Olympus-Panasonic együttműködés

0

A 4/3-os rendszer kifejlesztője, az Olympus együttműködési megállapodást írt alá a Matsushitával (Panasonic) a rendszer továbbfejlesztése és bővítése céljából. A megállapodás értelmében a két cég együttes erővel dolgozik a még kevéssé elterjedt szabvány kiszélesítésében.

Sajtóközlemény:

Az Olympus és a Panasonic közös fejlesztési megállapodást írt alá a cserélhető objektívű digitális SLR fényképezőgépekre vonatkozóan

Az Olympus Corporation (Olympus) és a Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (Panasonic) bejelentette a 4/3-os (Four Thirds System) szabványnak megfelelő, cserélhető objektívű digitális SLR fényképezőgépekre vonatkozó közös fejlesztési megállapodás aláírását. A megállapodás értelmében a két cég közös technológiai- és termékfejlesztést valósít meg, és elősegíti a 4/3-os szabvány elterjedését azáltal, hogy a fogyasztói igényeket maximálisan kielégíteni képes modelleket hoz forgalomba.

A megállapodás célja a digitális SLR fényképezőgépek*1 iránt gyorsan növekvő globális piaci igények kielégítése azáltal, hogy egyesítik az Olympus iparágvezető SLR fényképezőtechnológiáját a Panasonic fejlett, digitális AV-technológiájával, illetve új dizájnkoncepciókat dolgoznak ki az SLR fényképezőgépek új generációja számára.

A megállapodás az alábbi három fő területre vonatkozik:

  1. A két cég megegyezik abban, hogy a 4/3-os szabványnak megfelelő SLR fényképezőgépekre vonatkozólag (beleértve a készülékházakat, a cserélhető objektíveket és más kapcsolódó perifériaegységeket) közösen fejleszt ki technológiákat és eszközöket.
  2. A két cég egyénileg fejleszt ki digitális, SLR rendszerű fényképezőgépeket és olyan kapcsolódó termékeket, amelyekben a fent említett technológiákat és eszközöket alkalmazza.
  3. A 4/3-os szabvány széleskörű elterjesztése érdekében a két cég más vállalatokat is ösztönözni fog arra, hogy alkalmazza ezt a szabványt, és gyártson ehhez igazodó termékeket.
Az említett szabvány szerinti első termékek a professzionális vásárlóközönséget megcélzó Olympus E-1 és a hozzá kapcsolódó E-System objektívek, vakuk és más kiegészítők voltak, melyeket az Olympus 2003 októberében vezetett be a piacon. Ezt követte 2004 decemberében a szintén Olympus márkájú, de már a szélesebb felhasználói rétegnek szánt E-300-as digitális SLR fényképezőgép. Az Olympus „100%-os digitális tervezés” koncepciója, illetve technológiai fejlesztései, – amilyen például a világ első szuperszonikus porcsökkentő rendszere is volt – kimagasló sikert arattak mind szakmai, mind amatőr felhasználói körökben.

A Panasonic-kal kötött megállapodás értelmében az Olympus további, új koncepciók alapján működő és új jellemzőkkel gazdagított digitális SLR fényképezőgépeket fog kifejleszteni, és megpróbálja kibővíteni az SLR fényképezőgépek piacát, új kultúra alapjait rakva le a fényképezés területén.

A Lumix DMC-LC5-ös modell 2001. októberi bevezetése óta a Panasonic szintén a digitális kor igényeinek megfelelő fényképészeti kultúrához kíván hozzájárulni. Az elmúlt évben piacra dobott DMC-FX7-es extra-kompakt digitális fényképezőgép, amely 3-szoros optikai zoommal és kategóriájában egyedülálló módon Mega Optikai Képstabilizátorral (MEGA O.I.S.) rendelkezik, nagy sikert aratott a vásárlók körében.

Az Olympusszal kötött megállapodás aláírásával a Panasonic belép az SLR fényképezőgépek piacára, és azt a célt tűzi maga elé, hogy a megerősített és kibővített termékkínálat révén globális szinten magasabb piaci részesedést érjen el.

A jövőben mindkét cég arra használja eddig elért technológiai eredményeit, hogy a közös fejlesztési megállapodásnak megfelelő termékeket fejlesszen.

*1 A digitális SLR fényképezőgépek piaci lehetőségeinek előrevetítése (beleértve mind az Olympus, mind a Matsushita Electric előrevetített forgalmát is) az összes gyártó által leszállított termékmennyiségben kifejezve. (A költségvetési év a megjelölt év március 31-éig tartó 12 hónapos időszakot jelenti.)

2004-es költségvetési év: 1.240.000 db (a tényleges szállításokon alapuló CIPA-statisztika)
2005-ös költségvetési év: 2.700.000 db (előrejelzés)
2006-os költségvetési év: 4.500.000 db (előrejelzés)
2007-es költségvetési év: 5.500.000 db (előrejelzés)

A 4/3-os szabvány
A 4/3-os szabvány olyan innovatív tervezési és fejlesztési standardokat állít fel a digitális SLR fényképezőgép-rendszerek számára, amelyek teljes mértékben a teljesítményjellemzőkre és a felhasználói előnyökre teszik a hangsúlyt. Maga a „Four Thirds System” elnevezésű rendszer a 4/3-os típusú képérzékelő használatán alapul, amely a gyártók számára lehetővé teszi olyan egyedülállóan kompakt objektívek tervezését, amelyekben a kihasználhatóság és az egyszerű kezelés párosul az érzékelő teljesítményének növeléséhez szükséges optikai jellemzőkkel. További előnye, hogy a lencseillesztékek szabványát is meghatározza, biztosítva ezáltal a 4/3-os szabvány alapján előállított készülékházak, illetve objektívek közti kompatibilitást, függetlenül attól, hogy melyik gyártó termékéről van szó. A 4/3-os szabványt először 2002 szeptemberében jelentette be az Olympus Corporation és az amerikai Eastman Kodak Company, mára pedig csatlakozott hozzájuk a Fuji Photo Film Co., Ltd., a Sanyo Co., Ltd., a Panasonic és a Sigma Corporation.