Casio: ultravékony ultrakompakt kerámia optikával

0

A Casio Exilim EX-S100 mindössze 17 mm vastag, de ebben a vékony vázban egy 2,8x-es zoomátfogású optika rejlik, amelynek fényereje ugyan elmarad az átlagostól: nagylátószögnél F4, tele állásban F4,8. Az igen kis méretű optikát a nemrég bejelentett kerámia-lencsékből építették fel, amely a nagyobb törési mutatónak köszönhetően vékonyabb lencsék készítését teszi lehetővé. A fényképezőgép rozsdamentes acélburkolatot kapott, a váz hátuljára 2″-os LCD került.






sajtóbejelentés:

Világújdonság a CASIO-tól:
Az új bankkártya méretű EXILIM EX-S100-as „kerámia lencsés optikával”

Budapest, 2004. augusztus – Az EXILIM EX-S100-as modellel a CASIO ismét új utakat jár és egy újabb világújdonsággal jelentkezik: az EXILIM EX-S100-as az első és ezidáig egyetlen digitális fényképezőgép mely kerámia lencsés optikával rendelkezik. A kiváló minőségű kerámia, melyet a cég a most bemutatásra kerülő modelljénél alkalmaz főleg a csúcstechnikában kerül felhasználásra, főként nagy felbontási képességének és precíz fénytörési tulajdonságainak köszönhetően. A CASIO meglátta az ebben az új, innovatív anyagban rejlő lehetőségeket és felismerve a speciális kerámia kiemelkedő tulajdonságainak fontosságát az új EX-S100-as készülék optikájának elkészítésénél már ezt az alapanyagot alkalmazták. A 3,2 megapixeles és 2,8X optikai zoommal rendelkező bankkártya méretű (88,2 X 57,1 X 16,7mm – kiálló részeket nem számítva ) fényképezőgép gyorsabb és lenyűgözőbb minden elődjénél.
Csak egy mozdulat és ez a pehelykönnyű (113g, akkumulátor és memória kártya nélkül) apróság már készen is áll a felvételre, mindössze 1,4 mp alatt (LCD és vaku kikapcsolva). A készülék kioldó késedelme egy század másodperc (élességállítást követően). Az ezüstszínű, rozsdamentes acél ház számtalan hasznos funkciót rejt, mint például a normál auto fókusz mellett megtalálható Auto Pan Focus módot. Ez az üzemmód biztosítja, hogy amikor a kép elkészítésére igazán rövid az idő a normál automatikus élességállítás elhagyásával, a kioldó gombot egy mozdulattal teljesen lenyomva is éles legyen az elkészült felvétel. Az Auto Makro funkció révén ennél a modellnél a normál AF-ről makró üzemmódra történő átállás automatikusan történik. A készülék a körülmények függvényében a két üzemmód közötti oda-vissza váltásra külső beavatkozás nélkül gyakorlatilag folyamatosan képes.
A Vaku Asszisztens funkció szintén megtalálható az S100-as által nyújtott segédeszközök között. Ezzel a megoldással a túl sötétre sikerült felvételek is feljavíthatók, amennyiben ez szükséges.
A különböző funkciók és beállítások jelöléseiről a fotós számára egy úgynevezett Ikon Segéd program ad bővebb információt, jóval megkönnyítve ezzel a készülék kezelését.
Az itt külön kiemelt üzemmódok mellett természetesen az EX-S100-as esetében is lehetőség van a bonyolultabb fotográfiai helyzetekben is segítséget nyújtó BESTSHOT látványminták alkalmazására, melyekből 23-at találunk a készülék memóriájában előre rögzítve. A látványminták egyike, az úgynevezett Business Shot külön említést érdemel. Ennek a kifinomult alkalmazásnak a segítségével például a térben „trapéz alakban” torzult előadáson kivetített diák felvételei szabályos téglalapokká formálhatók, mintha csak tökéletesen szemből, perspektivikus torzulás nélkül készültek volna a képek.
Az S100-as természetesen mozgófelvételek készítésére is alkalmas, melyeknek a hosszát csak a rendelkezésre álló memória nagysága korlátozza.
Végül a kikapcsolást követően egy automatikusan záródó retesz óvja a portól, illetve a sérülésektől a gép különleges kerámia optikáját a következő bekapcsolásig.
A gyorsaság és az exkluzív design teszi különlegessé és minden helyzetben kiváló társsá a CASIO márka legújabb gyöngyszemét. Az egyedien régi és új, ívelt és egyben szögletes formavilág teszi tipikusan bankkártya EXILIMMÉ az EX-S100-ast.
A készülék 9,3MB-os belső memóriája opcionálisan bővíthető SD vagy MMC memóriakártyával. A tárolt képek egyszerűen és gyorsan számítógépre másolhatók a tartozék USB dokkoló egység segítségével. Szintén ez az egység szolgál a gép lítium ion akkumulátorának feltöltésére.
Az EXILIM EX-S100-as forgalmazása előreláthatólag október elején kezdődik meg.