Új gépcsalád: Nikon Coolpix S1

0

Új fényképezőgépcsaládot jelentett be a Nikon. A Coolpix S sorozat első tagja az S1 egy rejtett optikás, mindössze 2 cm vastag modell. Az 5 megapixeles, háromszoros zoomátfogású (kisfilmes rendszerre átszámítva 35-105 mm) fényképezőgép 2,5″ képátlójú LCD monitort kapott.





A Nikon Coolpix fényképezőgépekben először alkalmazott rejtett optika és nagyméretű LCD mellett megemlítendő még az először a Coolpix 5900-ban látott Arc-prioritásos élességállítás (automatikusan felismeri a képen az arcot és arra állít élességet), a D-lighting rendszer (digitálisan világosítja a kép árnyékos, sötét részeit) és az elmosódott felvételeket az exponálás után azonnal felismerő elmosódásfigyelő automatika.



A Nikon Coolpix S1-hez a gyártó mellékel egy dokkoló állomást, az opcionális kiegészítők listáján pedig a búvártok is megtalálható. A készülék áprilistól lesz kapható, hazai ára egyelőre nem ismert.

Sajtóközlemény:

Nikon COOLPIX S1

S, mint Sudár, Stílusos és Szexi – a Nikon új modelljének lenyűgöző megjelenése nagyszerű technikai tulajdonságokat rejt, amivel minden felhasználót meghódít

Hollandia, 2005. március 16. – A Nikon Europe ma bejelenti kompakt digitális fényképezőgép-családjának legújabb tagját, a COOLPIX S1-et.

Az egyedi, stílusos és elegáns, alumínium-borítással rendelkező COOLPIX S1 Pure Silver (színezüst), Ivory White (elefántcsont-fehér) és Ebony Black (ébenfekete) színekben kapható.

Bár a modell rendkívül karcsú (mélysége mindössze 19,7 mm), zoom objektívje mégis a teljes tartományban úgy működik, hogy nem emelkedik ki a gépvázból. A COOLPIX S1 egy sor innovatív tulajdonságot is felvonultat, amelyek révén a gép kezelése könnyű, a vele készített felvételek pedig kitűnőek.

A kiemelkedő tulajdonságok között meg kell említeni a lenyűgöző 5,1 megapixeles teljesítményt és a hatékony, 35-105 mm 3x Zoom-Nikkor ED objektívet (35 mm-es formátumban), amelyek jóvoltából a COOLPIX S1 éles, ragyogó, élethű színekkel teli képeket készít. A gép további lenyűgöző eleme a nagyméretű, nagy fényerejű, 6,35 cm-es monitor, amelynek segítségével könnyedén megkomponálhatók és visszanézhetők a képek.

Könnyű használni – és az akkumulátort is kíméli
A COOLPIX S1 tervezésénél a könnyű használhatóságot tartottuk szem előtt: a grafikus felhasználói felületen a felhasználó név vagy ikon alapján választhatja ki a kívánt funkciókat, és itt található a Súgó gomb is, amely magyarázatot fűz a főbb menüfunkciókhoz – a 12 választható nyelv bármelyikén.

A ragyogó megjelenés és a könnyű használhatóság mellett a COOLPIX S1 hatékonysága is lenyűgöző. A Nikon innovatív megoldásainak köszönhetően a COOLPIX S1 energiafelhasználása rendkívül alacsony, így akár 200 kép is készíthető az EN-EL8 újratölthető akkumulátorral (a CIPA szabvány alapján). Ez annyit jelent, hogy a felhasználó a fényképezéssel foglalkozhat ahelyett, hogy akkumulátor töltésére pazarolná az idejét.

A Nikon ragyogó műszaki megoldásainak köszönhetően a COOLPIX S1 rendkívül gyorsan indítható, és kb. 1,8 kép/másodperc sebességgel képes sorozatfelvételt készíteni, így a fotós az olyan gyorsan elillanó pillanatokról sem marad le, amelyeket egy lassabb fényképezőgéppel nem tudna megörökíteni.

Nem csak a sebesség fontos, hanem a minőség is. A Nikon által kifejlesztett funkciók segítségével a fotós már a fényképezőgépben korrigálhatja képeit, így még a rossz felvételi körülmények között készített felvételek is jobb eredményt hoznak.

A Nikon exkluzív D-Lighting funkciója segítségével például a túlzott ellenfényben vagy elégtelen vakufény mellett készített képek a Visszajátszás módban automatikusan javíthatók úgy, hogy a felvételek sötétebb részei világosabbak és részletgazdagabbak lesznek, míg a helyesen exponált képrészek változatlanul maradnak.

Vörös szem és remegő kéz – a COOLPIX S1 gyógyírt kínál
A Nikon beépített vörösszemhatás-csökkentő funkciója, ahogyan azt a neve is mutatja, automatikusan felismeri a vaku által okozott, bosszantó vörösszem-hatást, és még a fényképezőgépben digitálisan kijavítja azt.

A COOLPIX S1 intelligens Arckép-prioritásos AF funkciója felismeri az emberi arcot a keretben, és automatikusan optimálisra állítja az élességet, így még tisztább, professzionálisabb portrék készíthetők. További praktikus tulajdonság a Bemozdulásjelzés funkció, amely jelzi a felhasználónak, ha egy felvétel a gép bemozdulása miatt elmosódott, így az adott kép újra megkomponálható és elkészíthető.

A COOLPIX S1 fényképezőgépet a COOL STATION MV-11 dokkoló egység teszi teljessé. Segítségével az akkumulátor úgy tölthető újra, hogy azt nem kell kivenni a fényképezőgépből, valamint rajta keresztül a COOLPIX S1 TV-hez vagy számítógéphez is csatlakoztatható.

A téma beállítása
A COOLPIX S1 egy sor motívumprogramot kínál a legjellemzőbb fényképezési helyzetekhez, amelyek közül négyhez kompozíciós segédlet is használható. A fotós egyszerűen kiválaszthatja közülük a kép témájához legjobban illőt – pl. naplemente, vagy portré -, a fényképezőgép pedig automatikusan ehhez igazítja az optimális beállítást. A motívumprogramok egyike az új Víz alatti program, amely a COOLPIX S1 külön beszerezhető WP-CP5 vízálló tokjával együtt használható, és amelynek segítségével könnyűbúvárkodás közben élethű felvételek készíthetők, legfeljebb 40 méteres mélységig.

Bár a COOLPIX S1 kompatibilis a széles választékban kapható SD memóriakártyákkal, maga a fényképezőgép is rendelkezik 12 MB belső memóriával, így tulajdonosa akkor is fényképezhet, ha nincs nála üres adathordozó.

Amennyiben valaki mozgóképet és hangot is szeretne rögzíteni, számára a COOLPIX S1 ideális választás, hiszen négy videó móddal rendelkezik és 15 kép/másodperc sebességű felvételre képes VGA-felbontásban. Ha pedig a felvétel elkészült, a COOLPIX S1-et a TV-hez csatlakoztatva az eredmény egyszerűen megnézhető.

Ha nyomtatni szeretne, PictBridge-kompatibilitása révén a COOLPIX S1 közvetlenül, számítógép közbeiktatása nélkül csatlakoztatható a megfelelő nyomtatóhoz. Végül, de nem utolsó sorban, a COOLPIX S1 csomagjában megtalálható a Nikon PictureProject szoftver is, amelynek segítségével a felhasználó szerkesztheti, rendszerezheti és megoszthatja képeit.

Ütemezés:
A COOLPIX S1 és a CP-WP5 vízálló tok piaci bevezetése 2005. tavaszán várható.

A Nikon COOLPIX S1 egyéb tulajdonságai

  • Könnyen hordozható méret, 89,9 x 57,5 x 19,7 mm (Sz x Ma x Mé)
  • Könnyű súly, kb. 118 g (akkumulátor és memóriakártya nélkül)
  • BSS (Legjobb kép kiválasztása) funkció: automatikusan kiválasztja és elmenti a legjobb képet egy tíz felvételes sorozatból.
  • A 17 motívumprogram közül 4 mellé választható kompozíciós segédlet (Portré, Éjszakai portré, Sport, Tájkép).
  • 3 videó mód hangfelvétellel, valamint Time-lapse videó mód
  • Zajcsökkentés – automatikusan még élethűbb színvisszaadást tesz lehetővé egyes motívumprogramok használatakor.
  • Az Időzóna funkció segítségével bárhol könnyedén beállíthatja a helyi időt.
  • A Hangfelvétel mód segítségével legfeljebb 30 percnyi hanganyagot rögzíthet, vagy 5 órányi anyagot egy 256 MB-os SD kártya használatával
  • A kényelmes használat érdekében valamennyi kezelőgomb a fényképezőgép hátlapján helyezkedik el.
  • 4x-es digitális zoom
  • Egyszeri AF és Folyamatos AF választási lehetőség videó módban
  • Fehéregyensúly-beállítási lehetőségek: automatikus TTL vezérléssel, 5 üzemmódos manuális (napfény, izzólámpa, fénycső, felhős és villanófény), és felhasználói beállítás
  • Manuális Fehéregyensúly-szabályozás: választható napfény, izzólámpa és fénycső mód
  • Visszajátszás opciók: egy kép, 4- és 9-szegmensű kiskép, diavetítés
  • Beépített vaku beállítási lehetőségek: automatikus, vörösszemhatás-csökkentés elővillantással, állandó vakuzás (derítés), vaku letiltása és hosszú záridős szinkron