Új kompaktok: Nikon Coolpix 4600 és 5600

0
11

A Nikon Coolpix 4600 és 5600 egymástól szinte csak felbontásban különböznek. A Coolpix 4600 4 Mpixeles, míg a Coolpix 5600 5 Mpixel felbontású. Mivel a CCD-k hasznos mérete kis mértékben különböző, így a kisfilmes rendszerbe átszámított fókusztávolság is enyhén módosul. Mindkét gépben viszont ugyanaz a 3x-os átfogású objektív dolgozik. A SecureDigital memóriakártyákat támogató készülékek olcsó AA elemmel, vagy akkumulátorral üzemeltethetők.
A két új fényképezőgép február 17-étől lesz kapható, a 4 Mpixeles Coolpix 4600 bruttó 49.990 Ft-ért, az 5 Mpixeles Coolpix 5600 bruttó 69.990 Ft-ért.

Sajtóközlemény:

Nikon COOLPIX 5600/4600

Két könnyen használható, kompakt digitális kamera, melyek a fényképezést kényelmessé, ugyanakkor élvezetessé teszik!

Tokyo – A Nikon Corporation örömmel jelenti be két új kompakt digitális fényképezőgép, a COOLPIX 5600 és a COOLPIX 4600 piaci bevezetését, amelyek lenyűgöző képminőséget biztosítanak, és számos könnyen használható funkcióval rendelkeznek, így ideálisak a kezdő fotósok számára, életkortól függetlenül.

A COOLPIX 5600/4600 kényelmes fogása lehetővé teszi, hogy a felhasználó azonnal, minden nehézség nélkül fotózhasson. Számos funkció segíti a kezdőket abban, hogy nagy biztonsággal készíthessenek lenyűgöző felvételeket. Az új grafikus felhasználói interfész (GUI) segítségével a felhasználó a funkciókat név vagy ikon szerint is kiválaszthatja. A kényelmesen elérhető “Help” (súgó) gomb lenyomásával mindegyik menüfunkcióra magyarázatot kaphatunk, továbbá, mindkét kamera 11 különböző nyelven jeleníti meg a menüt. A COOLPIX 5600 és a COOLPIX 4600 nagyméretű, világos, 4,6 cm-es LCD monitorral rendelkezik, amely megkönnyíti a képek megkomponálását és az eredmények megtekintését. Amellett, hogy a működtetésük kényelmesebb, mindkét kamerát úgy tervezték, hogy jelentősen kisebb energiát fogyasszanak, s ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy majdnem kétszer annyi felvételt készítsen például alkáli elemekkel, mint a többi kezdő szintű Nikon digitális fényképezőgép használata esetén (a CIPA szabványnak megfelelő tesztkörülmények között a Nikon E5600 és a Nikon E4600 majdnem kétszer annyi felvételt készíthet alkáli elemek használatával, mint a Nikon E4100).

Az 5,1 és a 4,0 effektív megapixeles felbontás képessé teszi a COOLPIX 5600 és a COOLPIX 4600 kamerát, hogy kiváló képminőséget szolgáltasson, mely a legtöbb, kezdő szintű kompakt digitális fényképezőgépet felülmúlja. A kamerák rendelkeznek a 3x-os optikai Zoom-Nikkor objektív előnyeivel – a képek tetszés szerinti módokon történő megkomponálásának szabadságát kiváló minőséggel és megbízhatósággal kombinálja, és makrofotózásra akár 4 cm-es tárgytávolságot is lehetővé tesz.

Ezeken felül, a COOLPIX 5600/4600 kamerák nem csak azt teszik lehetővé, hogy a felhasználó valóban gyönyörű minőségű képeket kapjon minimális felkészüléssel, de azzal is kiemelkednek a saját kategóriájukba tartozó többi fényképezőgép közül, hogy képesek a rögzített képek minőségét tovább növelni egy gombnyomásra. A Nikon exkluzív D-Lighting funkciója például, amely a Visszajátszás üzemmódban alkalmazható – automatikusan kiegyenlíti az elégtelen vakufény vagy a túlzott ellenfény hatásait a fényerőnek a teljes képen történő kiegyensúlyozása érdekében. Ugyanakkor a Nikon kamerán belüli vörösszem-hatás csökkentő funkciója képes a legtöbb szituációban a vörösszem-hatás automatikus észlelésére és korrekciójára. Mindkét fényképezőgép az elmosódottság-figyelmeztetés funkcióval figyelmezteti a felhasználót akkor, amikor egy felvétel minőségét a fényképezőgép rázkódása befolyásolta, s lehetővé teszi újabb felvétel készítését az optimális eredmény érdekében.

A legfontosabb alkatrészek nagymértékű integrációja biztosította a COOLPIX 5600/4600 fényképezőgépek kompakt méreteit. Emellett kis súlyuk és hordozhatóságuk a mindennapos felhasználó számára még vonzóbbá teszi őket. Hogy a működésük még egyszerűbb legyen, a COOLPIX 5600 és a COOLPIX 4600 fényképezőgépek ugyanazon kényelmes motívumprogram módokkal rendelkeznek, amelyek a COOLPIX sorozatot olyan sikeressé tették, és közülük négy kompozíciós segédlettel is rendelkezik, mely gyakorlatilag mindenki számára egyszerűvé teszi a képkompozíció beállítását. A motívumprogram módok könnyen használhatók – csak válasszuk ki azt az üzemmódot, amely leginkább illik a témához (például naplemente (Sunset) vagy portré (Portrait) mód), és bízzuk a kamerára a megfelelő beállítások elvégzését. A COOLPIX 5600/4600 kamerák ezeken felül egy teljesen új, “Underwater” (víz alatti) móddal is rendelkeznek, mely sokkal élvezetesebb, élethű színeket produkál az opcionális WP-CP3 vízálló tok használatával könnyűbúvárkodás közben. Ez az izgalmas, új funkció 16-ra növeli a motívumprogramok számát!

Az ötféle színvariáció lehetőségével a felhasználó még több örömöt lelhet a digitális fotózásban, mivel lehetővé válik egy szín (például szépia vagy fekete-fehér) kiválasztása a felvétel elkészítése előtt, s ezzel az egész felvétel hangulata megváltoztatható. Sőt, a COOLPIX 5600/4600 fényképezőgépek 14 MB belső memóriával rendelkeznek, mely lehetővé teszi a fotózást memóriakártya használata nélkül is. A kamerák kompatibilisak a kereskedelemben széles körben kapható SD kártyákkal, amelyek nagy számú felvétel tárolását teszik lehetővé .

A COOLPIX 5600 és a COOLPIX 4600 fényképezőgépek a videofelvétel funkcióval megkönnyítik a mozgásban lévő témák megörökítését. Mindkét kamera esetén három különböző mozgófelvételi mód – TV, Small (kicsi) és Smaller (mini) – közül választhatunk, a COOLPIX 5600 esetén pedig hangos videofelvételeket is készíthetünk. Könnyen összekapcsolhatók televíziókészülékkel is, mely megkönnyíti, hogy az eredményeket a barátokkal vagy családdal megosszuk.

A COOLPIX 5600/4600 fényképezőgépekkel a nyomtatás nagyon egyszerű. A PictBridge kompatibilitással lehetővé válik a fényképek kinyomtatása egy erre alkalmas fotónyomtatóval számítógép használata nélkül. Mindkét kamerának tartozéka a Nikon saját PictureProject szoftvere, mely felhasználóbarát és a sokoldalú funkciók széles választékát nyújtja.

Mindkét kamera kompatibilis az új, WP-CP3 speciális vízálló tokkal, amely opcionális tartozékként hozzáférhető, és lehetővé teszi a víz alatti felvételeket maximum 40 méteres mélységig.

Piacra bocsátás ütemterve:
Mindkét kamera, a WP-CP3 vízálló tokkal együtt várhatóan 2005 februárjában kerül piacra bocsátásra.

Megjegyzés:
A specifikációk, a konstrukció, a termékek neve, a szabványos tartozékok és a piacra bocsátás üteme országtól vagy térségtől függően eltérhet.

A Nikon COOLPIX 5600/4600 főbb tulajdonságai

Könnyen kezelhető
A COOLPIX 5600 és a COOLPIX 4600 könnyen használható. Úgy tervezték őket, hogy ne csak a különböző korosztályokhoz tartozó kezdő fényképészekre gyakoroljon vonzerőt, hanem azokra a felhasználókra is, akik korábban még csak nem is gondoltak arra, hogy digitális fényképezőgépet vegyenek. Újratervezett grafikus felhasználói interfészük segítségével, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a funkciók között név vagy ikon segítségével navigáljon, a teljesen kezdő fotós is megtalálja a megfelelő üzemmódot a megfelelő időben, így bármikor tetszetős képeket készíthet. Az új, kényelmes “Help” (súgó) gomb megnyomásával a főmenüben szereplő összes funkcióról egyértelmű leírást kaphatunk. A COOLPIX 5600/4600 kamerák nagy, 4,6 cm-es, megnövelt fényerejű LCD monitorán a felhasználó mindenkor könnyedén állíthatja be a képkompozíciót vagy tekintheti meg felvételeit. Mivel mindkét kamerát úgy tervezték, hogy sokkal kevesebb energiát fogyasszanak, majdnem kétszer annyi felvételt készíthetünk alkáli elemek használatakor, mint a többi, kezdő szintű digitális kamera esetén. Ha ezekhez a tényezőkhöz hozzávesszük a Nikon magas fokú megbízhatóságát, kitűnő ergonómiáját, könnyen látható, hogy a COOLPIX 5600 és a COOLPIX 4600 miért válik majd egyaránt rendkívül népszerűvé a kezdők és azon felhasználók körében, akiknek nincs korábbi tapasztalatuk a digitális fényképezés terén.

Lenyűgöző felvételek, amelyek még tovább javíthatók
Nem szükséges gyakorlott fotósnak lenni ahhoz az elváráshoz, hogy a képek lenyűgözően élesek és megfelelően exponáltak legyenek. A 3x optikai Zoom-Nikkor 35-105mm és 34-102mm (35mm-es [135] egyenérték) objektívek, valamint az 5.1 illetve 4.0 megapixeles felbontás élessége megkönnyíti, hogy még a teljesen kezdők olíóyan felvételeket készítsenek, melyekre méltán büszkék. Bizonyos gyakori körülmények esetén a felhasználó a felvett képek minőségét még a kamerán belül feljavíthatja. A praktikus Advanced In-Camera Red-Exe Fix (fejlett vörösszem-hatás csökkentés) funkció automatikusan érzékeli, majd korrigálja a képeken esetleg megjelenő vörösszem-hatást, s így a vaku okozta problémákat korrigálva tetszetős esti felvételeket biztosít. A lenyűgöző D-Lighting funkció pedig automatikusan helyreállítja és kompenzálja a túlzott háttérfény vagy elégtelen vakufény hatásait, s ezzel a felvett képek minősége egy gombnyomással javítható.

A Nikon COOLPIX 5600/4600 további jellemzői

 • Kiváló hordozhatóság, kompakt méretek: 85 x 60 x 35 mm (Sz x Ma x Mé)
 • Kis súly: kb. 130 g (elemek és memóriakártya nélkül)
 • Vonzó, ergonomikus markolat a kényelmes, biztos fogás érdekében
 • BSS (Best Shot Selector, legjobb kép kiválasztása) funkció: a fényképezőgép tíz képet készít egymásután, és csak a legjobbat tárolja le a kártyára. A 16 motívumprogram közül négy Kompozíciós Segédlettel rendelkezik (Portré, Éjszakai Portré, Sport és Tájkép módok)
 • A Képzaj-csökkentés automatikusan biztosítja a legjobb színvisszaadást néhány Motívumprogram módban
 • Time Zone (időzóna) funkció az egyszerű időbeállításhoz a világ bármely táján
 • USB támogatás a számítógépre történő gyors képletöltéshez
 • Hangos jegyzet funkció (Csak a Coolpix 5600-zal érhető el): akár 20 másodpercnyi hangfelvétel csatolható minden egyes képhez
 • Minden gomb a hátoldalon található, az egyszerű kezelhetőségért
 • 4x digitális zoom
 • Mozgófelvételi módban Egyszeri AF és Folyamatos AF is választható
 • Fehéregyensúly választási lehetőségek: TTL vezérlésű automatikus, 5 manuális mód (Napfény, Izzólámpa, Neonlámpa, Felhős, Vakufény), valamint Egyedi beállítás
 • Közvetlen nyomtatási lehetőség PictBridge kompatibilis nyomtatókkal
 • Visszajátszási opciók: Egy kép, 4 és 9 kiskép, Diabemutató
 • Beépített vaku beállításai: Automatikus, Vörösszem-hatás csökkentése elővillantással, Állandó vakuzás (derítés), Hosszú záridős vakuszinkron és Kikapcsolt vaku.