Mamiya ZD: A világ első középformátumú DSLR váza

0

A Mamiya ZD az első komplett középformátumú digitális tükörreflexes váz. Eddig középformátumban csak hátfalakat lehetett valasztani.

Mint ahogy általában a kisfilmes formátumú DSLR-eknél kisebb a képérzékelő, mint a kisfilm képkockája, úgy a Mamiya ZD-nél is kisebb az érzékelő, mint a 60×45 mm-es méret. A ZD-ben 48×36 mm-es 22 Mpixeles CCD-t használnak, amely következtében csökken a látószög, így 1,25x-es képkivágás-faktorral kell számolni.

A gép érzékenysége ISO50 és ISO400 között változtatható, a fénymérés háromféle mód közül választható. Természetesen a kézi beállítási lehetőségek között megtaláljuk a rekesz- és zársebesség előválasztást, valamint a teljes kézi módot is.
A fehér-egyensúly előre beállított értékek, vagy kézi mérés által állítható be, valamint használható finomhangolás is. Sorozatfelvételkor másodpercenként 1,5 kép készíthető, max. 11 képig. Lehetőség van 3 vagy 5 képes expozíció-sorozat készítésére is, +-1/3; +-1/2; +-2/3 vagy +-1 Fé eltérésekkel. A gép hátuljára 130 ezer képpontos 1,8″ képátlójú színes LCD-t, valamint státusz LCD-t is helyeztek. Ugyan beépített vaku nincs a gépben, de természetesen külső vaku használható.

A felvételek CompactFlash Type I vagy Type II (Microdrive is) kártyára, valamint SecureDigital kártyára menthetők. A vázra a Mamiya 645 AFD optikái illeszthetők.

A részetes paramétereket adatlapunk tartalmazza. A gép ára egyelőre ismeretlen.
A Mamiya csak hátfalat is készített, Mamiya ZD Back néven.