Tovább bővül a Casio Exilim sorozata: EX-Z10, EX-Z110, EX-Z120

0

A Casio Exilim EX-Z10 5 Mpixeles, az EX-Z110 6 Mpixeles, míg az EX-Z120 7 Mpixeles.

Mindhárom fényképezőgéppel ISO50-400 közötti érzékenységet választhatunk ki, de Anti-Shake DSP vagy nagy érzékenységű módban a Z10-nél ISO800-ig, a Z110 és Z-120 esetén akár ISO1600-ig is elmehetünk.

Az objektív (bár a Z110 CCD-je nagyobb: 1/1,8″) mindhárom gépnél 38-114 mm-nek megfelelő fókusztávolságú, fényereje f/3,1-5,4 (a Z120-nál f/2,8-5,1). A gépeket rekesz- és zársebesség előválasztással is használhatjuk, sőt rendelkeznek kézi móddal is.

Mozgóképet maximum 640×480 pixeles felbontásban rögzíthetünk, akár 30 kép/mp képfrissítéssel. 320×240 pixeles felbontásban 14 kép/mp frissítési sebességet használhatunk.

A gépek hátuljára 2″ képátlójú, 84.960 pixel felbontású foyladékkrisátlyos megjelenítőt helyeztek. Az elkészített felvételek a gépek 9 MB-os beépített memóriájába kerülnek, amelyet SD kártyával bővíthetünk tovább. Az energiaellátást két AA elem vagy akkumulátor biztosítja.



Casio Exilim EX-Z10 Casio Exilim EX-Z10


Casio Exilim EX-Z110 Casio Exilim EX-Z110


Casio Exilim EX-Z120 Casio Exilim EX-Z120

SAJTÓBEJELENTÉS

Felhasználó barát új ZOOM modellek a legszélesebb vevőkör számára!

„EX-Z10 / EX-Z110 / EX-Z120”

Budapest, 2005. augusztus – a CASIO COMPUTER CO., LTD. bejelenti az EX-Z10, EX-Z110 és EX-Z120 típusjelű digitális fényképezőgépek megjelenését, melyek ez év őszétől tovább bővítik a nagy sikert aratott EXILIM ZOOM termékcsaládba tartozó modellek körét.

Mindhárom gép tervezésekor fontos szerepet játszott a könnyű kezelhetőség, kényelem, megtartva az EXILIM sorozattól már megszokott magas színvonalú technikai megoldásokat.

A hamarosan megjelenő új EXILIM-ek mindegyike magában hordozza a CASIO által kifejlesztett technológiai alapokat, ötvözve a modern miniatürizálás adta lehetőségekkel és a napjainkban elérhető legfejlettebb digitális fotográfiai képességekkel.

Az EXILIM széria minden más modelljéhez hasonlóan, az új készülékek alapját is az EXILIM Engine”-nek nevezett képfeldolgozó modul jelenti, mely biztosítja a kiváló képminőséget, gyors működést és egyben az alacsony energiafelhasználást. Ezen tulajdonságok összessége tette az EXILIM kamerákat elismertté és népszerűvé világszerte.

Az új Z modellek mindegyike rendelkezik a nemrég kifejlesztett Anti Shake DSP funkcióval, mely csökkenti a bemozdulások következtében jelentkező elmosódottságot a képen. Az optikai képstabilizálással ellentétben, ez az elektronikai újítás nemcsak akkor korrigálja a hibát, ha a készülék mozdult be (pl. a kéz remegéséből adódóan), hanem akkor is ha éppen a téma elmozdulása okozná a problémát. Mindezeken felül az Auto Makro és a Quick Shutter (gyorskioldó) funkció is megtalálható az új gépek eszköztárában. Előbbi a tárgyfotók és normál felvételek közötti átállást teszi automatikussá, utóbbi a kioldó gomb egy mozdulattal történő megnyomásakor avatkozik be, biztosítva ezzel a megfelelő élességállítást a felvételhez.

A konstruktőrök munkáját dicséri a „High Sensitivity Mode” nevezetű újítás is. Ez az okos funkció a gyengén megvilágított helyszíneken segíthet a jó minőségű képek elkészítésében, mivel a fotók háttere még vaku használata nélkül is kellőképpen világos lesz.

A Z120-as verzió 7.2 megapixeles effektív felbontásra képes és 32 előre rögzített motívumprogram közül lehet választani a funkció választó tárcsa BS (BEST SHOT) módra állítását követően. A kisebb felbontású „testvér” modell 6.0 megapixeles CCD-vel rendelkezik, míg az EX-Z10 névre keresztelt készülék 5.0 millió képpont segítségével adja vissza a látottakat. A két utóbbi modell esetében 28 különféle látványminta varázsolja szinte gyerekjátékká a fotózást még a kevésbé hozzáértők számára is.

A felhasználó barát működés különösen hangsúlyozottan jelenik meg mindhárom gépnél. Az elforgatható funkció választó tárcsa és az úgynevezett „Easy Mode” használatakor a gép könnyen értelmezhető ikonokkal jelzi a kezdő fotósok számára a különféle alapvető beállításokat.

Az EXILIM-ek jellemzőjévé vált rendkívül rövid bekapcsolási idő a külön erre a célra kialakított közvetlen funkció választó gombok alkalmazásával még elhanyagolhatóbbá vált. Mindössze egyetlen gomb megnyomása szükséges a készülék felvétel, illetve lejátszás módban történő bekapcsolásához (DIRECT ON).

Mindegyik új készülék áramforrása két darab AA méretű ceruza elem vagy akkumulátor, melyeket szinte bárhol megvásárolhat az ember, ha szükséges. A képek gyors és kényelmes, például televízión történő megtekintését a közvetlen AV (video) csatlakozás teszi lehetővé.

Mindhárom újdonság 2.0″-os LCD monitorral, átnézeti keresővel és 3X nagyításra képes optikai zoommal is rendelkezik. Mozgófelvételi üzemmódban pedig VGA méretű (640 X 480 pixel felbontású) videók készíthetők.

Az ambiciózus fotósokra is gondoltak a tervezők. Az EXILIM ZOOM család új tagjai manuális beállítási lehetőségeket is nyújtanak, így megválasztható az alkalmazni kívánt záridő, illetve a rekeszméret is, a számos alapvető beállítás mellett.

Az itt bemutatott modellek mindegyike – a tervezők szándéka szerint -, közelebb hivatott hozni a könnyű kezelhetőség és felhasználóbarát megoldások alkalmazása révén a ezt a műfajt mindazokhoz, akik eddig csak kacérkodtak a digitális fotózás gondolatával.

FŐBB TULAJDONSÁGOK

Kimagasló teljesítmény, fejlett tulajdonságok

  • A Z120-as modell 7.2 megapixeles effektív felbontásra képes, míg a Z-110-es 6.0, a Z-10-es pedig 5.0 megapixeles CCD-vel van ellátva

  • Mindhárom modell keskeny, teleszkópos rendszerű 3x optikai zoommal rendelkezik

  • Kiváló képek, gyors működés és hosszú üzemidő

  • A fejlett miniatürizálás eredményeként meglehetősen kompakt méret

  • „EXILIM Engine” képfeldolgozó modul, mely az új Anti Shake DSP képstabilizálási funkciókra is képes (a téma ill. a kéz mozgásából adódó bemozdulás korrekciója)

  • Nagy méretű 2.0″-os TFT LCD színes kijelző

  • CIPA standard (Alkaline akkumulátor használatával (LR6 Matsushita Battery Industrial CO., LTD.)) szerint egy feltöltéssel készíthető képek száma: Z120 — 170 kép, Z110 — 180 kép, Z10 — 270 kép

  • Kézbe simuló, igényes kidolgozású géptest

  • Zoom kapcsoló és a kioldó gomb egy egységet alkot

Könnyű kezelhetőség, Felhasználó barát üzemmód

  • A funkció választó tárcsa egyszerűen és gyorsan elérhetővé teszi a különböző üzemmódokat

  • Azoknak, akik számára még új a digitális fotózás és bonyolultnak találják az egyes beállítások elvégzését az úgynevezett „EASY MODE” nyújt segítséget (alapvető beállítások nagy méretben, jól áttekinthető módon, egy képernyőn belül történő megjelenítése)

  • A készülékek áramellátására egyaránt alkalmazhatók bolti forgalomban kapható AA méretű alkáli, nikkel-kadmium vagy lítium ion elemek / akkumulátorok

Rendkívül gyors működés

  • Bekapcsolást követően a gép mintegy 1.3mp alatt készen áll az első felvétel elkészítésére (Z10/Z110: ~1.5 másodperc) (belső memória használatakor, vaku kikapcsolt állapotban )

  • A gép kioldó késedelme mindössze 0.007mp (Z110 esetében 0.004mp) (vaku kikapcsolt állapotban), így a felvétel szinte szó szerint az exponálással egy időben készül el

  • Gyors képvisszajátszás (0.1mp / kép)

  • Sorozatfelvételi módban a gép ~0.9mp-es (alkalmazott memóriakártyától függően) időközönként képes újabb felvétel rögzítésére, a készíthető képek számát pedig csak a rendelkezésre álló memóriakártya tárkapacitása korlátozza

  • A „DIRECT ON” funkció révén (közvetlen funkcióválasztás) a bekapcsoláshoz szükséges idő nagyon rövid, felvétel ill. lejátszás módban egyaránt

Számos innovatív megoldás

  • Az előre rögzített motívumprogramok közül (Z120: 32, Z10/Z110: 28 féle BEST SHOT minta) a megfelelőt kiválasztva, kevésbé hozzáértők is csodálatos képeket készíthetnek a fejlett automatikának köszönhetően. A BEST SHOT látványminták között megtalálható az úgynevezett „Anti Shake” funkció is, mely csökkenti mind a téma mozgásából, mind a kéz remegéséből adódó esetleges elmosódottságot a képen, mindezek mellett a „High Sensitivity” (nagy érzékenység) elnevezésű motívumprogram kiválasztásával kellőképp világos képek készíthetők gyenge megvilágításnál is

  • A manuális beállítási lehetőségek (írisz, zársebesség, expozíció stb.) segítik a kreatív fotózást

  • A „Quick Shutter” gyorskioldó funkció csökkenti a rosszul sikerült felvételek esélyét a gyors és egyszerű élességállítás révén

  • Az „Auto Macro” funkciónak köszönhetően a tárgytávolság függvényében a készülék automatikusan választja meg, hogy az élességállítás makró módban vagy normál auto fókusz módban történjen

  • Az „Icon Help” (Ikon Segéd) funkció a különféle beállítások elvégzésénél segíti a fotóst rövid tájékoztatóival

  • A „Flash Assist” (Vaku Asszisztens) mód a kép gyenge megvilágítású részleteinek korrekcióját végzi el

Video funkciók

  • Mindhárom modell VGA (640×480 pixel) méretű, nagy képsűrűségű mozgófelvételek készítésére alkalmas (Z10 és Z110: 30 kép / mp, Z120: 28 kép / mp) (Motion JPEG)

  • A „Motion Print” funkció használata lehetővé teszi, hogy a már rögzített video fájlból 9 képből álló sorozatot, vagy egyetlen képkockát kinyomtassunk

  • Visszajátszás alatt a mozgófelvétel tetszés szerint kinagyítható

  • Az elkészült mozgófelvételek a „Movie Editing” menüpont alatt megvághatók ill. Editálhatók

Sokoldalúság

  • Az audiovizuális interfész lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép közvetlen kapcsolatot létesíthessen arra alkalmas televízióval illetve DVD lejátszóval

  • A géphez tartozó „Photo Loader” program a képek rendszerezésében, letöltésében nyújt segítséget

  • A készülék menüje 9 különböző nyelvre állítható

  • Az elkészült képek gyors és egyszerű közvetlen nyomtatását a PictBridge és USB Direct Print kompatibilitás könnyíti meg

  • Mindezeken túl ExifPrint (Exif 2.2) és PRINT Image Matching III kompatibilitás is rendelkezésre áll