Két új képstabilizátoros objektív a Canontól

0

A Canon egyszerre jelentette be a profi fotósoknak szánt EF 24-105mm f/4L IS USM, illetve az elsősorban komoly amatőröknek ajánlott EF 70-300mm f/4-5,6 IS USM zoom objektívjét. Mindkét optikát képstabilizátorral látták el, melynek segítségével akár három értékkel hosszabb záridő használható. Az objektívek kompatibilisek a legújabb fényképezőgépek E-TTL II vakurendszerével.

Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM

A Canon L-sorozatának legújabb lencséjét a korábbi EF 24-70mm f/2.8L USM modell felváltására ajánlja – ezt az objektívet elsősorban olyan profi fotósoknak szánják, akik egy könnyű, könnyen kezelhető optikát keresnek, anélkül, hogy kompromisszumokat kellene kötniük a képminőség terén. Az objektív fényereje a teljes tartományban f/4, a gyűrűs USM motor gyorsan, szinte hangtalanul állítja be a fókuszt. A gyűrűs USM-nek köszönhetően itt is használható az ún. FullTime MF, amely a gyors kézi élességállítást egyszerűsíti azáltal, hogy elég bármikor elforgatni a gyűrűt, az átváltáshoz nem kell külön kapcsolót keresni. A szinte teljesen kör alakú blendének köszönhetően az objektív szépen mossa el a hátteret.


Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
Fókusztávolság24-105mm
Legszűkebb blendeF22
Felépítés 18 lencsetag 13 csoportban
Fókusz rendszergyűrűs USM
Rekesz8 lamellából
Képstabilizátor3 rekesznyi
Közelpont 45 cm
Legnagyobb nagyítás 0,23x
Szűrőmenet 77 mm
Méretek (átmérő x hossz) 83,5 x 107 mm
Tömeg 670 g

Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM

A komoly amatőrök számára ajánlja a Canon ma bejelentett EF 70-300mm f/4-5,6 IS optikáját. A képstabilizátoros teleobjektívet leginkább azok a természetjárók és kezdő sportfotósok fogják szeretni, akik sokat fényképeznek kézből. APS-C méretű képérzékelővel ellátott fényképezőgépre csavarva (pl. EOS-300D/10D/20D, stb.) az 1,6x-es képkivágás faktor következtében a látószög 112-480 mm-es optikáénak felel meg.

A micro USM motornak és a továbbfejlesztett AF algoritmusnak köszönhetően az élességet gyorsan, szinte teljesen csendben állítja be az objektív. A sérülésmentes szállítás megkönnyítésére a zoomgyűrű nagylátószögben rögzíthető, így az optikát a számára legmegfelelőbb pozícióban tehetjük a hordtáskába, vagy csatlakoztathatjuk a fényképezőgépre. Az EF 70-300mm f/4-5,6 szinte teljesen kör alakú rekeszének köszönhetően nagy nyílás mellett szépen elmosott hátteret, jó mélységet ad.


Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
Fókusztávolság70-300mm
Legszűkebb blendeF32-45
Felépítés15 lencsetag 10 csoportban
Fókusz rendszermicro USM
Rekesz8 lamellából
Képstabilizátor3 rekesznyi
Közelpont 150 cm
Legnagyobb nagyítás0,26x
Szűrőmenet58 mm
Méretek (átmérő x hossz)76,5 x 142,8 mm
Tömeg630 g

Sajtóközlemény

EF 24-105mm f/4L IS USM
Könnyű, képstabilizátoros zoom-objektív profiknak

Amstelveen, Hollandia, 2005. augusztus 22. A fotótechnikában és digitális képalkotásban piacvezető Canon ma bejelentette új professzionális L-szériás optikáját, a pehelysúlyú EF 24-105mm f/4L IS USM képstabilizátoros objektívet. A por- és nedvességálló EF 24-105mm f/4L IS USM megfelel a Canon precíziós optikáknál alkalmazott legmagasabb szintű irányelveinek. Ideális riportok, események, utazások és hírességek fotózására, amikor a fotós egy könnyű és mozgékony optikát keres, de a képminőség terén sem akar kompromisszumot kötni.

Az EF 17-40mm f/4L USM és az EF 70-200mm f/4L USM optikák közötti űr kitöltésével ez az optika teszi teljessé a Canon f/4L zoom-objektív sorozatát. Ezeket az objektíveket professzionális fotósoknak tervezték, akik egy könnyű zoom-objektívet szeretnének, fix fényerővel az egész zoom-tartományban. A bemozdulás hatását csökkentő képstabilizátorral a záridő az egyébként szokásosnál akár 3 értékkel is hosszabbra állítható az elmosódás észlelhető növekedése nélkül. Az L-szériát (a Canon professzionális objektív-kínálatának modelljeit) arra tervezték, hogy kiemelkedő képminőséget, valamint maximális kezelhetőséget biztosítsanak, mindezt víz- és porálló vázban.

Képstabilizátor
A képstabilizátor (Image Stabilizer – IS) nagymértékben csökkenti a bemozdulásból eredő elmosódás veszélyét: giroszenzorok érzékelik a véletlenszerű rezgéseket, és mozgásba hozzák az optikai tengelyre merőlegesen elhelyezkedő korrekciós lencsecsoportot. Ez megváltoztatja a fény irányát, visszaterelve a képet a megfelelő helyre a szenzoron vagy a film felületén.
A „három-rekesznyi” előny a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 105mm-es objektívet kézben fogva is remegésmentes kép készülhet: az általában megfelelő 1/125-ös záridő helyett akár 1/15 másodperces érték is használható, megsokszorozva ezzel a lehetőségek számát gyengébb megvilágítás esetén.

Remek autofókusz
Az EF 24-105mm f/4L IS USM gyűrűs USM motorja rendkívül magas frekvenciát használva egyedülállóan gyorssá és majdnem tökéletesen csöndessé teszi az autofókuszálást. Az erős processzor és a továbbfejlesztett AF algoritmus szintén hozzájárulnak a gyorsabb működéshez. A megfelelő fékezőnyomaték precízen és pontosan, túlfutás nélkül állítja meg az objektívet, amint az a megfelelő fókusztávolsághoz ér. A fotósok a kézi fókuszgyűrűt elforgatva akármikor használhatják a kézi élességállítást anélkül, hogy előtte ki kellene kapcsolniuk az autofókusz módot.

Állandó f/4 fényerő 24-105mm-ig
Az EF 24-105mm f/4L IS USM a lehető legmagasabb optikai minőséget nyújtja, változatlan fényerővel, az objektív teljes gyújtótávolság-tartományában. Ezt kihasználva a fotósok a lehető legnagyobbra állíthatják a blendét, és egészen 105mm-ig zoomolhatnak anélkül, hogy változtatniuk kellene a záridőn. Ez az objektív tökéletes választás azoknak a profi fotósoknak, akik egy könnyű és kibővített gyújtótávolság-tartományú zoom objektívet keresnek az EF 24-70mm f/2.8L USM mellé. Az objektív majdnem tökéletesen kör alakú blendéje segítségével izgalmas, elmosódott hátterek készíthetők.

Képminőség
Az objektív méretének csökkentése és a kép világosságának javítása érdekében egy alacsony szórású (Ultra-Low Dispersion – UD) lencsetag küszöböli ki a másodlagos kromatikus aberrációt, ami rontaná az élességet és idegen színcsíkokat okozna. Az aszférikus lencsetagok kijavítják a gömbtorzítást a saroktól sarokig tartó éles, kontrasztos képminőség érdekében. A lencsetagok formájának kialakításával és a Super Spectra bevonat optimális alkalmazásával a Canon mérnökei sikeresen csökkentették a becsillanás vagy a szellemkép kialakulásának esélyét – ezek a jelenségek az érzékelőről visszatükröződő kép miatt gyakoribbak a digitális fényképezőgépek esetében. A megnövelt fényelnyelésű borítás csökkenti a lencsetagok becsillanásának mértékét, így torzítatlan, természetes színű képek készülhetnek.

EOS rendszerintegráció
Az EF 24-105mm f/4L IS USM távolságmérő funkciója kompatibilis az újabb gépek, mint például az EOS-1D Mark II N és az EOS 5D1 E-TTL II vakurendszerével. Amikor a Canon EX Speedlite vakuegységeivel használják, az objektív átküldi a távolságra vonatkozó információkat a vaku-algoritmusnak, szemmel látható javulást eredményezve a vakus távolságmérés terén. Az EOS-1 professzionális vázak vízállóságához alkalmazkodva egy O-gyűrű zárja le az optika és a váz közötti helyet, valamint számos tömítés került az optika mozgó részeihez, hogy védelmet biztosítsanak a behatoló por és nedvesség ellen.
Az AF mód és a képstabilizátor kapcsolóit átalakították, hogy nehezebb legyen véletlenül be- vagy kikapcsolni azokat.

Az EF 24-105mm f/4L IS USM tartozékai a bajonett rendszerű EW-83H napellenző és az LP1219 puha objektívtartó.

Az EF 24-105mm f/4L IS USM várhatóan szeptemberben jelenik meg a hazai szaküzletekben.

Sajtóközlemény

EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
A Canon új képstabilizátoros teleobjektívje

Amstelveen, Hollandia, 2005. augusztus 22.: A fotótechnikában és digitális képalkotásban piacvezető Canon ma bejelentette az EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM zoom-objektívet. A 3 értéknyi záridő-többletet nyújtó kitűnő képstabilizátor mellett az objektív szuperérzékeny autofókusszal is rendelkezik. A világ első képstabilizátorral rendelkező cserélhető objektívje, a EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM utódaként várhatóan a természet- és sportfotózással foglalkozó amatőrök kedvence lesz majd, hiszen tulajdonságai révén ideális a kézből való fotózásra.

Képstabilizátor

A képstabilizátor (Image Stabilizer – IS) nagymértékben csökkenti a bemozdulásból eredő elmosódás veszélyét. Az EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM objektívben a Canon legújabb 3 fényértékes záridő többletet biztosító képstabilizátora egy fényértékkel jobb az előd modellhez képest. Segítségével a záridő akár három értéknyivel is hosszabb lehet az egyébként lehetségesnél, az elmosódás mértékének látható növekedése nélkül. Hogy egy 300mm-es objektívvel kézben fotózva bemozdulás-mentes kép készüljön, az egyébként ideális 1/500 záridő helyett akár 1/60 másodperc is használható, megsokszorozva ezzel a lehetőségek számát gyenge megvilágítás esetén.

A nemkívánatos rezgéseket giroszenzorok érzékelik, majd mozgásba hozzák az optikai tengelyre merőlegesen elhelyezett korrekciós lencsecsoportot. Ez megváltoztatja a fény irányát, visszaterelve a képet a megfelelő helyre a szenzoron vagy a film felületén.

Az EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM kétféle módot kínál a mozdulatlan témák fényképezésére. Az első módban a rendszer a vízszintes és a függőleges tengely mentén stabilizálja a képet. Ha egy mozgó tárgyat követve elfordul a fényképezőgép, a kettes mód kikapcsolja a mozgatás irányába történő korrekciót és megakadályozza, hogy a témát „visszarántsa” a képen az objektív. A képstabilizátor automatikusan kikapcsol, amikor a gépet állványra rögzítik, így megakadályozva az IS szenzor és a stabilizáló-motor vibrációja közötti ellentétet.

Remek autofókusz

Az EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM mikro USM motorja rendkívül magas frekvenciát használva egyedülállóan gyorssá és majdnem tökéletesen csöndessé teszi az autofókuszálást. A megfelelő fékezőnyomaték precízen és pontosan, túlfutás nélkül állítja meg az objektívet, amint az a megfelelő fókusztávolsághoz ér. Az erős processzor és a továbbfejlesztett AF algoritmus az elődjénél lényegesen gyorsabbá teszik az autofókuszálási folyamatot.

Egy rögzítő-gyűrű gondoskodik arról, hogy szükség esetén az objektív széles látószögű állásban maradjon. Ez biztosítja, hogy az optikát a lehető legkisebb formájában lehet szállítani vagy tárolni, valamint megóvja az objektívet azoktól a sérülésektől, amiket akkor szerezhetne, amikor például nyakban hordva kiterjedése miatt akadályokba ütközne.

Tetszetős életlen háttér

Az EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM elektromagnetikus rekeszt (EMD) használ, kör alakú blendével. Így tetszetős hátterek készíthetők, még akkor is, amikor a fotós nyitott blendénél kiemeli a témát és életlenül hagyja a hátteret.

Képminőség

A lencsetagok formájának kialakításával és a Super Spectra bevonat optimális alkalmazásával a Canon mérnökei sikeresen csökkentették a becsillanás vagy a szellemkép kialakulásának esélyét – ezek a jelenségek az érzékelőről visszatükröződő kép miatt gyakoribbak a digitális fényképezőgépek esetében. A megnövelt fényelnyelésű borítás csökkenti a lencsetagok becsillanásának mértékét, így torzítatlan, természetes színű képek készülhetnek.

Az objektív fókusztávolsága az EOS 20D és EOS 350D vázakra rögzítve, 35mm-es filmes rendszerre átszámítva 112-480mm-nek felel meg.

Az EOS rendszer

Az EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM távolságmérő funkciója kompatibilis az újabb gépek, mint például az EOS-1D Mark II N és az EOS 5D1 E-TTL II vakurendszerével. Amikor a Canon EX Speedlite vakuegységeivel használják, az objektív átküldi a távolságra vonatkozó információkat a vaku-algoritmusnak, szemmel látható javulást eredményezve a vakus távolságmérés terén.

Az EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM tartozékai az ET-65B lencsesapka és az LP1222 objektívtartó. A lencsék kizárólag ólommentes üvegből készülnek.

Az EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM októbertől vásárolható meg a hazai szaküzletekben.