Fémburkolatban: Nikon Coolpix 5900 és 7900

0

A Nikon Coolpix 5900 és 7900 kis fém burkolatú fényképezőgépek a családi- és hobbifotósoknak készült. Kezelése egyszerű, ám szolgáltatásai között olyanokat is találunk, amelyek nem mindennaposak, pl. a Coolpix 7900 VGA felbontású videórögzítéskor elektronikus képstaiblizálást alkalmaz. A hosszú távú folyamatos működésért Li-ion akkumulátor a felelős. Bár a rekesz és zársebesség értékei kézzel nem állíthatók, 16 témamód segíti a fényképezőgép különleges körülmények közötti helyes használatát. Sorozatfelvételkor a Coolpix 7900 1,7 kép/mp, míg a Coolpix 5900 2 kép/mp sebességgel kées a képeket elkészíteni. A komponálást és a kész felvételek ellenőrzését 2″-os LCD-n végezhetjük el.





Sajtóközlemény:

Nikon COOLPIX 7900/5900

Két kifinomult, kiváló minőségű kompakt digitális fényképezőgép, melyek egy sor könnyen használható funkcióval rendelkeznek és kivételes eredmények elérésére képesek.

Tokyo – Nikon Corporation örömmel jelenti be két, kiemelkedő minőségű kompakt digitális fényképezőgép, a COOLPIX 7900 és a COOLPIX 5900 piaci bevezetését. A két új modell amellett, hogy lenyűgöző képek készítésére alkalmas, rendkívül vonzó konstrukcióval és számos különböző, kényelmes funkcióval rendelkezik, amelyek igen fejlettek, ugyanakkor könnyen használhatók.

A COOLPIX 7900 és a COOLPIX 5900 fényképezőgépek nagy méretű, 5 cm-es amorf szilícium TFT LCD monitorral rendelkeznek. A világos, nagy fényerejű monitoron bármilyen körülmények között jól láthatók a képek és a keresőkép. Emellett jóval könnyebbé válik a menüben történő navigálás az új grafikus felhasználói interfész (GUI) segítségével, amelyet speciálisan úgy terveztek, hogy a felhasználó a funkciókat a főmenüben név vagy ikon szerint választhassa ki. A fényképezőgépen egy Help (súgó) gomb is található, amelynek a lenyomásával a főmenüben szereplő összes funkcióról egyértelmű magyarázat jeleníthető meg. A fényképezőgépek a menüt 11 választható nyelven képesek megjeleníteni.

A lenyűgöző képalkotási teljesítményt a COOLPIX 7900 és a COOLPIX 5900 készülékben is a 3x optikai Zoom-Nikkor ED (extra alacsony diszperziójú) objektív biztosítja, melynek fókusztartománya egy 38-114 mm-es objektívvel egyenértékű 35 mm-es formátumban. Emellett 7,1 és 5,1 effektív megapixeles felbontásuk olyan képminőséget kínál, mely akár A3 illetve A4 méretű, kiváló minőségű fényképnyomatok elkészítését teszi lehetővé.

A kamerák gyorsaságát jellemzi, hogy a COOLPIX 7900 és 5900 kb. 1,7 és 2 kép/s sebességű sorozatfelvételt tesz lehetővé. Emellett nagy pontosságú többmezős autofókusszal (Multi AF) rendelkeznek, amely 99 manuálisan kiválasztható fókuszmezőt vagy 5 automatikusan kiválasztott fókuszmezőt kínál, valamint az új, Arc-prioritásos (Face-priority) AF funkciót*, mely egyszerűen bekapcsolható a Portré motívumprogram mód használatakor. Az Arc-prioritásos (Face-priority) AF funkció, mint a neve is sugallja, portréfelvételek során úgy biztosítja az éles fókuszt, hogy automatikusan érzékeli az emberi arc jelenlétét a képkockában, és a pontos fókuszt ennek megfelelően állítja be.
* Az arcfelismerő képesség korlátozott lehet a felvételi körülményektől függően.

A Nikon kamerák tervezői találékonyságukat az energiafelhasználás csökkentésében is kihasználták, lehetővé téve, hogy a COOLPIX 7900 és az 5900 feltöltésenként lényegesen több felvételt tudjon készíteni, mint a többi kompakt digitális fényképezőgép. A COOLPIX 7900 kb. 220 felvétel elkészítésére képes egy teljesen feltöltött EN-EL5 akkumulátorral, míg a COOLPIX 5900 kb. 270 felvételt is készíthet. Mindkét kamera kompatibilis a külön beszerezhető, egyszer használatos CP1 lítium-elemekkel is.

Csakúgy, mint az összes többi modell a Nikon népszerű COOLPIX terméksorozatában, a COOLPIX 7900 és 5900 kamerák a fotózást számos gyakori szituációban sokkal egyszerűbbé teszik a motívumprogramok segítségével. Mindkét fényképezőgép négy olyan motívumprogrammal is rendelkezik, amelyek kompozíciós segédletet nyújtanak, emellett egy új, víz alatti motívumprogramot (Underwater) is felkínálnak, amellyel így összesen mintegy 16 különböző motívumprogram mód válik elérhetővé. A víz alatti mód, amely a WP-CP4 vízálló tokkal használandó, lehetővé teszi élethűen színes felvételét könnyűbúvárkodás közben. Csakúgy, mint az összes többi motívumprogram mód esetén, a kezelés rendkívül egyszerű. Csak ki kell választani a témához leginkább illő motívumprogramot, majd egyszerűen, a „célozz és kattints” módszerrel optimális eredmények érhetők el.
Mindkét fényképezőgéppel ideális módon rögzíthetünk mozgóképeket. A COOLPIX 7900 és az 5900 megfelelő teljesítménnyel rendelkezik, hogy VGA méretű hangosfilmeket másodpercenként 30 képkockás sebességgel rögzítsen.

Mindkét fényképezőgép egyik leginkább lenyűgöző jellemzője a Nikon által kifejlesztett innovatív D-Lighting funkció, mely a felvételek sötét részeit kivilágosítva részletesebbé teszi azokat, míg a világosabb területeket változatlanul hagyja. A Nikon „In-Camera Red-Eye Fix” (kamerán belüli vörösszem-hatás csökkentés) funkciója újabb előnyt nyújt, mely lehetővé teszi a képek minőségének javítását – a készülék automatikusan érzékeli, majd korrigálja a felvett képeken látható vörös szemeket, így a vaku okozta problémákat korrigálva tetszetős esti felvételeket készít. Emellett, a COOLPIX 7900 és az 5900 egy kényelmes Blur Warning (elmosódás-figyelmeztetés) funkcióval is rendelkezik, mely azonnal figyelmezteti a felhasználót, amikor a kép a kamera mozgása miatt elmosódott lehet. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára a kép újrakomponálását és a felvétel megismétlését, mielőtt a helyszínt elhagyná. A BSS (Best Shot Selector – legjobb felvétel kiválasztása) funkció szintén előnyös hasonló körülmények között – több felvétel közül a kamera kiválasztja a legjobbat és csak azt tárolja le.
A COOLPIX 7900 fekete és ezüst színben, míg a COOLPIX 5900 csak ezüst színben kapható (a rendelkezésre álló burkolatszínek országonként vagy régiónként eltérőek lehetnek).

A Nikon a COOLPIX terméksorozat ezen új tagjainak kiváló teljesítményét a saját, egyedi PictureProject szoftverének legújabb változatával is kiegészíti, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználó gyorsabban és könnyebben szerkeszthesse, rendezhesse el és küldhesse el a felvételeket. E szoftvert a gyártó mindkét kamerához mellékeli.

Mindkét kamera kompatibilis az új, WP-CP4 speciális vízálló tokkal, amely opcionális tartozékként hozzáférhető, és lehetővé teszi víz alatti felvételek készítését maximum 40 méteres mélységig.

Piacra bocsátás ütemterve:
A COOLPIX 5900 várhatóan 2005 februárjában, a COOLPIX 7900 2005 márciusában, a WP-CP4 vízálló tok pedig 2005 februárjában kerül piacra bocsátásra.

Megjegyzés:
A specifikációk, a konstrukció, a termékek neve, a szabványos tartozékok és a piacra bocsátás ütemterve országtól vagy térségtől függően eltérhet.

A Nikon E7900/E5900 főbb tulajdonságai
Kényelmes, kompakt és kifinomult

A kompakt COOLPIX 7900 és COOLPIX 5900 kamerák fejlett, kifinomult légkört sugároznak, azt sugallva a felhasználónak, hogy kiváló minőségű felvételeket fog készíteni. Emellett a kényelmes fogásukat, mely a digitális fényképezés élményéhez a kényelem érzetét adja, örökölték elődeiktől, a COOLPIX 5200-tól és a COOLPIX 4200-tól,. A COOLPIX 7900 / 5900 kamerák eleganciája nem csupán tetszetős vonalvezetésükből és átfogó ergonomikus vonzerejükből származik, hanem abból is, hogy különböző, feltűnően szép színekben hozzáférhetők – a 7900 kamera esetén fekete és ezüst választható, míg az 5900 ezüst színben érhető el (A rendelkezésre álló burkolatszínek országonként vagy régiónként eltérőek lehetnek).

Lenyűgöző képalkotó tulajdonságok
A kiváló minőségű külső hatékony módon jelzi a COOLPIX 7900 / 5900 képalkotó tulajdonságait. Mindegyik kamera a jól ismert, ED lencsetagokat tartalmazó 3x optikai Zoom-Nikkor objektívvel (és 4x digitális zoommal) rendelkezik, amely rendkívüli tisztaságot tesz lehetővé abszolút minimális mértékű színszóródással. A COOLPIX 7900 / 5900 7,1 illetve 5,1 effektív megapixel felbontású képek készítését teszi lehetővé, amelyek még lényeges nagyítás esetén is lenyűgözen részletesek maradnak.

Pontos, ugyanakkor könnyű és praktikus
Magas szintű kifinomultságuk és innovatív, fejlett funkcióik ellenére a COOLPIX 7900 / 5900 fényképezőgépek rendkívül könnyen kezelhetők. Új tervezésű grafikus felhasználói interfészük (GUI) segítségével, amely lehetővé teszi a fotós számára, hogy a funkciókat név vagy ikon szerint kiválassza, a kívánt funkció könnyen, minimális idő alatt elérhető. A nagy méretű, 5 cm-es monitor a komponálást megkönnyíti és a felvételek bármikor megtekinthetők rajta. A COOLPIX 7900 / 5900 fényképezőgépek belső memóriával rendelkeznek, s ez lehetővé teszi a fotózást SD memóriakártya nélkül is. Továbbá, mivel mindkét kamerát úgy tervezték, hogy jelentősen kisebb mértékben fogyasszák az energiát, az akkumulátor időtartama jelentősen bővül. A COOLPIX 7900 gyakorlatilag kb. 220 felvétel elkészítésére képes egy teljesen feltöltött EN-EL5 akkumulátorral, míg a COOLPIX 5900 akár kb. 270 felvételt készíthet (a CIPA szabványoknak megfelelően mért adatok szerint).

A Nikon E7900/E5900 további jellemzői

  • Mindkét modell teljes egészében fém burkolattal és kényelmes markolattal rendelkezik.
  • Kompakt kivitel 88 x 60 x 36,5 mm méretben.
  • Kis súly: kb. 150 g (akkumulátor és memóriakártya nélkül)
  • Választható AF módok: Ötmezős Automatikus, 99 mezős manuális, vagy Középső fókuszmező
  • AF segédfény: tetszés szerint be- és kikapcsolható
  • 256 szegmenses Mátrixmérés
  • 7 manuális Fehéregyensúly-beállítás és Fehéregyensúly expozíciósorozat (WBB)
  • Közvetlen nyomtatási lehetőség PictBridge támogatással
  • A 16 motívumprogram közül 4 Kompozíciós Segédlettel rendelkezik (Portré, Éjszakai portré, Sport, Tájkép)
  • A Világidő funkcióval egyszerűen igazodhat a helyi időhöz a világ bármely táján
  • USB támogatás a számítógépre történő gyors képletöltéshez
  • Hangos jegyzet funkció: akár 20 másodpercnyi hangfelvétel csatolható minden egyes képhez
  • Minden gomb a hátoldalon található, az egyszerű kezelhetőségért
  • 4x digitális zoom
  • Egyszeri AF és Folyamatos AF is választható
  • Visszajátszási opciók: Egy kép, 4 és 9 kiskép, Diabemutató, 10x nagyítás
  • Beépített vaku beállításai: Automatikus, Vörösszem-hatás csökkentése elővillantással, Állandó vakuzás (derítés), Kikapcsolt vaku és Hosszú záridős vakuszinkron.
A COOLPIX 7900, COOLPIX 5900 és a COOLPIX 7600 fényképezőgépekkel használható, a Nikon által elsőként alkalmazott Arc-prioritásos AF funkció könnyűvé teszi az éles portréképek készítését.

Tokyo – A Nikon Corporation örömmel mutatja be azt az izgalmas, új technológiát, amely egyszerűvé teszi a kiváló minőségű portrék készítését. Az új, a szakmában elsőként alkalmazott funkció neve Arc-prioritásos AF (autofókusz), és először a COOLPIX 7900, COOLPIX 5900 és a COOLPIX 7600 kompakt digitális fényképezőgépekben kerül alkalmazásra.

Az Arc-prioritásos AF funkció a legújabb digitális technológiát alkalmazza keresőképen található emberi arc felismerésére, és ennek megfelelően állítja be az élességet. Ennek eredményeként a felhasználónak mindössze annyit kell tennie, hogy a kereső vagy az LCD monitor használatával a képterületen bárhol a kompozícióba befoglalja a fotózott személy, talán egy barát vagy családtag arcát. A kamera ezután élesen a fotózott személy arcára fókuszál anélkül, hogy a felhasználónak akár csak gondolnia kellene valamely fotózási technika, például a fókuszrögzítés használatára*.
* Az arcfelismerő képesség bizonyos fotózási körülmények esetén korlátozott lehet.

A Nikon Corporation ezt az új technológiát az Identix (USA) céggel való szoros együttműködés eredményeként tudta bevezetni a piacon. Az Identix ezt a fejlett technológiát a saját, szabadalmazott FaceIt arcfelismerő technológiájára alapozva hozta létre. Dr. Joseph Atick, az Identix elnök-vezérigazgatója mondta: „Büszkék vagyunk a Nikonnal, a vezető kameragyártóval való együttműködésünkre a fejlett arcfelismerő technológiák fogyasztói piacra történő bevezetésében. Az új COOLPIX fényképezőgépek funkciójaként a mi vezető FaceIt arcfelismerő technológiánk egy teljesen új kényelemérzetet fog biztosítani a felhasználóknak portréfotók készítésekor.”

Az új Arc-prioritásos AF funkció csak egy példa a sok közül arra, hogyan építi a Nikon a kompakt digitális fényképezőgépek COOLPIX sorozatának sikerét – hogyan válnak ezek az eszközök még inkább felhasználóbaráttá és méginkább alkalmassá arra, hogy minél jobb képek készülhessenek, minél egyszerűbben. A többi kényelmes funkció között megtalálható a Transfer (átvitel) gomb, amely a COOLPIX 775-tel került bemutatásra 2001-ben – egy fejlett eszköz, amellyel egy gombnyomásra elindítható a képek áttöltése a számítógépre.

Nemrégiben a Nikon szintén sikeresen mutatta be a Kamerán Belüli Vörösszem-javító funkciót, amely automatikusan felismeri a vaku által néha okozott zavaró vörösszem-hatást, majd egy belső digitális grafikai technológiával kijavítja azt, így megkapó éjszakai portréfelvételek készülhetnek. A Nikon képessé tette a felhasználókat arra is, hogy a képek expozícióját a felvétel után is javíthassák, az új D-Lighting technológiával. A D-Lighting ideálisan használható az olyan képeken, amelyek erős ellenfényben vagy nem megfelelő vakufénnyel készültek, a funkció a világos képterületeket változatlanul hagyja, miközben a sötét (alulexponált) képrészleteket kivilágosítva növeli azok részletességét.