Panasonic DMC-FX9: 6 megapixeles, gyorstüzelõ kompakt

0

A Panasonic új digitális kompaktja, a DMC-FX9 0,006 másodperccel az exponálógomb lenyomása után elkattan, és ezzel kategóriájának leggyorsabb gépe. A japán gyártó szerdán jelentette be a 6 megapixeles gépet, amelyet 3-szoros optikai nagyításra képes Leica DC Vario-Elmarit lencsékkel, illetve 2,5″-es LCD-vel szerelt. A DMC-FX9-bõl sem maradt ki a Mega O.I.S., a Panasonic optikai képstabilizáló eljárása, amely másodpercenként 4000 mintán ellenõrzi a bemozdulást, és ha kell, a lencsék mozgatásával segít élessé tenni például a beltéri, hosszú záridõs portrékat vagy makrófotókat. A DMC-FX9 három különbözõ színben – fekete, ezüst és bordó – is forgalomba kerül szeptembertõl, várhatóan bruttó 119.990 forintos áron.

Az új Panasonic fényképezõgépekrõl és az új technológiákról szóló exkluzív bemutató cikkünket a következõ címen találja: http://index.hu/tech/digicam/cikkek/pana_taormin/.

Sajtóközlemény

Az egyedülállóan stílusos és kompakt LUMIX FX sorozat legújabb tagja, a DMC-FX9 MEGA O.I.S. képstabilizátorral, 6 Megapixel felbontással és 3x optikai zoommal

A Panasonic bemutatja vadonatúj LUMIX modelljét, a DMC-FX9-et, amely a világszerte méltán elismert, MEGA O.I.S. (Optikai Képstabilizátor) rendszerrel ellátott, stílusos és kompakt FX sorozat következõ generációs modellje. Az FX sorozat kiváló képminõséggel, nagy méretû LCD-vel, kompakt és stílusos kivitellel büszkélkedhet, melyek mindegyike kívánatos egy kompakt fényképezõgépben. A felgyorsult bekapcsolási idejû DMC-FX9 jelentõs mértékben fejlõdött, összes tényleges képpontjainak száma 6 megapixelre nõtt, valamint rendelkezik az Extra Optikai Zoom funkcióval, amely a nagyítási arányt akár 4,1x-re növeli 3 megapixeles felvételek készítése esetén, továbbá egy jobb minõségû, az FX8 modellnek megfelelõ LCD kijelzõvel. A tényleges felbontás tekintélyes 6 megapixel értékre való növelése lenyûgözõ, pontos részleteket megjelenítõ képeket eredményez. A sokak által dicsért 2,5 colos LCD 207-ezer képpontra növelt felbontásának köszönhetõen sokkal tisztább képet biztosít, mint valaha. A 2 új üzemmódot is tartalmazó 14 jelenetválasztási mód minden felhasználó számára élvezetessé, egyszerûbbé és kényelmesebbé teszi a csúcsminõségû felvételek készítését. Az FX9 ezüst, fekete és piros színekben kapható, melyek mindegyike különleges burkolattal kényezteti az ujjakat. A DMC-FX9 egy fokozattal magasabb szintû modell, mint a vonzóan stílusos, mégis kompakt FX8, az összes kedvelt Panasonic funkcióval, vagyis osztályának legjava.



1. 6-Megapixel nagy felbontású CCD és LEICA DC lencse

A LUMIX DMC-FX9 egy 1/2,5 colos, 6 megapixel felbontású CCD jóvoltából képes igazán nagy felbontású képek megörökítésére. A 3-szoros (35 mm-es filmes fényképezõgépen ez a 35 mm – 105 mm tartománynak megfelelõ) zoom arány 3 megapixeles képrögzítési üzemmódban akár 4,1-szeresre bõvíthetõ, a 6 megapixeles nagy felbontású CCD középsõ részének használatával. Az objektív-egység LEICA DC VARIO-ELMARIT lencséket tartalmaz. A 3 aszférikus lencse kombinációja magas optikai teljesítményt nyújt, miközben megõrzi a készülék kompakt méretét.

2.Kristálytiszta 2,5 colos nagy méretû LCD monitor

A 2,5 colos nagy méretû LCD monitor felbontása jelentõsen (mintegy 180%-kal), 207 ezer képpontra nõtt, és a napsütötte kültéri fotózáskor is tökéletes megjelenítést biztosító Power LCD funkció segítségével sokkal tisztább képet eredményez. A nagy méretû, tiszta LCD-nek köszönhetõen bélyegkép formátumban is éles képeket jeleníthet meg – egyszerre legfeljebb 25-öt.

3. A MEGA O.I.S. tiszta, éles képek készítését teszi lehetõvé a legbonyolultabb helyzetekben is

A MEGA O.I.S. (Optikai Képstabilizátor) – amely a Panasonic szerint minden digitális fényképezõgép számára elengedhetetlen, különösen azoknál a kompakt modelleknél, amelyeknek kisebb a stabilitása – az idei évben megjelenõ teljes LUMIX termékcsaládban megtalálható. Még a legkisebb kézmozgást is pontosan érzékeli a másodpercenkénti 4000 mintavételezés és kiegyenlíti a tiszta, éles képek megörökítése érdekében.

A MEGA O.I.S. 2 választható üzemmóddal rendelkezik. A „Mode 1” üzemmódban az O.I.S. lencse folyamatosan kiegyenlíti a remegést, míg a „Mode 2” üzemmódban az O.I.S. lencse csak a kioldó gomb megnyomásának pillanatában nyomja el a kézremegés hatását. Ebben az üzemmódban a lencse az adott pillanatban bármilyen irányba elmozdulhat, maximálisra növelve a funkció hatását, melynek eredményeképpen a kép a lencse közepéhez a lehetõ legközelebb kerül leképezésre, nagyobb felbontású képet eredményezve. Ebbõl eredõen, mivel a MEGA O.I.S. elmosódástól mentes, gyönyörû képeket tesz lehetõvé a hagyományos O.I.S. nélküli fényképezõgépekhez képest akár 3 fokozattal alacsonyabb zársebesség mellett is. Ezután egyszerûen készíthet tiszta és gyönyörû képeket még alacsony zársebességet kívánó helyzetekben is, mint például a beltéri portréfelvételeknél vagy a megvilágított téma éjjeli fotózásakor, illetve a makró üzemmódban készített képeknél.

4. Magas teljesítményû, alacsony energiafogyasztású képfeldolgozó logikai áramkör: a Venus Engine Plus

A DMC-FX9 a többi LUMIX modellhez hasonlóan tartalmazza a sebesség és képminõség tekintetében egyaránt magas teljesítményt nyújtó Venus Engine Plus LSI-t. Sorozatfelvétel üzemmódban akár 3 teljes felbontású kép is készíthetõ. A funkció az Ön által kívánt pillanatban indítható a független funkcióválasztó gomb* segítségével, lehetõvé téve több egymást követõ kép készítését, melyek közül késõbb kiválaszthatja a legjobban sikerültet. A Korlátlan Sorozatfelvétel funkció pedig számbeli korlátozás nélküli fényképezést tesz lehetõvé, az SD memóriakártya szabad kapacitásának határáig. A piacon legrövidebb 0,006 másodperces kioldási idõkésésnek köszönhetõen soha nem marad le egyetlen lehetõségrõl sem és mindent meg tud örökíteni a pillanat hatása alatt.

A Venus Engine Plus energiaigénye a Venus Engine II fogyasztásának mindössze 70%-a. Másrészrõl azonban az áramköri elemek nagy sûrûségû beültetése nagyobb méretû és teljesítményû akkumulátor alkalmazását teszi lehetõvé. Mindkét paraméter az akkumulátor élettartamának megnövekedésével jár, így egyetlen feltöltéssel akár 270 felvétel készítése válik lehetõvé.

*A gomb lejátszás üzemmódban „törlés” funkciót lát el. **A korlátlan sorozatfelvétel sebessége változó a használt SD memóriakártya függvényében.



5. Gyorsabb autofókusz és fejlett szolgáltatások

Az önmûködõ élességállítás (AF) módja a fotózási helyzettõl függõen választható ki: 5-pontos, 3-pontos, 1-pontos nagy sebességû, 1-pontos normál sebességû és Spot. 1-pontos nagy sebességû AF esetén az élességállítási idõ drámaian lecsökkent az olyan kimagaslóan gyors és pontos fókuszálás érdekében, mint az FX8 modellnél.

Habár a nagy sebességû AF közben tapasztalható képkimerevedés immár elhanyagolható, a gyorsan mozgó tárgyak megörökítéséhez kiválaszthatja az 1-pontos normál sebességû AF üzemmódot is, amely élességállítás közben egyáltalán nem mutat semmilyen zavaró jelenséget.

Végezetül, az AF képességek gyenge megvilágítás mellett vagy akár éjjel történõ mûködésének biztosítása érdekében a készüléken egy AF segédfény is megtalálható.

6. Magasabb minõségû mozgóképek

Egy újonnan beépített CCD, amely 9 képpontos kevert kiolvasási módszert alkalmaz, lehetõvé teszi a másodpercenként 30 képkockából álló, VGA méretû, teljes képernyõs mozgóképek készítését. Az új CCD sokkal erõsebb fényességjeleket biztosít, ami nem csak méretében de fényességi szintjében is javítja a kép minõségét. Hang tekintetében a beépített hangszóró bárhol élvezetessé teszi a hanggal is rendelkezõ mozgókép-felvételek lejátszását a 2,5 colos nagy méretû LCD kijelzõn.

7. Egyszerûen használható jelenetválasztási módok a fotózási helyzetek szélesebb köréhez

A LUMIX FX sorozat modelljei egy üzemmód választó tárcsával rendelkeznek, amellyel gyorsan és egyszerûen választható ki az adott helyzetnek legmegfelelõbb jelenet üzemmód. A DMC-FX9 az FX8 Portré, Sport, Tájkép, Éjjeli Tájkép, Tûzijáték, Party, Hó, Önarckép, Babafotó, Lágy Bõrtónus és Csendélet üzemmódjai mellett további 2 új üzemmóddal rendelkezik, így összesen 14 jelenet üzemmód segíti a fotóst a legkülönfélébb szituációkban. Hadd mutassuk be ismét az egyedülálló „Babafotó” üzemmódot. Ez megkönnyíti a fejlõdés követését, mivel a gyermek életkora az elõre beállított születési dátum alapján felkerül a képre, valamint a tárgy lágy fókuszálása maximálisra növeli a tisztaságot. Ez az információ akkor is látható, amikor megjeleníti az ilyen üzemmódban készített képeket a fényképezõgép LCD kijelzõjén, és amikor megtekinti vagy kinyomtatja azokat a mellékelt LUMIX Simple Viewer segítségével. A „Csillagos Égbolt” üzemmód segítségére lesz a csillagokkal teli, gyönyörû éjjeli égbolt megörökítésében, mivel a zársebességet akár 15, 30 vagy 60 másodpercre lassítja. A „Gyertyafény” képes elcsípni a gyertyával megvilágított helyszínek természetes színeit a meleg, hangulatos légkör károsítása nélkül. Mindkét helyzetet nagyon nehéz úgy megörökíteni, ahogyan azt az emberi szem látja, de ezek az üzemmódok segítik a fényképezõgépet, hogy minél jobban megközelítse a valóságot. Másrészrõl, az automatikus üzemmód a legtöbb beállítás intelligens vezérlésével könnyû fotózási lehetõséget kínál még a belépõ szintû felhasználók számára is. Csak célozzon a témára, használja a zoomot és nyomja meg a kioldó gombot.

8. További hasznos funkciók a képek megjelenítéséhez

Az újonnan alkalmazott nagy méretû és felbontású LCD még parányi bélyegképek megjelenítését is lehetõvé teszi. A normál 1 képes lejátszáson kívül lehetséges 9, 16 vagy 25 kép megjelenítése is a többszörösen felosztott kijelzõn. Ez megkönnyíti az SD memóriakártyán tárolt fotók közül a kívánt képek kiválasztását még akkor is, ha azok ömlesztve vannak tárolva. Ezen felül virtuálisan megjelölheti kedvenc képeit és azokat a kiválasztás alapján elkülönítheti a többi képtõl, így például különleges diabemutatót állíthat össze, amely csak kedvenc képeit tartalmazza. Egyetlen mûvelettel kitörölheti a meg nem jelölt képeket, ha azokra már nincs szüksége. Ennek a funkciónak köszönhetõen, az FX9 nem csak a képek készítésének nagyszerû eszköze, de egy digitális fényképalbum is, amellyel bármikor gyönyörködhet képeiben vagy bemutathatja azokat.

A DMC-FX9-es szeptemberben kerül Magyarországon kereskedelmi forgalomba, várhatóan 119.990.- Ft-os ajánlott bruttó fogyasztói áron.