17 millió pixel Leica képkockán: Canon EOS-1Ds Mark II

0

A Canon EOS-1Ds a cég első olyan cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgépe volt, amely teljes Leica képkocka méretű képérzékelőt tartalmazott. Ez tehát azt jelenti, hogy nincs látószögcsökkenés, nincs képkivágás-faktor, nincs „fókuszszorzó”. Már az első verzió is több mint 10 millió képpontot tartalmazott, de ezt gyorsan lefölözte a Kodak a DCS14n-nel (már ha valakinek a pixelszám számít). A megapixelháborúban most ismét a Canon vette át a vezetést (jóllehet, a cég nem ezt tartja legfontosabbnak).

A Canon EOS-1Ds Mark II újdonságai közé tartozik a megnövelt képpontszám: immár 16,7 millió hasznos képpont van a CMOS képérzékelőn, így legnagyobb felbontásban 4992×3328 pixeles képeket kapunk. Az érzékenység tartománya is megnőtt, a korábbi ISO50; ISO100-1250 helyett ISO50; ISO100-1600; ISO3200 érzékenységek használhatók. Bár a felbontás nőtt, ez nem hozta a sorozat-felvétel lassulását, sőt az tovább gyorsult 4 kép/mp-re, s mindezt akár 11 RAW, vagy 32 JPEG képig képes folyamatosan végezni. Ezt a gyors DiGiC II processzor és a nagyobb belső átmeneti memória tette lehetővé. A gyorsaságra jellemző még, hogy a bekapcsolás mindössze 0,3 mp alatt megtörténik, ezt követően a gép teljes mértékben használható.
Az automatikus fehér-egyensúly kiszámításánál viszont már nem vesz igénybe külső szenzort, ez eltünt a gépvázról. A kép jellemzőinek beállítása viszont szabadabb lett, tágabb teret kapott a fotós: sRGB és AdobeRGB színterek mellett két felhasználói profil is rendelkezésre áll, a kontrasztot a tónusgörbén kívül 5 szinten lehet állítani.
A vakupapucs a kor követelményeinek megfelelően már E-TTL II kompatiblis. A készített képek már nem csak CompactFlash, de SecureDigital kártyára is elmenthetők. Most már nyugodtan kijelenthetjük, hogy a SecureDigital kártyaformátum erős gyökeret vert a profi szegmensben is, hiszen már több DSLR is használ ilyen formátumot (is). A váz hátlapján lévő 2″-os LCD felbontása is megnőtt, 120e képpontról 230e képpontra.
A képek áttöltése nem csak FireWire, de USB kapcsolaton keresztül is lehetséges már. Sőt, opcionális vezetéknélküli adapter segétségével akár IEEE802.11b/g, vagy vezetékes 100Mbit/s-os hálózaton is elküldhetők a felvételek.