Kicsiny utód: Canon PowerShot A510

0

A Canon PowerShot A510 több jelentős változáson esett át elődjéhez képest. Fotózás szempontjából talán az egyik legfontosabb, hogy az optika immár 4x-es átfogású. Az 5,8-23,2 mm-es fókusztávolságú (kisfilmre átszámítva 35-140 mm), 7 lencsetagot (ebből 2 aszférikus) 5 csoportban tartalmazó objektív kezdő fényereje nagylátószögnél f/2,6, tele állásban f/5,5.
Az automatikus élességállítást gyenge megvilágításnál AF segédfény támogatja. Automatikus élességállítás során a 9 AiAF fókuszpont helyett használhatjuk fixen csak a középsőt is, valamint lehetőségünk van kézi élességállításra is.
A zársebesség 15 mp és 1/2000 mp közötti lehet, az 1,3 mp-nél hosszabb záridőket kézi és zársebesség-prioritásos módban érhetjük el. 1,3 mp-es záridőktől a gép zajszűrést is végrehajt az expozíció után.
A beépített vaku egyik érdekessége a zoom-kialakítás, amely az objektív fókusztávolságával együtt csökkenti a vaku fényének eloszlását, kisebb szögben így nagyobb hatótávolság érhető el. A vaku nagylátószögnél 45 cm és 3,5 méter között, tele állásban maximum 2,2 méterig használható, automatikus érzékenység-beállításnál. Lehetőség van a géppel külső vaku használatára is, a Canon erre a célra a HF-DC1 slave (segéd) vakuját ajánlja.
Teljesen automatikus és Program automatika módokon kívül használható rekesz- és zársebesség előválasztás, valamint teljes kézi üzemmód is. A témamódok közül portré, tájkép, éjszakai tájkép, hosszú záridős, sport mód, lombozat, hó, strand, tűzijáték, víz alatti, belső tér, gyermekek és háziállatok módokat választhatunk. Állítható a képek színtelítettsége normál vagy telített értékre, megadható a fekete-fehér és szépia mód, valamint gyenge élesítés is választható.

Videófelvételt 640×480 pixeles felbontásban 10 kép/mp sebességgel maximum 30 másodpercig, 320×240 vagy 160×120 pixeles felbontásban 15 kép/mp frissítés mellett maximum 3 percig készíthetünk.
Újdonságnak számít, hogy a kész képekhez hangmegjegyzést is fűzhetünk, képenként 60 másodpercnyit.
A fényképezőgép menüjét magyar nyelvűre is állíthatjuk, így az idegen nyelveket kevésbé használó hobbifotósoknak sem jelenthet problémát a gép kezelése.
A felvételek kisméretű SD kártyára menthetők, ebből a gyártó 16 MB-osat mellékel a gép mellé. Az energiaellátásról 2 ceruzaelem, vagy NiMH akkumulátor gondoskodik.

Kiegészítőként megvásárolható az A510-hez puha tok, 40 méterig víz és porálló burkolat, nagylátószögű-, tele- és makróelőtétek, külső slave vaku, illetve akkutöltő és akkumulátor.

A fényképezőgép részletes műszaki paraméterei adatlapunkon tekinthetők meg.