Sharp 10 Mpixeles CCD

0

A Sharp legújabb CCD-je a RJ21W3BA0ET típusnevet kapta. A képérzékelő 1/1,7″ típusú, így a mostani digitális fényképezőgépek egy részében könnyedén felhasználható, a váz illetve az objektív áttervezése nélkül (az optika felbontása természetesen nem mellékes). Ennek köszönhetően várhatóan jövőre már megjelennek az első 10 Mpixeles kompakt fényképezőgépek, akár nagy zoomátfogással is.

A Sharp CCD-je 10,54 millió darab, 2,05 mikronos pixelből áll, ami bizony jelentős problémát vet fel a dinamika és a képzaj kérdésében. Utóbbi korrekciójára már most is sikeresen alkalmazzák a digitális képfeldolgozás során a zajcsökkentést, de a kis képpontokból következő alacsony dinamikára egyelőre nincs jó orvosság. A képérzékelő a kor elvárásának megfelelően természetesen VGA felbontású, 25 kép/mp frissítésű videó készítését is lehetővé teszi.

Az új CCD mérnöki mintáinak szállítását ez év novemberében kezdik, a tömeggyártás 2006 januárjától indulhat. Az ebből felépített új modellek várhatóan jövő év első felében jelenhetnek meg.