Új DSLR: Pentax *ist DS

0

A Pentax első digitális tükörreflexes fényképezőgépe a *ist D-t tavaly februárban jelent meg. Ennek testvérmodelljét – a *istDS-t – a Pentax ma jelentette be.


A könnyű és kis méretű vázba ugyanaz a 6,1 Mpixeles CCD került, mint a *istD-be, így a felbontás változatlan, az érzékenység itt is ISO200-3200 közötti lehet, valamint a képkivágás faktor továbbra is 1,5x-es. A korábbi változathoz képest a vázat kissé átdolgozták, néhány grammal könyebb lett, illetve a méretei is kis mértékben változtak (keskenyebb, de mélyebb). Az 1,8″-os LCD helyett a *istDS 2″ képátlójút kapott, amelynek felbontása is nagyobb: 210 ezer képpont.
Szintén változott a képeket tároló memóriakártya típusa, míg a *istD még a professzionális gépeknél legelterjedtebb CompactFlash kártyákat használta, a *istDS már a modern kompakt gépek legelterjedtebb memóriakártyáját alkalmazza, a SecureDigitalt. Ennek előnye, hogy alapkiépítésben is nagy átviteli sebességű, bár a kapacitása még nem érte el a CF kártyákét.

A Pentax *istDS-re a K-, KA, KAF, KAF2 optikák csavarhatók fel módosítás nélkül. A 35 mm-es menetes optikák, valamint a 645 és 67 rendszer optikái adapter segítségével használhatók. Néhány funkció azonban nem elérhető bizonyos optikákkal.

Szintén változott a gépváz felső részén elhelyezett státusz LCD, az új modellben ez már nagyobb méretű. A kereső viszont nem változott, a *istD modelben megismert világos, 95% lefedettségű üveg pentaprizmás megoldást alkalmazták itt is, amely 0,95x-es nagyítású. A keresőben elhelyezett mattüveg cserélhető, a gyári csomagolásban található vázban AF Frame típust mellékelnek, de használhatók más típusok is. Az automatikus élességállítást a 11 pontos SAFOX VII AF rendszere végzi. A 11 fókuszpont közül a belső 9 keresztállású.
A legnagyobb zársebesség 1/4000 mp, a leggyorsabb vakuszinkronidő 1/180 mp.
Sorozatfelvételnél másodpercenként 2,8 kép készíthető, JPEG kép esetén maximum 8, RAW esetén max. 5 képig.

A PixtBridge kompatibilis fényképezőgép további részletes paraméterei adatlapunkon találhatók.