7 Mpixeles Canon PowerShot S70

0

A Canon PowerShot S60 után itt van a sorozat legnagyobb felbontású tagja, a 7 Mpixeles S70. Az új gép paramétereiben szinte teljesen megegyezik az elõdmodellel, termászetesen a nagyobb pixelszámú CCD miatt vannak változások, elsõsorban a felbontásban és a sorozat sebességében, illetve hosszában. A kis méretû, de mégis nagy tudású fényképezõgépet – az S-sorozatnál elõször – szürke-fekete színû fém-burkolattal látták el, amely maszív, strapa bíró külsõt kölcsönöz.
A Canon PowerShot S70-be az S60-ban bemutatott 28-100 mm-nek megfelelõ fókusztávolságú, f/2,8-5,3 fényerejû, 3,6x-es zoomoptikát építették, amely az UA lencsének (Ultra High Refractive Index Aspherical Lens – ultramagas törési mutatójú aszférikus lencsetag) köszönhetõen az S50-hez képest 8%-kal vékonyabb vázat tesz lehetõvé. Külön megvásárolható a géphez 2x-es telekonverter, vezeték-nélküli távvezérlõ, vagy 40 méterig vízálló tok.
A fényképezõgép részletes paramétereit adatlapunk tartalmazza.



Sajtóközlemény

PowerShot S70
Az új külsõ – 7,1 millió képpont

Amstelveen, Hollandia, 2004. augusztus 19. A Canon – a fényképezési és képalkotási eljárások egyik vezetõ vállalata – ma bemutatta a 7,1 millió képpontot kínáló kompakt PowerShot S70 digitális fényképezõgépét. A hasonlóképpen opció-gazdag 5,0 millió képpontos PowerShot S60 jellemzõit magába olvasztva az új S70-est stílusos, két színárnyalatú (sötét fémszínû és fekete) váza különbözteti meg elõdjétõl. Az új UA objektív anyaga lehetõvé tette az objektív méretének csökkentését és az objektív lenyûgözõ, 28-100 mm -es (5,8-20,7 mm, mely 28-100 mm – nek felel meg a 35 mm-es kisfilmes gépen) gyújtótávolsága és 4 cm-es makró felszereltsége ellenére elegánsan simulékony vázat adott a fényképezõgépnek.

Az S70-est félprofi tulajdonságok jellemzik: egyidejû RAW és JPEG fájlrögzítés, 15 mp – 1/2000 mp záridõ, AF és AE rögzítés, manuális élességállítás valamint az automatikus gyorsított felvételek készítéséhez intervallum-idõzítõ emeli ki a mezõnybõl. A külön megvásárolható kiegészítõk között megtalálható a vezeték nélküli távkioldó, a 2-szeres tele elõtétlencse és a 40 m-es mélységig vízálló tok. A víz alatti fotózáshoz a fényképezõgép elõre beállított fehér-egyensúly módot kínál, emellett Nyomtatás/Megosztás gombbal, valamint a gyors, egyszerû és intuitív navigációhoz szükséges, a legfrissebb PowerShot S-sorozathoz kifejlesztett felhasználói interfésszel rendelkezik.

„Ez a rendkívül kompakt fényképezõgép kifinomult technológiák egész sorozatát vonultatja fel” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe igazgatója a fényképezõgép piacra kerülésekor „Digitális tükörreflexes gépeinktõl kölcsönzött számos jellegzetességével és 7,1 millió képpontjával az S70 remélhetõleg elnyeri azon profi fotósok tetszését, akik egy kompakt fényképezõgéppel szeretnék megszokott felszerelésüket kiegészíteni, de biztosan megnyeri magának azokat a lelkes fotórajongókat is, akik mindenbõl a legjobbat keresik.”

Fókuszban az optika
A Canon mintegy 60 éves, precíziós optika és objektívek terén nyert örökségére alapozva megalkotta az apró, mégis 3,6-szoros optikai zoomos f/2.8 – f/5.3 fényerejû objektívjét. Ez még csak a második fényképezõgép, amely a Canon új, nagy fénytörési indexû üvegébõl készült és aszférikus lencsetagot tartalmaz. Ez az új UA objektív lehetõvé teszi a képminõséget nem befolyásoló, még kompaktabb objektív kialakítását, és hozzájárul egy, a népszerû PowerShot S50-nél 8%-kal vékonyabb váz kialakításához, annak ellenére, hogy a gép 28 mm-es nagy látószögû gyújtótávolsággal és magasabb zoom aránnyal rendelkezik. A 28-100 mm-es gyújtótávolság tartomány a külön megvásárolható, 2-szeres tele elõtétlencsével akár 200 mm-ig is kiterjeszthetõ.

Frissített és integrált
A felhasználói interfész könnyen követhetõ és megtanulható, ami elsõsorban a fényképezõgép tetején található, a 13 különbözõ fényképezési mód közötti gyors és könnyû váltásra alkalmazható a tükörreflexes gépeken is megtalálható módválasztó tárcsának köszönhetõ. A felhasználók max. 180 másodperces videót (VGA-felbontással 30 másodpercet) rögzíthetnek hanggal, sõt a fényképezõgépben megszerkeszthetik a klipeket.

Szupergyors képfeldolgozás
A fényképezõgép ugyanazokat a fényképezési és lejátszási idõt érintõ fejlesztéseket tartalmazza, mint az S60. Kicsiny méretének ellenére, a mellékelt NB-2LH Li-ion akkumulátor egyetlen feltöltéssel kb. 140 felvétel elkészítéséhez vagy kb. 210 perces megjelenítéshez elegendõ energiát szolgáltat. Ez a teljesítmény részben a Canon DIGIC képfeldolgozó processzorának érdeme. A Canon speciális feladatra tervezett, beépített DIGIC processzora szolgáltatja a pontos számítást igénylõ funkciókhoz szükséges (fehér-egyensúly vagy színreprodukció) összetett algoritmust úgy, hogy az nem befolyásolja a fényképezõgép gyorsaságát. Mivel az összes funkciót egyetlen chip tárolja, a méret és az energiafogyasztás is csökkent. A végeredmény szupergyors képfeldolgozás és kiváló képminõség.

Gyors és pontos
A DIGIC emellett 2 kép/mp-es (nagy sebességû) sorozatfelvételt biztosít és támogatja a 9 pontos AiAF-et a gyors, pontos élességállításért akkor is, ha a téma nincs a középpontban. A FlexiZone AF/AE lehetõvé teszi,hogy az AF mezõt az LCD keresõben bárhová elhelyezzük, megjelölve ezzel a témát, így a gép erre súlyozza az expozíciót. A fényképezõgépet ellátták az iSAPS technológiával is, amely egyfajta „intelligens fotósegédként” azonnal kielemzi az összes képet. Az helyzetérzékelõrõl érkezõ adatokat, a zoom pozícióját és a fényképezõgép beállításokat figyelembe véve, az iSAPS még azt megelõzõen állítja be a felvételt az összes fotózási helyzetben, hogy az expozíció, a fehér-egyensúly és az autofókusz optimalizálásához a felhasználó lenyomná az exponáló gombot.

Profi jellemzõk
Az S70 a Canon tükörreflexes digitális fényképezõgép kínálatának számos tulajdonságait olvasztotta magába – az egyik ilyen a RAW fájlok rögzítésének képessége. A fényképezõgép a rögzített RAW fájlba beágyaz egy kiválasztható felbontású JPEG képet, ezzel lehetõvé teszi a sikeres felvétel megerõsítését célzó, gyors ellenõrzést a fényképezõgépben. A külön megvásárolható, vezeték nélküli távkioldó különösen ideális olyan esetekben, amikor a fotós a gépet egy jó kilátást nyújtó pontra szeretné rögzíteni pl. sport vagy egyéb események alatt. A távkioldó ezenkívül támogatja a távvezérelt megjelenítést és léptetést, amely tökéletes a képek és a felvételek tévé-készüléken történõ ellenõrzésére.

Fejlett nyomtatás
Amint a fényképezõgép felismeri a sikeres csatlakoztatást egy közvetlen nyomtatást támogató nyomtatóhoz vagy egy Windows-t futtató számítógéphez, a Nyomtatás/Megosztás gombon világítani kezd egy kék fény, jelezve, hogy megkezdõdhet a nyomtatás vagy a fájl áttöltés. A fényképezõgép USB kábellel történõ csatlakoztatása egy PictBridge kompatibilis nyomtatóhoz, lehetõvé teszi a képek számítógépre töltése nélküli azonnali kinyomtatását. Canon kompakt fotónyomtatókhoz csatlakoztatva (pl. Canon CP-330) a fényképezõgép/nyomtató ötvözésével lehetõség van „videó nyomatok” (egy videoklip max. 63 egyforma távolságra lévõ képkocka-sorozatának folyamatos cselekvésként ábrázolt kinyomtatása) és igazolványkép fotók (útlevél stílusú igazolványképek) készítésére.

Szoftver
A mellékelt szoftvercsomag a ZoomBrowser EX 5.0 (Windows) és ImageBrowser 5.0 (Mac) böngészõ és nyomtató programokat tartalmazza. A fejlesztõk mind a ZoomBrowser, mind az ImageBrowser szolgáltatásait megújították, így könnyebbé vált a navigáció, a mappa-kezelés, a böngészés és az elrendezés ellenõrzése. Az új, „Tulajdonságok” ablakban megjeleníthetõk a fényképezési információk, a hisztogram, a szerkeszthetõ „megjegyzések” mezõ valamint a törlés elleni védelem kapcsolója. A vásárló a fényképezõgéphez mellékelve megkapja még a PhotoStitch, valamint az ArcSoft Photoimpression és VideoImpression fotó és videó szerkesztõ programokat is. A mellékelt szoftvercsomagot támogatja a Windows 98SE/ME/2000 (Service Pack 4-gyel) és a Windows XP, valamint a Mac OS X v10.1.5 – 10.3 operációs rendszereket. A Picture Transfer Protocol (PTP) támogatás lehetõvé teszi a fényképezõgép bármely, Windows XP és Mac OS X (v10.1/v10.2/v10.3) rendszert futtató számítógéphez történõ csatlakoztatását meghajtó-program telepítése nélkül.