Blue-ray meghajtót a számítógépekbe

0
2

2006 tavaszára új fejlesztésű, számítógépes Blue-ray meghajtók kibocsátását tervezi a Panasonic. A cég laminált üveglapprizma technológiáján alapuló meghajtói mind asztali, mind notebookokba szánt kivitelben megvásárolhatók lesznek. Utóbbiak gyártását jövő márciusban kezdi meg a Panasonic. Az asztali számítógépekbe szánt félmagasságú, 41,3mm-es változat tömeggyártása már 2006 januárjában megkezdődik. Az új meghajtók természetesen támogatják majd az összes DVD és CD formátumot is.

E meghajtókhoz új fejlesztésű, tokozás nélküli Blue-ray lemezeket (BD) is várhatunk. A “csupasz” lemezek titka a Panasonic új felületkezelési technológiája, melynek révén még jobban ellenállnak a behatásoknak és a pornak.

Sajtóközlemény

A Panasonic jövő év tavaszára új, Blu-ray technológiával működő számítógépes lemezmeghajtó, valamint védőtokozás nélküli Blu-ray lemezek kibocsátását tervezi

– Az új optikai lemezmeghajtó egyaránt támogatja az egy- és kétrétegű Blu-ray lemezeket, valamint az összes írható DVD-t és CD-t –

Osaka, Japán – Az elsősorban Panasonic márkanevéről ismert Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. ma bejelentette, hogy olyan lemezmeghajtók bevezetését tervezi hordozható és asztali számítógépek számára, amelyek képesek az egy- és kétrétegű Blu-ray lemezek (BD), valamint az összes írható DVD- és CD-formátum írására és olvasására. A maguk nemében abszolút újdonságot képviselő meghajtók 2006 tavaszától kerülnek a személyi számítógépek gyártóihoz az új, tok nélküli (“csupasz”) BD-kkel együtt, melyek tárkapacitása 25 és 50 GB között mozog. A BD-szabvány egyik fejlesztőjeként a Panasonic vezető szerepet tölt be a következő generációs optikai lemezformátum széleskörű elterjesztésében.

A világ első notebook PC-khez készülő BD-meghajtója mindössze 12,7 mm magas, és képes az optikai lemezek mindhárom generációjának írására és olvasására. Támogatja az egyrétegű 25 GB-os, illetve az egyoldalas, de dupla rétegű, 50 GB-os BD-ket is. A tervek szerint a Panasonic mintapéldányokat küld a cégeknek ez év végéig, a kereskedelmi gyártást pedig 2006 márciusában kezdi meg.

A multimédiás meghajtó a Panasonic saját laminált üveglapprizma-technológiáját alkalmazza, amely lehetővé teszi az optikai felvétel méretének a hagyományos felvételhez viszonyított egytizenkettedszeres csökkentését.

Októberben – a notebookokban használt lemezmeghajtó bevezetését megelőzően – a Panasonic mintapéldányokat bocsát ki a félmagasságú (41,3 mm-es) asztali PC-s változatból, melynek tömeggyártását 2006 januárjában kívánja megkezdeni. Az asztali PC-khez használt meghajtó egyben BD-, Super-Multi DVD- és CD-meghajtóként is szolgál, és 2-szeres sebességgel képes BD-ket írni.

Ezekhez a keskeny profilú meghajtókhoz a Panasonic tartós és megbízható, tok nélküli lemezt fejlesztett ki, mely a szintén új felületkezelési technológiának köszönhetően sokkal jobban ellenáll a karcolásnak, kopásnak és pornak. A Panasonic 2006 tavaszától kezdődően a következő BD-formátumok tömeggyártását tervezi: egyrétegű 25 GB-os, valamint egyoldalas, dupla rétegű, 50 GB-os BD-RE (újraírható), illetve BD-R (írható) lemez, mindegyik 2-szeres sebességgel.

A fejlesztéssel kapcsolatban Kazuhiro Tsuga, a Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. digitális hálózatért és szoftvertechnológiákért felelős ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy “a HP és a Panasonic közötti együttműködés a szuper-multimédia korszakát hozta el az írható DVD-k számára.

Ahogy azt a Las Vegas-i CES alkalmával múlt januárban bejelentettük, a két cég ezentúl beépíti termékeibe a másik által fejlesztett írható DVD-formátumokat is, hogy ezzel is segítsünk felszámolni a megfelelő médiumok használatával kapcsolatosan kialakult zavart. Az új BD-meghajtók az összes írható DVD-formátumon kívül mind az egy-, mind a dupla rétegű BD-lemezek írását és lejátszását támogatják, így vásárlóinknak a legjobb élményben lesz részük a következő generációs optikai lemezekkel kapcsolatban.”

“A HP teljesen egyetért a Panasonic-kal abban, hogy a legjobb felhasználói tapasztalatot kell biztosítani a DVD-formátumok használatában, és fel kell számolni a kompatibilitási bizonytalanságokat – mondta John Romano, a Worldwide Consumer PC Business, HP rangidős alelnöke. – Célunk, hogy a Blu-ray technológiát de facto szabvánnyá tegyük mind a PC-k, mind a fogyasztói elektronikai termékek körében 2006-ban, és örömünkre szolgál, hogy a 2005-ös CEATEC-kiállításon bemutathatjuk a HP asztali PC és a Panasonic Blu-ray meghajtó rugalmas együttműködését és egyszerű használatát a Blu-ray Disc Association (BDA) standján.”

“A Dellnek örömére szolgál, hogy a Panasonic továbbra is szilárdan támogatja a BD-technológiát, és vezető szerepet vállal a keskeny kivitelű BD-meghajtók fejlesztésében. Ezek a lépések egyúttal az asztali és a hordozható technológiák forgalomba hozása közötti hagyományos időeltolódást is lerövidítik – fejtette ki Kevin Kettler, a Dell Inc. technológiai főigazgatója. – A Dell teljes asztali és notebook termékkínálatán keresztül szeretné terjeszteni a BD-technológiát, elsősorban az új lemezek hatalmas, 50 GB-os kapacitására építve, amely lehetővé teszi a nagyfelbontású tartalmak lejátszását, illetve nagy adatmennyiségek mentését és archiválását.”

Úttörő technológiáival és számtalan újító ötletével a Panasonic továbbra is a mindennapok jobbításáért dolgozik.

Az új meghajtók és lemezek mintái a Panasonic és a BDA-standokon tekinthetők meg a CEATEC JAPAN 2005 kiállításon október 4-8. között, melynek a Tokiótól keletre fekvő Chiba megyében található Makuhari vásárközpont ad otthont.