Stabilizált Sony DSC-T9

0

A legutóbbi T-jelű, ultrakompakt fényképezőgép az augusztus elején bejelentett, 5 megapixeles DSC-T5 volt. Most itt az utód, mely a DSC-T9 nevet kapta a keresztségben és hasonló méretű (1/1,25″) képérzékelőjén 6 millió érzékelőhely található. Ezáltal a készíthető legnagyobb képméret 2816×2112, de választhatunk 3 és 1,3 megapixeles, vagy VGA felbontást is, képarányokból pedig a hagyományos 4:3 mellett a 3:2 oldalarány, illetve újdonságként a 16:9 is rendelkezésre áll.



A gép külalakjában nem történtek számottevő változások, és optikai tulajdonságai is az elődökhöz hasonlók maradtak, ámbár egy fontos újítás került a gépbe: a SteadyShot optikai képstabilizátor. A Sony DSC-T9 így az első rejtett optikás digitális fényképezőgép, amelyet stabilizátorral láttak el. Ezen kívül maradt a kis, könnyen zsebbe csúsztatható, teljesen fém váz, elcsúsztatható lencsefedéllel. Hátulján a „hagyományos” 2,5″ képátlójú LCD monitort találjuk, az átnézeti keresőt viszont hiányolnunk kell.

Kisfilmes értéken ezúttal is 38-114mm-es (3x optikai zoom) gyújtótávolságok között dolgozik a Zeiss Vario Tessar objektív, F3,5-4,3 fényerőmaximummal. Az élességállítás a gép főbb funkcióihoz hasonlóan automata, de a Normal állás mellett választhatunk 8cm tárgytávolságtól élő Macro és Magnifying Glass módot is, melynél 1 cm a közelpont. A gép által vezérelt záridőtartomány maradt 1-1/1000 másodperc, teljesen automata állásban pedig 1/4-1/1000 közötti. A rekesztartomány viszont némileg kibővült, hiszen mind nagylátószög, mint tele állásban F10 értékű rekeszt is képes állítani a gép. Úgyszintén kibővült a választható érzékenységek köre. Ezt ISO80-640 között akár magunk is állíthatjuk. A fehéregyensúly a korábbiakhoz hasonlóan automatikus, vagy 5 előre definiált érték egyikére állítható. A 9 témamód egy Soft Snap nevezetű lehetőséggel gyarapodott.



A T9 videofelvételi képességei az elődöt idézik. Ezúttal is 640 x 480 képpontos MPEG1 tömörítésű mozit rögzíthetünk, hanggal és akár 30 fps sebességgel, a memóriakártyánk kapacitásának határáig. Legnagyobb felbontás és sebesség esetén ennek a kártyának MemoryStick PRO Duonak kell lennie. A képek és videók tárolására emellett MemoryStick Duo kártyát is használhatunk. A gép mellé nem jár memóriakártya, helyett a korábbi 32 MB helyett 58MB belső memóriát kapunk. Mentett képformátumunk csak JPEG lehet. A mentett képeket utólag a gépen belül vághatjuk és átméretezhetjük, vagy akár diavetítést is készíthetünk.

Sorozatfényképezés esetén az eddigi 9 kép/1,4 fps helyett kicsit kevesebbel kell megelégednünk (7 kép/1,2 fps), ami feltehetőleg a nagyobb felbontás számlájára írható.

Az áramellátást a fényképezőgéphez mellékelt NP-FT1 típusú lítium-ion akkumulátorral oldhatjuk meg, melyhez töltőt is mellékelnek. A T9 méretei 89.7×54.9×20.6mm, tömege pedig, akku és memória nélkül 134 gramm (159 g, akkuval és memóriával).

A géphez mellékelt tartozékok:

  • NP-FT1 tölthető lítium-ion akkumulátor
  • BC-CS3 akkumulátor töltő
  • többfunkciós kábel (USB, Audio/Video, DC In)
  • csuklószíj
  • telepítő CD-ROM