1 pikoliteres cseppméret: Canon PIXMA iP4200

0

A Canon PIXMA sorozat negyedik új tagjaként egy felső kategóriás, az iparág legkisebb tintacsepp méretével dolgozó, 1 pikoliteres nyomtató, az iP4200 jelenet meg. A maximum A4-es méretű nyomatokat készítő printer 9600×2400 dpi maximális felbontású, 5 színű tintarendszerrel és 150 lapos lapadagolóval rendelkezik. Sebességére jellemző, hogy egy 10×15 cm-es fotót 51 másodperc alatt, fekete-fehér dokumentumot 14,7 lap/perc, színes dokumentumot 10,7 lap/perc sebességgel készít el. A készülék alapfunkciói közé tartozik a CD-re, vagy DVD-re történő közvetlen nyomtatás.



Sajtóközlemény:

PIXMA iP4200
1 pikoliteres cseppméret – kivételes nyomtatási minőség, maximális használati érték

Amstelveen, 2005. augusztus 22. A Canon – a fotográfiai és képalkotási technológiák vezető vállalata – PIXMA iP4200-as modellje árkategóriájában az első olyan személyi fotónyomtató, amely 9600×2400 dpi felbontással (1) képes 1 pikoliteres (2) cseppek elhelyezésére. Az értékesítési adatok szerint korábban népszerű iP3000 utódjaként megjelenő az iP4200-as 51 másodperc (3) alatt képes egy 10×15 centiméteres fotó szegélymentes kinyomtatására.

A FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering) nyomtatófej és az 5 tintás ContrastPLUS technológia kivételesen magas kontrasztú, fotólabor-minőségű eredményt biztosít.
„Az iP4200 a PIXMA újabb mérföldköve: 1 pikoliteres tintacseppekkel és ilyen magas felbontással működő nyomtató jelenleg nem kapható ezen az áron,” mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „A sebesség, funkcionalitás és nyomtatási minőség, amit ez a nyomtató kínál, ellenállhatatlan, kimagasló értéket képvisel.”
A futurisztikus megjelenésű nyomtató két papírtálcát, automatikus duplex egységet és a CD/DVD nyomtatásra szolgáló tálcát tartalmaz, és a PictBridge csatlakozásnak köszönhetően lehetővé teszi a közvetlen fotónyomtatást a legtöbb digitális fényképezőgépről és digitális videokameráról.
A hosszú élettartamú, fakulás-álló nyomatok elérése érdekében az iP4200 az új ChromaLife 100 kellékanyag rendszerrel dolgozik. Canon médiák alkalmazásával olyan nyomatok előállítására képes, amelyek albumban tárolva akár 100 éven át megőrzik színüket. A keretezés nélküli, fedetlen nyomatok 10 évig képesek ellenállni a levegő fakító hatásának, ha Photo Paper Pro-ra (PR-101) készültek(4) .

FINE: a sebesség és minőség garanciája
A Canon szabadalmaztatott, a félvezető-gyártásban használatos FINE elnevezésű eljárása rendkívüli nyomtatási sebesség elérését teszi lehetővé fényképek és dokumentumok esetében. A kivételesen hosszú nyomtatófejek sűrűn elhelyezett fúvókákat tartalmaznak, így rövidebb idő alatt is több tintát képesek a papírra juttatni, A/4-es méretű hordozók esetén is szegélymentes nyomatokat produkál. A FINE technológiának köszönhetően szemcsementes, fotólabor-minőségű nyomatok készíthetők a 9 mikrométeres fúvókákból másodpercenként milliószámra kilőtt 1 pikoliteres tintacseppek rendkívül egyenletes és pontos célba juttatásával.
A mindkét modellnél kiépített nagysebességű USB 2.0 kapu megszünteti az adatátviteli torlódásokat, így a nyomtatómű maximális teljesítménnyel dolgozhat.

Mindenki által követhető tintafelhasználás
A nyomtató egyedi, külön cserélhető PGI-5BK és CLI-8 tintakazettái lehetővé teszik, hogy csakis a kifogyott színek patronjait kelljen cserélni. Olyan LED-eket tartalmaz, amelyek csak akkor világítanak, ha megfelelően telepítették a kazettákat. Az egyéni felhasználókhoz rendelt használat során mindenki nyomon követheti az aktuális tintaszinteket: a LED mérsékelt ütemben villog, ha kifogyóban van a tinta, és gyorsabban jelez, ha a hozzá tartozó kazetta egészen kiürült.

Maradandó minőség
A tökéletesebb színtartás érdekében a nyomtató támogatja az új Canon ChromaLife 100 rendszert: az eredeti, vízfesték alapú, kivételesen széles színskálát biztosító Canon-tinták és a speciálisan a FINE nyomtatófejekkel való együttműködéshez kifejlesztett fotópapír együttesét. A tinta, a média és a fúvóka-kialakítás (az új technológiai három alapköve) olyan fotó-nyomatok előállítására képes, amelyek minőségben és sebességben is felveszik a versenyt az ezüst-nitrát előhívással. Az albumban tartott nyomatok 100, az üveg alatt kiállítottak 30, a levegőnek kitett fotók pedig 10 évig állnak ellen a nemkívánatos fakulásnak(4) .

A média kiválasztása
A Canon nyomtatási technológiában birtokolt versenyelőnye azonban kizárólag az eredeti Canon fotóminőségű média és tinta használatakor jut teljességében érvényre. A Canon hordozóanyagok egyre bővülő és változatos köre – beleértve az új, kedvező árfekvésű Glossy Photo Paper Everyday Use (GP-501) médiát – került kifejlesztésre kifejezetten a Canon FINE tintasugaras nyomtatótechnológiával való együttműködésre. Széles skálán állnak rendelkezésre fotópapírok és egyéb médiák: méret tekintetében a hitelkártyától az A/4-es méretig; formátum-korlátok sincsenek (a mini matricákat is beleértve), kivitelezésben pedig a fél-mattól a matton át a magasfényűig terjed a skála. A kínálatban megtalálható a kétoldalas fotópapír (PP-101D 13×18 cm és PP-101D A4) és a zászlóshajóként elismert Photo Paper Pro (PR-101), amely a legmagasabb fokú megjelenítést és a legtartósabb professzionális minőséget kínálja.

Kreatív szoftverek
Az iP4200 a következő szoftverekkel csomagolva kapható:
Easy-PhotoPrint – lehetővé teszi képek kinyomtatását három egyszerű lépésben – különböző opciókkal segít, pl. a média kiválasztása, skálázás. Olyan funkciókat tartalmaz, mint például a Face Sharpening (arckép élesítése: ami a fókuszon kívülre került arcokat teszi élesebbé a képen, a Red-Eye Correction (vörösszem-korrekció) és a Digital Face Smoothing (digitális arcsimítás, ami a ráncokat teszi kevésbé feltűnővé).
Easy-WebPrint (csak Windowshoz) – az Explorer eszközsorába költözik be, és megszünteti a weboldalak nyomtatásával járó vesződséget. Időt, tintát és papírt takarít meg a kimenet megfelelő skálázásával, megszüntetve azt az általános problémát, hogy nyomtatáskor gyakran lemarad a weblapok jobb széle.
PhotoRecord (csak Windowshoz)- végigvezeti a felhasználót egy személyes fotóalbum kinyomtatásához szükséges lépéseken, illetve segítséget nyújt a Canon új, kétoldalas fotópapírjának használatához.
CD-LabelPrint – Leegyszerűsíti a közvetlenül CD-re és DVD-re történő nyomtatást.
Easy-Print Toolbox (csak Windowshoz) mindenkor üzemkész indítómenü a Windows Asztalon, olyan gyakran használatos alkalmazások indításához, mint a PhotoRecord és az Easy-PhotoPrint.

Az iP4200 a Win 98/Me/2000/XP és Macintosh OS X v10.2.1 vagy újabb rendszerekkel kompatíbilis.

(1)A tintacseppek legjobb esetben 1/9600 hüvelyk sűrűségű osztással helyezkedhetnek el
(2)Legkisebb cseppméret
(3)A nyomtatási sebességek függhetnek a számítógép rendszer adottságaitól és más változó körülményektől. További információkért kérjük lapozza fel a specifikációkat.
(4) Minden számadat gyorsított tesztek eredményeire épül és nem szavatolt. A 100 éves adat PR-101, PP-101, SG-101, GP-401, GP-501 médiákra vonatkozik, műanyag fedőlap mögött tárolt képek esetében. A 30 éves adat PR-101 és PP-101 médiákra értendő, a 10 év csak a PR-101-re. A fény- és légállóság értékek tipikus beltéri, közvetlen napsugárzást nélkülöző környezetet tételeznek fel.

A Canon PIXMA iP4200 műszaki jellemzői
Felbontás Akár 9600 x 2400 dpi (1)
Nyomtató egység 5 tintás FINE nyomtatófej 1 pikoliteres cseppmérettel (Micro Nozzles)
Színkezelés ICM, ColorSync, Exif Print
Nyomtatási sebesség – fotó Szegély nélküli 10 x 15 cm: mintegy 51 másodperc
A4: legfeljebb 82 másodperc (vázlat)
Nyomtatási sebesség – monokróm Akár 29 lap/perc (vázlat), 14,7 lap/perc (normál)
Nyomtatási sebesség – színes Szöveg és grafika: akár 19 lap/perc (vázlat), 10,7 lap/perc (normál)
Teljes A4 lap: mintegy 25 másodperc (normál)
Média típusa Lásd a média-kompatibilitási adatlapot
Média tömege Lapadagoló: 64-105 g/m2-ig, Canon speciális média 273 g/m2-ig.
Média adagolása Automata lapadagoló: 150 lap
Kazetta: 150 lap
CD-DVD tálca: 1 nyomtatható CD-R vagy DVD
CD-R nyomtatás Alapfunkció
Média mérete Lapadagoló: A4, B5, A5, letter, legal, boríték (DL vagy normál 10), 10×15 cm, 13×18 cm és hitelkártya (54x86mm)
Kazetta: A4, B5, A5, letter, legal, boríték (DL vagy normál 10), 10×15 cm, 13×18 cm
Szegélynélküli nyomtatás Lehetséges Photo Paper Pro (A4, 10 x 15cm),
Photo Paper Plus Glossy (A4, 10 x 15cm, 13 x 18cm),
Photo Paper Plus Semi Gloss (A4, 10 x 15cm),
Glossy Photo Paper (A4, 10 x 15cm, Credit Card),
Matte Photo Paper (A4, 10 x 15cm) médiákra
Kétoldalas nyomtatás Lehetséges Photo Paper Plus Double Sided vagy normál papír használatával A4, B5, A5, letter és 13 x 18 cm méretben
Tintapatronok Egyedi tintapatron technológia – 5 külön cserélhető tintatartály (PGI-5BK, CLI-8BK, CLI-8C, CLI-8M & CLI-8Y)
Fekete tintatartály kapacitása PGI-5BK: 360 oldal 5% fedettség esetén (2)
PGI-5BK: 1450 oldal (ISO/JIS-SCID N5 tesztábra nyomtatásakor) (3)
Színes tintatartály(ok) kapacitása Tartályonként 490 oldal 5 % fedettség mellett (2)
Cián: 850, bíbor: 600, sárga 540 oldal (ISO/JIS-SCID N5 tesztábra nyomtatásakor) (3)
PC interfész és csatlakoztatás USB 2.0 (4)
Fényképezőgép interfész és csatlakoztatás Közvetlen nyomtató port: közvetlen fotónyomtatás PictBridge és Bubble Jet Direct kompatibilis fényképezőgépekről és kamkorderekről
Közvetlen nyomtatás fényképezőgépről Kompatibilitás: Exif 2.21 vagy korábbi, DPOF
Szükséges operációs rendszer Windows: Windows XP, Windows 2000, Windows Me vagy Windows 98 rendszert futtató PC, USB interfész(4), CD-ROM meghajtó. Szabad merevlemez kapacitás: 370 MB Windows XP/2000/Me/98 esetében.
Mac: Mac OS X v10.2.1 vagy újabb rendszert futtató Macintosh számítógép, USB interfész. Szabad merevlemez kapacitás: Mac OS X v10.2.1 vagy újabb esetében 350 MB.
Meghajtó szolgáltatások Windows: Fotó optimalizálás (Photo Optimizer PRO), Kép optimalizálás (Image Optimizer), Képzaj csökkentés (Photo Noise Reduction), Élénk színek (Vivid Photo)
Mac: Fotó optimalizálás (Photo Optimizer PRO), Képzaj csökkentés (Photo Noise Reduction), Élénk színek (Vivid Photo)
Mellékelt szoftverek Windows: Easy-WebPrint, Easy-PhotoPrint, PhotoRecord, Easy-Print Toolbox és CD-LabelPrint
Mac: Easy-PhotoPrint és CD-LabelPrint
Áramforrás AC 220-240 V, 50-60 Hz
Energiafogyasztás Készenlétben kb. 0,8 W, nyomtatáskor kb. 17 W
Üzemi hőmérséklet tartomány 5 – 35 oC
Üzemi páratartalom tartomány 10 – 90% relatív páratartalom (kicsapódásmentes)
Zajszint Mintegy 34,2 dB(A) (legjobb minőségű nyomtatás esetén)
Méretek (Sz x H x M) 435 x 299 x 165 mm
Tömeg kb. 6,5 Kg
Lábjegyzetek:
(1) A tintacseppek legjobb esetben 1/9600 hüvelyk sűrűségű osztással helyezkedhetnek el
(2) A nyomtatási mennyiség változhat a dokumentumok tartalmától és a beállított nyomtatási módtól függően. A megadott monokróm nyomtatási mennyiség úgy lett kiszámítva, hogy 4 különböző nyomtatóval nyomtattak amíg a tinta ki nem fogyott (1500 karakter/oldal, normál szöveg, normál mód, normál papír, Windows XP, Word 2003) és a kinyomtatott oldalak számának átlagát vették.
(3) A nyomtatási mennyiség változhat a dokumentumok tartalmától és a beállított nyomtatási módtól függően. A színes módban megadott nyomtatási mennyiség úgy lett kiszámítva, hogy 4 különböző nyomtatóval nyomtattak amíg a tinta ki nem fogyott (ISO/JIS-SCID N5 tesztábra, normál mód, normál papír, Windows XP, Photoshop 7.0) és a kinyomtatott oldalak számának átlagát vették.
(4) Az USB kapcsolat csak előre telepített Windows XP/2000/Me/98 rendszert futtató PC esetén garantált. Az USB 2.0 High Speed teljesítményhez Windows XP Service Pack 1 vagy Windows 2000 Service Pack 4 vagy Mac OS X 10.2.7-es illetve későbbi kiadása szükséges előre telepített USB 2.0 porttal.

A feltüntetett adatok előzetes figyelmeztetés nélkül változhatnak.
A nyomtatási sebességek függhetnek a számítógép rendszer adottságaitól és a kinyomtatott dokumentumok tartalmától.
A Microsoft, a Windows és a Windows logó a Microsoft Corporation védjegyei vagy bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és/vagy más országokban.
A márka- és terméknevek a hozzájuk tartozó cégek védjegyei.