatért
Míg a tapasztalt profi fotósoknak is rengeteget kínál, az A400-ast az amatőrök is könnyen és egyszerűen használhatják. A 9 pontos AiAF gyorsan és pontosan állít élességet a témákra, még akkor is, ha azok nincsenek középen, valamint átállítható egypontos (középre rögzített) AF-re is. Az automata segédfény lámpa gyenge fényviszonyok között segíti az élességállítást.
A 12 fényképezés móddal az A400-zal bármikor lencsevégre kapható a megfelelő kép. Az Automata, a Manuális, az Illesztés és a Videó mód mellett 8 témaautomatika mód optimalizálja a fehér-egyensúlyt, az expozíciót és más beállításokat a különleges fényképezési feltételeknek megfelelően. Ezek a beállított témák a Portré, Éjszakai felvétel, Tűzijáték, Lombozat, Tengerpart, Havas táj, Víz alatti és Beltéri felvétel.
Az intelligens helyzetérzékelő észleli, hogy a fényképezés pillanatában a fényképezőgépet vízszintesen vagy függőlegesen tartják. Amellett, hogy az ellenőrzés során a képeket irányuknak megfelelően jeleníti meg, segít beállítani az automatikus élességállítást, az automatikus expozíciót és az automatikus fehér-egyensúly beállításokat.

Szórakozásra tervezve
A fényképezőgép megjelenését négy színnel (ezüsttel, égszínkékkel, tavaszi zölddel és alkony arannyal) tették egyedivé. Mivel a gép SD memóriakártyára rögzíti a képeket, az A400 körülbelül 10 %-kal könnyebb és 11%-kal kisebb, mint elődei (annak ellenére, hogy zoom objektívet kapott), így a kompakt fényképezőgépet könnyű bárhova elvinni. A külön megvásárolható víz alatti tokkal a fényképezőgép minden körülmények között védve van, készüljenek a képek akár síelés, szörfözés, vagy búvárkodás közben (a tok 3 méterig vízálló).
Az A400 legfeljebb 3 perces hanggal ellátott videoklip rögzítésére és lejátszására képes (VGA felbontással is 30 másodperces felvételek készíthetők). Az összes videoklipet a fényképezőgépen lehet szerkeszteni és vágni, emellett az A400-as egyszerűen csatlakoztatható tévé-készülékhez is, ahol ellenőrizhetőek az elkészült videók és fotók.

Egyszerűsített közvetlen nyomtatás
A fényképezőgép rendelkezik a Canon Nyomtatás/Megosztás gombjával: a jelzőfény azonnal világítani kezd, ha a fényképezőgép USB portja és egy PictBridge kompatibilis nyomtató, vagy Windows-rendszert futtató számítógép USB portja között sikeres kapcsolat jött létre. A gomb világítás közben történő megnyomása elindítja az aktuálisan megjelenített kép kinyomtatását (ilyenkor a nyomtató alapértelmezett PictBridge vagy Közvetlen nyomtatási beállításai érvényesülnek) vagy a képek automatikus áttöltését a számítógépre (a művelethez szükség van a mellékelt szoftver számítógépre töltésére és a fényképezőgép előre meghatározott beállításainak kiválasztására). Canon kompakt fotónyomtatóhoz csatlakoztatva a fényképezőgép Nyomtatás/Megosztás kombinációjával lehetővé válik „videó-nyomatok” (egy videoklip egymást követő filmkockáinak index méretű kinyomtatása) és igazolványképek (útlevél stílusú igazolványképek) megjelenítése.

Sokoldalú szoftverek
A mellékelt szoftvercsomag a ZoomBrowser EX (Windows) és ImageBrowser (Mac) böngésző és nyomtató programokat tartalmazza. Ezenkívül a fényképezőgéphez mellékelve a vásárló megkapja a PhotoStitch, valamint az ArcSoft PhotoImpression és VideoImpression fotó- és videó-szerkesztő programokat is.
Az A400 felhasználói interfész használata igen egyszerű, emellett két új nyelvet is kínál – portugál és orosz -, ezzel 14-re bővült a támogatott nyelvek listája.