SELPHY – a fotónyomtató család

0

Ismét új márkanévvel lép a fotónyomtatók piacára a Canon. Az eddigi CP220 és CP330 modelleket leváltó SELPHY CP400 és SELPHY CP500 nyomtatók a korábbiakhoz hasonlóan festék szublimációs elven működnek. Az apró készülékek levelezőlap méretű (10×15 cm) kifutó (keret nélküli) fotók nyomtatására képesek, mégpedig a fotólaborokat megszégyenítő minőségben. Az új modellek a hordozhatóság, a könnyű kezelhetőség, a közvetlen nyomtatás és a kifogástalan képminőség jegyében születtek. A SELPHY szó az angol Do-It-YourSELF PHotographY (Csináld magad fotózás) megfelelő betűinek összerakásából született. A sorozat harmadik tagja ugyanúgy apró és hordozható mint a SELPHY CP400 és CP500, festék szublimációs nyomtatási eljárás helyett a SELPHY SD700 tintasugaras technológiát használ.



Canon SELPHY CP400 Canon SELPHY CP500

SELPHY CP400 és SELPHY CP500
A SELPHY CP400 egy kompakt, nagy sebességű 300 dpi-s festék szublimációs fotónyomtató, amely 63 másodperc alatt készít el egy kifutó (margó nélküli) 10×15 cm-es fotót. A nyomtató a kép elkészítéséhez három festékréteget hord fel a papírra, amelyek árnyalatát színenként 256 árnyalatban tudja szabályozni. Ez 24 bites színmélységet, azaz 16,7 millió ábrázolható színt jelöl. A festéket a külvilágtól egy negyedik, átlátszó réteg védi. A Canon tesztjei szerint a képeket albumban tartva azok 100 éven keresztül megőrzik színeiket. A nyomtató a margó nélküli fotók mellett képes fehér keretes, több képes, igazolványkép, matrica, videó sorozat, illetve kétszerező és négyszerező nyomatok készítésére is. A CP400 kompatíbilis a Canon közvetlen nyomtatási és a PictBridge szabványokkal is. Az USB porton keresztül számítógépről is vezérelhető.



Canon SELPHY CP400 Canon SELPHY CP500




A SELPHY CP500 a CP400 ikertestvére. Néhány milliméterrel kisebb és néhány grammal könnyebb annál, de a kisebb méretért a sebességből kell áldozni. A különbség nem olyan óriási, hiszen a 10×15 cm-es nyomattal a SELPHY CP500 is végez 81 mp. alatt. Tudásukat tekintve azonban teljes egészében azonosak.

SELPHY SD700


Canon SELPHY SD700

A SELPHY sorozat harmadik tagja egy 2 pikoliteres tintacseppekkel dolgozó tintasugaras nyomtató. A CP sorozat tagjaival ellentétben az SD700 tervezésénél nem elsősorban hordozhatóságra, hanem a sokoldalúságra és a külsőre törekedtek. Cél volt, hogy a SELPHY akár az elegáns nappalik részévé is válhasson, mint a TV vagy a házimozi. A SELPHY SD700 nem csak közvetlen nyomtatásra képes, de a legelterjedtebb memóriakártya formátumokat is kezeli. Ez a nyomtató is 10×15-ös vagy 10×20-as képek készítésére alkalmas, a tintasugaras eljárásnak köszönhetően azonban a papír felülete sokféle lehet. Jelenleg a fényestől a selyemfényűig többféle minőségű papír kapható. A kínálatban szerepel még a matrica és a hitelkártya méretű papír is.

A SELPHY 4800×1200 dpi-s rácsban 2 pikoliteres tintacseppekkel nyomtat. A Canon által kifejlesztett papírokkal együtt használva az eredmény akár 100 évig is megtartja minőségét. Persze ez az adat is csak fotóalbumban tárolt fényképekre vonatkozik.

A készülékek hazai forgalmazásának kezdetéről és várható árukról egyelőre nincs információnk.