Panasonic PT-AE900E házimozi projektor

0

A Panasonic PT-AE700E utódjaként megjelent PT-AE900E házimozi kivetítője 3 éves fejlesztőmunka eredménye. Az új projektor egyedülálló kontrasztaránnyal és fényteljesítménnyel rendelkezik: 5500:1 kontrasz mellett 1100 lumenes fényerőt produkál.
A kivetítőhöz programozható távvezérlő is tartozik, mellyel a házimozi rendszer többi komponense is vezérelhető.

A Panasonic PT-AE900E októbertől kapható 499.990 Ft-os ajánlott bruttó végfelhasználói áron.



Sajtóközlemény:

A világ első*1 5500:1 kontrasztaránya 1100 lm fényerővel – hamisítatlan „hollywoodi képminőség”
Bemutatkozik a nagyfelbontású PT-AE900 házimozi-projektor

Az iparág első*2 többfunkciós távvezérlőjével a rendszer többi AV-komponense is működtethető!

A jelenetkövető képességgel felruházott dinamikus írisz révén a Panasonicnak sikerült létrehoznia a világ első*1 nagyfelbontású házimozi-projektorát, amely 5500:1 kontrasztaránnyal és 1100 lumenes fényerővel rendelkezik. A lenyűgöző új PT-AE900 október elejétől már kapható.

A Panasonic Hollywood vezető színszakértőjével, David Bernsteinnel*3 és más filmes szakemberekkel együttműködve 3 éven át dolgozott a film fővárosában azért, hogy a PT-AE900-as még jobb képminőséget nyújthasson, mint elődei. Az eredmény: kitűnő kép, amely hűen tükrözi a filmrendező szándékait, és valóban méltó örököse a „hollywoodi képminőség” elismerésnek.

Annak érdekében, hogy a projektor képes legyen megfelelni az egyre növekvő méretű képernyők által támasztott követelményeknek, több mint 15 módosítást végeztünk el az optikai konfigurációban, mely így fényesebb és hatékonyabb lett. A jelenetkövető képesség kifejlesztésével 5500:1 kontrasztarányt és 1100 lumenes fényerőt értünk el, melynek eredményeként hihetetlen mértékben csökkent a képernyőzaj és a sötét jelenetek részletvesztesége, ennélfogva sokkal mélyebbé és gazdagabbá vált a fekete színek megjelenítése. Ugyancsak javulást értünk el a világos jeleneteknél: az éles és gyönyörűen modulált képkivetítés gazdag tónusmegjelenítést és kiváló képminőséget nyújt. Ezt az élmény fokozza a Panasonic exkluzív, új Smooth Screen („pixelmentes kép”) technológiája, amely a pixelek közötti fekete vonalak – az úgynevezett csirkeháló-effektus – hatékony csökkentésével már nagy sikert aratott, és rendkívül egyenletessé és természetessé teszi a képet.

Az optikai jellemzők mellett kifejlesztettük az iparág első*2 tanítható távvezérlőjét is, amely lehetővé teszi olyan házimozi-komponensek, mint például a DVD-lejátszó, az erősítő, a szobavilágítás vagy akár a motoros vetítővászon ugyanazon eszközzel történő működtetését. A távvezérlő háttérvilágítású LCD-kijelzője folyamatosan mutatja, hogy melyik készüléket kezeli éppen, és a többi készülék távvezérlő-parancsainak betanítását külön útmutatóval teszi egyszerűvé és kényelmessé.

A PT-AE900-as az elődjében (PT-AE700) már megismert és nagy sikert aratott 2-szeres optikai zoommal, valamint mechanikus lencsemozgatás funkcióval is rendelkezik, így a készülék igen rugalmasan helyezhető el a vetítési helyszín adottságainak megfelelően. Bárhol felállítható, akár egy dohányzóasztalon, akár a szoba végében lévő könyvespolcra is feltehető, de plafonra is szerelhető.

*1 1100 lm-es vagy ennél jobb, DLP és LCD-projektor között – a Panasonic 2005. szeptember 7-i információi alapján.
*2 A projektorokhoz készült távvezérlők között – a Panasonic 2005. szeptember 7-i információi alapján.

Főbb jellemzők
1. A világ első*1 5500:1 kontrasztaránya 1100 lm fényerővel � hamisítatlan „hollywoodi képminőség” az új, jelenetkövető képességgel ellátott dinamikus írisszel
2. Az iparág első*2 többfunkciós távvezérlőjével egyszerűen és kényelmesen működtethető a házimozirendszer többi AV-komponense is!
3. A 2-szeres optikai zoom és a mechanikus lencsemozgatás funkció sokféle környezetben rugalmas elhelyezést tesz lehetővé

Miért válassza a PT-AE900-at?
2001-ben a Panasonic elkészítette első nagyfelbontású házimozi-projektorát, a PT-AE100-at, mellyel arra a vásárlói igényre igyekezett választ adni, hogy egy könnyen kezelhető kivetítőrendszerrel az otthonok nappalija is filmszínházzá alakítható legyen. A házimozi-projektorok piacát azóta is a Panasonic vezeti. A PT-AE-500 2003-as kibocsátása után Hollywoodba, a filmipar fővárosába helyeztük át a képminőség javítását célzó munkálatok központját, s ez a „hollywoodi képminőség” nagy népszerűségre tett szert. Különösen igaz ez a PT-AE700-as modellre, amely a globális házimozi-projektor piacon a legkelendőbb termékké vált.

A Hollywoodban eltöltött 3 éves folyamatos fejlesztésnek köszönhetően az AE-sorozathoz tartozó modellekről az a hír terjedt el a filmipar központjában, hogy képesek hűen visszaadni a rendezők által elképzelt látványt. Olyannyira, hogy mára az úgynevezett „dailies”, vagyis a napi felvételek ellenőrzéséhez is ezeket a berendezéseket használják a filmes szakemberek.

A házimozirendszerek elterjedésének növelése érdekében gondolkodtunk az egyszerűbb telepítés és működtetés kérdésein is. A közkedvelt 2-szeres optikai zoom és a mechanikus lencsemozgatás funkció mellett a PT-AE900 már az iparág első*2 tanítható távvezérlőjével is kecsegtet, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó egyetlen eszközről működtesse az összes készüléket. Mivel a házimozirendszerek általában több AV-berendezést is tartalmaznak a projektoron kívül, és minden egyes újabb elem beépítése újabb távvezérlő megjelenésével jár, a teljes rendszer irányítása komoly kényelmetlenséget jelenthet. Ezt a problémát oldja meg a Panasonic okos távvezérlője, amely intelligens módon összefogja a házimozi rendszer egészének kezelését.

*3 David Bernstein Hollywood egyik legjobb színszakértője, akinek nevéhez olyan alkotások videoformátumra történő átültetése fűződik, mint a „Titanic,” a „Moulin Rouge” vagy az „X-Men”. David Bernstein az Ascent Media munkatársa.

Jellemzők
Kiváló képminőség
1. A világ első*1 5500:1 kontrasztaránya 1100 lm fényerővel � hamisítatlan „hollywoodi képminőség”

Az optikai konfiguráció hatékonyságának több mint 15 ponton történt javításával 1100 lumenre növeltük a projektor fényerőszintjét. Normál esetben a fényerő növekedése a kontraszt csökkenését vonja maga után, a Panasonic jelenetkövető képességgel ellátott dinamikus íriszének köszönhetően azonban a világelső 1100 lumenes fényerőhöz most – a maga nemében szintén világelső – 5500:1 kontrasztarány párosul.

(1) Új dinamikus írisz jelenetkövető képességgel
A korábbi dinamikus írisz jelenetkövető képességgel történő felruházása révén sikerült kevesebb mint felére csökkentenünk a fekete színek fényerejét, így az új modell sokkal gazdagabban és mélyebben képes megjeleníteni ezeket az árnyalatokat. Ez azt jelenti, hogy például a félhomályban játszódó jelenetek sötét színei rendkívül körülhatároltak és tartalmasak (jól láthatók még az egyes hajszálak is), a jól megvilágított jelenetek pedig különleges tisztasággal adják vissza a részleteket.

A jelenetkövető mechanizmus másodpercenként hatvanszor állítja be az íriszt, a fényintenzitást és a gammaadatokat*4 a jelenetnek megfelelően valós időben, s ennek köszönhetően a PT-AE900 a világ első olyan projektora*1, amelyet 5500:1 kontrasztarány és 1100 lumenes fényerő jellemez.

*4 Azok a paraméterek, amelyek fényerő szempontjából meghatározzák az adott bemeneti jel árnyalási szintjeit.

(2) Különleges színkezelő technológia – professzionális minőségű színkorrekció
A PT-AE900 új Cinema Color Management technológiája egyenként képes az 1,07 milliárd szín beállítására. Ugyanezt a rendszert használják a filmstúdiók is, mivel az egyes árnyalatok így anélkül korrigálhatók, hogy a módosítás bármelyik másik színre befolyással lenne. A projektor ezáltal sokkal pontosabban képes megjeleníteni a vásznon a rendező eredeti elképzelését.

Emellett a háromdimenziós színképszabályzó segítségével a felhasználók egyéni igényeiknek megfelelően állíthatják be az egyes színeket. A PT-AE900 mintegy nyolcszor annyi színszabályzási lehetőséget biztosít, mint a PT-AE700-as modell, s ezzel sokkal nagyobb szabadságot biztosít az egyedi színvilág kialakításához.

(3) 10 bites, teljesen digitális RGB-feldolgozás
A 10 bites, teljesen digitális RGB-feldolgozás a videojel továbbításának folyamata a bemenettől kezdve a megjelenítésig. Ez teszi lehetővé az 1 070 000 000 szín (1024 árnyalat) megjelenítését, melynek révén a rendkívül finom fényerő- és árnyalatbeli különbségek is szemet gyönyörködtető pontossággal vetítődnek a képernyőre. További képjavító technológia a gammakorrekció, amely külön kezeli a vörös, a zöld és a kék jeleket, s így 0,01%-os precizitású, ultrafinom szabályzást tesz lehetővé.

(4) Dinamikus élességszabályzó áramkör
Ez az áramkör a képernyő jellemzői és a szomszédos pixelek eltérő fényereje alapján finom szélesség-beállítást tesz lehetővé. Hatása nemcsak a vízszintesen és függőlegesen szomszédos videojelekre terjed ki, hanem az átlósan elhelyezkedő pixelekre is, így a kép valóban tiszta és természetes lesz.

(2) Új, nagyfelbontású LCD-panel
A PT-AE900 nagyfelbontású (1280 x 720 x 3 (RGB)) LCD-panele kb. 2,76 millió pixelt jelenít meg 3 rétegű RGB-konstrukcióban, ami gyönyörűen részletgazdag, tökéletesen élethű képeket eredményez.

(3) Új Smooth Screen technológia – életszerű, térhatású látvány
Általánosságban véve elmondható, hogy minél nagyobb a képernyő mérete, annál észrevehetőbbekké válnak az LCD-pixelek közötti fekete vonalak.

A Panasonic exkluzív, új Smooth Screen technológiája a kettős sugártörés elvére építve hézagmentesen képes elhelyezni a pixeleket a képernyőn, így a látvány ugyanolyan egyenletes lesz, mint a mozifilmeken.

Az újonnan kifejlesztett panelvezérlő rendszer elnyomja a sorvillogást, míg a prizma és a kristálylemez új felületkezelése jelentősen csökkenti az optikai útvonalon bekövetkező véletlenszerű visszatükröződéseket.

Ezek az előnyök együttesen az eddigieknél mélyebb és realisztikusabb, egyenletes, természetes képet eredményeznek.

(4) A választható felhasználói ekvalizerbeállításokkal jobban megragadható a felvételek hangulata
A PT-AE900 összesen hét különböző forráshoz alkalmazkodó üzemmóddal rendelkezik. Ennek egyszerű kiválasztásával az adott forrásról a lehető legjobb kép nyerhető.

A választható üzemmódok a következők: Cinema 1, Cinema 2, Cinema 3 (Mozi 1, 2 és 3), Video, Natural (Természetes), Normal és Dynamic (Dinamikus), melyek tovább finomíthatók a gammaszint, a színhőmérséklet és a színkezelés beállításaival. Így még a legigényesebb nézők is élhetnek minden elképzelhető szabályzási lehetőséggel.
Cinema 1: Nyugodt, finom képbeállítás filmekhez.
Cinema 2: Mély, gazdag színreprodukciót kínáló beállítás, főként régi filmklasszikusok megtekintéséhez.
Cinema 3: Dinamikus jelenetekhez tervezett képbeállítás – ideális akció- és rajzfilmekhez.
Video: A sok mozgást tartalmazó műsorok, például koncertek, sportesemények legmegfelelőbb beállítása.
Natural: Az eredeti képforrás színeit hűen visszaadó üzemmód.
Normal: Általános képbeállítás, amely többféle forrás
megjelenítéséhez használható. Dynamic: Az erős megvilágítású helyiségek legkedvezőbb üzemmódja.

Egyszerű használat (telepítés és beállítás)
2. Az iparág első*2 tanítható távvezérlője – egyetlen eszköz az összes komponens működtetéséhez!

Az PT-AE900 az iparág első*2 olyan projektora, melyhez a többi házimozi-komponens, például a csatlakoztatott DVD-lejátszó, az erősítő, a szobavilágítás vagy akár a motoros vetítővászon működtetését is összefogó, tanítható távvezérlő tartozik.

Használatával jelentős mértékben egyszerűsödik a házimozirendszer berendezéseinek kezelése, ezért különleges értéket képvisel.

Az egyes komponensek vezérléséhez a távvezérlő az adott berendezés előre beállított kódja alapján végzi el az azonosítást, majd a megfelelő távvezérlő jeleinek memorizálásával veszi át annak funkcióit. Ezután összesen 8-féle eszköz működtetésére használható, beleértve akár a motoros vetítővásznat vagy a szobavilágítást.

Háttérvilágítással ellátott kijelzője sötét helyiségben is jól látható, a beállítások elvégzését útmutató segíti, és az éppen kezelt eszköz ikonja bármikor ellenőrizhető az állapot mezőben.

3. A 2-szeres optikai zoom és a lencsemozgatás funkció sokféle környezetben rugalmas elhelyezést tesz lehetővé
A 2-szeres optikai zoomnak és a mechanikus lencsemozgatás funkciónak köszönhetően a PT-AE900 többféle módon és pozícióban is elhelyezhető. Például egy 2,5 méteres kép*5 kivetítéséhez a készülék a képernyőtől mért 3 (rövid fókusz) és 6 méter (hosszú fókusz) közötti távolságon bárhol felállítható.

A lencsemozgatást egy egyszerű joystick vezérli, így egyetlen mozdulattal elvégezhető a módosítás. A megfelelő beállítás igény esetén zárolható, azaz a későbbi használatokra is megőrizhető. A lencsemozgatás funkció révén a készülék bárhol gyorsan és egyszerűen felállítható, legyen az egyszerű asztali megoldás vagy éppen a kivetítési felülettel szemben polcra rögzített változat. *5 16:9-es képarány esetén.

Kapható 2005. októberétől, ajánlott bruttó fogy. ár 499.990.- Ft