Megjelent az Epson új tintarendszere az UltraChrome K3

0

Az új, 9 színű tintarendszer a korábbinál nagyságrendekkel szebb fotónyomatokat ígér. Elsősorban a fekete-fehér nyomatok terén lesz érzékelhető a változás. A Light Light Black, avagy szupervilágos fekete szín a tónusátmeneteket teszi egyenletesebbé. A K3 technológia másik nagy újdonsága a kibővített színtér, amellyel a hagyományos UltraChrome tintákhoz képest jóval szélesebb színskálát képes lefedni a nyomtató. Az Epson a meghajtóprogramot is javította, a bemeneti színtartomány a saját ICC-profiloknak köszönhetően szabadon választható és az innovatív, felhasználóbarát fekete-fehér üzemmód. A K3 tintacseppjeit körülvevő gyantabevonat szintén sokat javult, ezzel a nyomatok UV-, víz- és karcállósága is tovább javult. A tartósság is jobb lett: a színes nyomatok akár 75 évig képesek megtartani minőségüket, annak ellenére, hogy a K3-mal készült printek már 30 perc után tökéletesen stabilak – ez a korábbi tintasugaras nyomtatókhoz képest jelentős előrelépés. Az UltraChrome K3 előnyeit elsősorban a fotózásban és nyomdaiparban dolgozók hasznosíthatják, de a műszaki ábrázolásban dolgozók is hasznát vehetik az új nyomtatócsaládnak.

Az Epson UltraChrome K3 technológiát használó nyomtatók:

  • Epson Stylus Photo R2400
  • Epson Stylus Pro 4800
  • Epson Stylus Pro 7800
  • Epson Stylus Pro 9800

Sajtóközlemény:

Epson UltraChrome K3

Az Epson új tintasugaras technológiát mutat be

Varsó, 2005. április 15. Megérkezett! Kezdetét vette az Epson professzionális fényképészeket, művészeket és a nyomdai előkészítést érintő forradalma! A mai nappal az Epson bejelenti a digitális tintasugaras nyomtatás új korszakának kezdetét. Az új Epson UltraChrome K3 tintatechnológiával az Epson új tintarendszert vezet be a professzionális fekete-fehér, színes és művészeti (fine-art) nyomtatásban, valamint a digitális próbanyomat-készítés terén. Az Epson UltraChrome K3 összesen kilenc színes tintapatront foglal magában, közte három külön fekete tintát, melyek közül az egyik az új, úgynevezett Light Light Black (kb. ultravilágos fekete) tinta. Az új tintatechnológiával az Epson határozottan jobb szürkeárnyalatot, fölöttébb természethű bőrtónusokat és összességében rendkívül lágy tónusárnyalatokat tud produkálni. Ehhez járul még az ismert magas szintű rövid- és hosszú távú tartósság és a nyomathordozóbeli rugalmasság. A maximálisan nyomtatható színtartomány, akárcsak a fekete nyomatok maximális sűrűsége egyértelműen megnagyobbodott. A három fekete színű tinta összjátéka az UltraChrome K3 tinták többi színével a tónusértékek szempontjából kiemelkedően jó árnyalatokat eredményez, és jelentősen csökkenti a metameriát. Az eddigiekhez hasonlóan az UltraChrome K3 tintatechnológia is a standard fekete és Photo Black mellett matt nyomathordozóhoz különleges, fekete tintát használ (Matte Black).

Az új UltraChrome K3 tintarendszerrel az Epson a gyakorlati igényből vonta le a technológiai konzekvenciákat. Most már egyetlen egy nyomtató egyetlen egy nyomaton valódi egyszínes nyomást, és kiemelkedő színvisszaadást tud nyújtani. S nem csak egyetlen egy semleges fekete-fehér lenyomatot tudunk készíteni, hanem tetszőleges mennyiség állítható elő. A piac megbízható színkezelést, finomabb szürkeátmeneteket és egyértelműen jobb lehetőségeket igényel az árnyék és a fény természetes ábrázolására. Az új UltraChrome K3 technológiával az Epson „nagyot alkotott”. A piacon már ismert UltraChrome tintákhoz képest az Epson az új K3 tintatechnológiánál minden komponenst – például a pigmenteket és a pigmentlefedéshez használt gyantát -optimalizált. A profi felhasználók már örvendezhetnek!

Az Epson UltraChrome K3 tinták mögött rejlő technológia
Az Epson UltraChrome K3 tinták vízbázisúak és pigmentalapúak. Az egyik legalapvetőbb jellemzőjük, hogy a pigmentek nagyon kicsik, méretük pedig változatlan. A méret és a változatlanság döntő fontosságú a színvisszaadó-képesség, s ezáltal a nyomatminőség szempontjából. A pigmenteket minden Epson UltraChrome tinta esetében gyantabevonat veszi körül. A gyanta a nyomathordozóra érve reakcióba lép a papírral, és rögzíti a pigmenteket a nyomathordozón. Az új Epson UltraChrome K3 tinták esetében a felhasznált gyanta és a pigmentek sokat javultak. Az Epson UltraChrome K3 tinták pigmentálása Epson Premium Glossy Photo Paper 250 fényes fotópapíron immár 2,3 maximális cseppnagyságú, fekete nyomatot tesz lehetővé. Az optimalizált színes pigmentek révén az Epson UltraChrome K3 tinták jóval szélesebb színskálát fednek le, mint az eddigi Epson UltraChrome tinták. A felhasznált gyanta optimalizálása elsősorban jobb vízállósághoz és magasabb karcolásállósághoz vezet, és lehetővé teszi, hogy megfelelő nyomathordozón fényes felületet érjünk el. Új „színként” jelent meg az úgynevezett „Light Light Black”. Sűrűsége az Epson UltraChrome K3 tinták új Photo Black színéhez képest 17%. Ez az újabb egyszínes tinta is csökkenti a metamériát, és jelentősen javítja a fekete-fehér nyomatok minőségét.
Végeredményben a kilenc különböző tinta (Matt Black, Photo Black, Light Black, Light Light Black, Cyan, Magenta, Yellow, Light Cyan és Light Magenta) összjátéka felelős az Epson UltraChrome K3 tinták felhasználási lehetőségeinek bővüléséért.

Az Epson UltraChrome K3 tintatechnológia sajátosságai
Az UltraChrome K3 technológia esetében a színtartomány a korábbi Epson UltraChrome tintákhoz képest kibővült, és a fekete-fehér nyomtatás területén elérhető legnagyobb cseppméret 2,3-ra emelkedett. Az Epson UltraChrome K3 tintákkal szabványos ezüstsó-alapú fotóanyagok színtartományát ugyanolyan teljesen le lehet fedni, mint az ISO-Coated (médiaszabvány nyomás) és a PSR (folyamatstandard mélynyomás) szabványos színtartományokat.

A metaméria a fotónyomtatás egyik nemkívánatos következménye. A gyakorlatban sokszor nem lehet olyan optimális nézési feltételeket teremteni, amelyek megfelelő, szabványos fényforrásokat alkalmaznak. Az Epson UltraChrome K3 tinták esetében ez a függőség sokkal kisebb. A gyakorlat szempontjából ez azt jelenti, hogy a felhasználó számára a nyomatok színintenzitása nagyobb biztonsággal érhető el, akár nem teljesen optimális megvilágítási körülmények esetében is. Az Epson tovább bővítette a nyomtató meghajtóprogramjának funkcióit is. A nyomtató meghajtójának bemeneti színtartománya a saját ICC-profiljainak köszönhetően szabadon kiválasztható. Ehhez jön még hozzá egy speciálisan bővített és felettébb felhasználóbarát fekete-fehér nyomtatási üzemmód.

Mindent egybevéve az árnyékos részeken erősebb a rajz. A pasztellképek esetén is sokkal kevesebb a hiba, mint ahogy korábban, például a bőrszín tónusok árnyalatainál sokszor előfordult. A nyomatok stabilitása is figyelemreméltó. A nyomat már mintegy 30 perc után stabil (dE < 1). A színes lenyomatok 75 évig, a fekete-fehér printek pedig legfeljebb 200 évig tartják meg a minőségüket.* Nem utolsó sorban a tinták vízállósága és gázstabilitása is számos egyértelmű, gyakorlati előnyt kínál.

A tesztkörülmények leírását lásd http://www.epson.com

Az Epson UltraChrome K3 tintatechnológia felhasználási területe
Ezen előnyökkel az Epson elsősorban a fényképészet, nyomdai nyomatellenőrzés (proofing), a digitális művészet szegmensét, valamint a műszaki képi megvalósítás teljes területét célozza meg.

Fényképészet: A lényeg a képek optimalizálása fekete-fehér nyomtatásra. A nyomtatási kép szürkeárnyalatának egyensúlyát és a fekete gradációs viselkedését optimalizáltuk. A nyomtatott íveken a meleg és hideg tónusok immár jobban megfelelnek a természetes körülményeknek. Használhatók matt és fényes nyomathordozók is. Továbbá a tinták technológiai továbbfejlesztésének köszönhetően a szemlélő még változó fényviszonyok mellett sem érzékel metamer irritációt. Az ezüstsó-alapú fotókat felülmúló, kimagasló nyomtatási minőség, a nyomatok kimondottan hosszú élettartama és a kedvező stabilitás a professzionális fényképészetben rendkívül fontos.

Nyomdai proofkészítés: A szürkeárnyalat egyensúlya az új Epson UltraChrome K3 tintákkal jelentősen javult. A nyomdai ellenőrzés területe számára is előnyös, hogy a színek metamertulajdonsága alacsony. A gyakorlatban ez jóval magasabb fokú biztonságot eredményez, mivel a nyomatok színintenzitása már kevésbé függ a proof megtekintésekor fennálló fényviszonyoktól. Minden lényeges, szabványos színtartományt, mint a PSR (folyamat, szabvány, mélynyomás) és az ISO-Coated (nyomatszabványos nyomtatás) teljesen le tud fedni, s a színhelyesség ellenőrizhető. Ezen túlmenően a sötét tartományokban a rajzok minősége is tovább javult. További lényeges tulajdonságok: A rendkívül rövid, csupán 30 perces stabilizálódási idő a nyomdai proof-ok előállása során nagyon fontos, mivel ez után az időtartam után lehet a nyomtatót beállítani, és az alapszíneket, mint például a FOGRA/UGRA ellenőrző csíkokat megmérni, és megfelelően kiértékelni. Mivel az Epson UltraChrome K3 tinták színtartománya nagyobb, mint a standard referencia-színtartományok, ezek a tinták a speciális színek helyességének ellenőrzésében is további előnyt jelentenek. Az Epson UltraChrome K3 technológia kiválóan alkalmas remote proofing feladatok elvégzésére, valamint ISO és PSR szabvány-színtartományok, vagy rendkívüli színek ellenőrzésére. Ezzel elhárul minden akadály az alkalmi nyomtatványok, jelentések, magazinok, csomagolóanyagok és napilapok ofszet-, mély-, és flexonyomással történő színhelyes, a megrendelő által felfogadott proof alapján történő nyomtatásához.

Digitális művészet: Az Epson UltraChrome K3 technológiájának köszönhetően olyan művészeti nyomatok is készíthetők, melyeket csak a gyakorlott szem tud megkülönböztetni az eredetitől. A reprográfiák és facsimile kiadványok is meggyőző minőségben állíthatók elő. A művészeti alkalmazásban, de a műszaki, képi megvalósítás terén is rendkívül fontos a tinták jó minősége, valamint az UltraChrome K3 technológia kiemelkedő stabilitási tulajdonsága. A hosszú távú színtartósságot, a vízállóságot, a karcolásállóságot, a gázellenállást és az UV-stabilitást az új Epson UltraChrome K3 tintatechnológia garantálja.

Epson UltraChrome K3 tintatechnológia a gyakorlatban
Az Epson UltraChrome K3 tintákat a fotózás szerelmeseinek és a félprofesszionális alkalmazási területre szánt új Epson Stylus Photo R2400-ben alkalmazzuk. A nagyformátumú nyomtatás terén az új Epson UltraChrome K3 tintarendszer az Epson Stylus Pro 4800, 7800 és 9800 típusaiban található meg.

Epson Stylus Photo R2400

Nyomtassunk úgy, mint a profik – A3+ és A0 méret között

Varsó, 2005. április 15. Az Epson forradalmasítja az A3+ és A0 formátum közötti fotónyomtatók piacát. Az új sorozaton belül az Epson Stylus Photo R2400 a félprofesszionális alkalmazási terület új, belépő szintű specialistája. A Stylus Photo R2400 az Epson legújabb, forradalmi technológiai újításával, az UltraChrome K3 tintatechnológiával dolgozik. Az új Epson-modell elődeihez hasonlóan mind a fekete-fehér, mind a színes nyomtatás területén csúcsminőségű nyomatokat állít elő. Az Epson UltraChrome K3 technológia kilenc különálló tintapatronnal dolgozik, melyek között négyféle fekete tinta szerepel: egy-egy fekete a matt és a fényes médiumokhoz, egy halványfekete (Light Black), és az igazi újdonságnak számító halvány halványfekete (LightLight Black). A további színek: cián, világos cián, magenta, világos magenta és sárga. A harmadik fekete tinta, a LightLight Black segítségével kiváló szürkeegyensúly és tónusérték-fokozatok érhetők el, így megvalósulhat a minden szempontból kifogástalan fekete-fehér nyomtatás.

Az új UltraChrome K3 sorozat további tagjai:

  • Epson Stylus Pro 4800
  • Epson Stylus Pro 7800
  • Epson Stylus Pro 9800
Az R2400 egyik legfontosabb újítása a tónusértékek teljes körű ellenőrzésének lehetősége. Az Epson ezt egyrészt a nyomtató meghajtóprogramjába épített funkciók jelentős mértékű bővítésével, másrészt azáltal érte el, hogy a színes nyomtatás során fekete-fehér, a fekete-fehér nyomtatás során pedig színes pigmenteket is használ. Ennek köszönhetően a bőrtónusok sokkal természetesebben, a szürkeátmenetek pedig sokkal árnyalatgazdagabban adhatók vissza. Az új tintarendszernek köszönhetően a szürkeegyensúly az eddigieknél kiegyenlítettebb, a színes nyomatok színei jóval teltebbek lehetnek. Az új Epson Stylus Photo R2400-ba az Epson belesűrítette mindazt, amit a nagyformátumú nyomtatási technológiáról tud. Az Epson Stylus Photo R2400 nyomatainak minősége és jellege ezért tökéletesen megegyezik a professzionális nagyformátumú nyomatokéval.

A partnerkeresésnek vége
Az Epson Stylus Photo R2400 ideális partner mindazok számára, akik most szeretnének váltani vagy belekezdeni a professzionális fotónyomtatásba. Az Epson Stylus Photo R2400 10×15 cm-től DIN A3+ méretig kezeli a különböző papírméreteket, és mind fekete-fehér, mind színes üzemmódban kiváló minőségű nyomatokat állít elő. Nyomtathatunk többek között prémium fotópapírra, papírhengerre, matt vagy ún. FineArt médiumra is. Az Epson ezáltal jelentősen kibővítette az előző modell, az Epson Stylus Photo 2100 nyomtatási médium választékát.

A készülékhez mellékelt szoftvercsomag a kép kiválasztásától a végső nyomtatásig a teljes munkafolyamatot megkönnyíti. Az „Epson Creativity Suite” szoftver az alábbi funkciókat tartalmazza:

  • Epson RAW Print
  • Epson Easy Photo Print
  • Epson File Manager
  • Epson Darkroom Print
Az Epson Stylus Photo R2400 az Epson Micro PiezoTM nyomtatófej-technológián alapul: a tintát mikroszkopikus méretű fúvókák juttatják a papírra, melyek átmérője töredéke az emberi hajszálénak. Ez garantálja, hogy a nyomat részletekben rendkívül gazdag és pontos lesz. Az Epson változó méretű tintacseppek előállítását lehetővé tevő Variable-sized Droplet technológiája a színárnyalatok és a legapróbb részletek pontos reprodukálását is lehetővé teszi.

Árak és elérhetőség:
Epson Stylus Photo R2400
Kapható: 2005. júniustól
Ajánlott eladási ár: bruttó 899 €

Az Epson Stylus Photo R2400 legfontosabb jellemzői:

  • Fényképnyomtatás max. DIN A3+ méretig.
  • Nyomtatás változatos médiumokra, pl. prémium fotópapírra, FineArt médiumokra, matt médiumokra, papírhengerre.
  • A nyomatok részletgazdagságát az Epson Micro PiezoTM nyomtatófej-technológia garantálja.
  • Az Epson Creativity Suite programcsomag az Epson RAW Print programot is tartalmazza, mellyel gyorsan és egyszerűen feldolgozhatjuk és kinyomtathatjuk a RAW-fájlokat. Az Epson File Manager és az Epson Darkroom Print a képek kiválasztásától a kész nyomat előállításáig célszerűbbé és egyszerűbbé teszi a munkafolyamatot.
Az UltraChrome K3 tintatechnológiával kapcsolatos további részletek:
  • A háromféle árnyalatú fekete tintának köszönhetően kiegyensúlyozott és precíz fekete-fehér tónusreprodukció.
  • A tágas színtér lehetővé teszi a telített színek, például a vörös, a zöld és a kék árnyalatok pontos reprodukálását.
  • Szabványos proofing (próbanyomat-készítés).
  • Egyértelműen csökkenő metameria.
  • 30 perc után stabil színek.
  • A kibővített fekete-fehér üzemmód lehetővé teszi a fekete-fehér képek színtónusának és tónusértékének pontos megválasztását.
  • A színes nyomatok tartóssága fényes papíron akár 70, a fekete-fehéreké több mint 150 év, matt médiumokon pedig akár a 200 évet is elérheti.
A tesztkörülmények leírását lásd http://www.epson.com