Nikon D200 digitális tükörreflexes fényképezőgép

0

Új fényképezőgép modellel bővíti középkategóriás DSLR kínálatát a Nikon. Az évekkel ezelőtt megjelent D100-as típus utódjának számító D200, a köztük lévő korkülönbség miatt igen sok tekintetben túlszárnyalja elődjét és több esetben merít a professzionális Nikon DSLR sorozat előnyeiből is. Ezen törekvés legékesebb bizonyítéka a por és nedvesség-álló magnéziumváz.







A gép 10,92 megapixeles CCD képérzékelőjének effektív felbontása 10,2 megapixel, mely méretével igazodik a Nikon DX (23,6 x 15,8mm) szabványhoz. Az automata élességállításért a lencsén keresztüli fázisérzékelésű, Nikon Multi-CAM 1000 éllességállító rendszer felelős, mely normál körülmények között -1-+19 Fé között biztosítja a megfelelő működést, max. 11 fókuszmezőn.

A világos, pentaprizmás kereső lefedettsége 95%, nagyítása 0,94x. A fénymérés 3D, vagy hagyományos mátrix, illetve középre súlyozott átlagoló és szpot (2%) módokban történik. A mérést 1005 szegmensű RGB érzékelő végzi. Az érzékenység ISO 100-1600 (H: 3200) között állítható, 1/3,1/2 vagy 1 Fé lépésközökkel. Az expozíció korrekció -5 -+5 Fé között állítható. Az automatikus expozíciósorozat hasonló finomsággal állítható 2-9 képes sorozatra. Hagyományos képsorozatnál 5 kép/mp a gép teljesítménye, 37 db JPEG, vagy 22 NEF (RAW) kép erejéig.







A D200-at természetesen maradéktalanul megfelel az új kor diktálta követelményeknek is. Bekapcsolás után 0,15 másodperc múlva már üzemkész állapotban várja a képek készültét, késleltetési ideje pedig csupán 50 ms, a kereső pedig 105 ms ideig marad sötét expozíciókor. Növekedett a lítium-ion akkumulátor élettartama, melynek egy feltöltésével akár 1800 fotó is készíthető. Az akkumulátor, egy hasonló társával, vagy önmagában használható a külön megvásárolható, MB-D200 portrémarkolatban, de ugyanebben a markolatban 6 db Ni-MH akkumulátorról is üzemeltethető a gép. Természetesen nőtt a hátsó LCD kijelző mérete is 2,5″-ra, 230000 képpont felbontással. Adattárolóként CompactFlash I-II. vagy Microdrive kártyák használhatók.

A Nikon D200 a tervek szerint december végén kerül boltokba, Európában 1940 Eurós nyitóáron (csak váz).

Sajtóközlemény:

A Nikon D200 megjelenésével megszűnik a szakadék a professzionális és az amatőr kategória között

Amszterdam, Hollandia: A Nikon bemutatja a D200 digitális tükörreflexes fényképezőgépet. A nagy teljesítményű és pontosságú, sokrétű szolgáltatásokat kínáló gép új kategóriát teremt a belépő szintű és a professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgépek között.

A D200 a Nikon D2-es sorozatú professzionális fényképezőgépeinek tekintélyt parancsoló megjelenését és kitűnő működését ötvözi a valamennyi Nikon digitális tükörreflexes gépre jellemző könnyű használhatósággal és fantasztikus képminőséggel.

A D200 a Nikon újonnan kifejlesztett technológiai megoldásait elegyíti a D2x-tól örökölt, fejlett funkciókkal. Ennek eredményeképpen a tökéletes fényképezés élményét kínálja; képalkotási teljesítménye kivételes és sokoldalú, sebessége révén pedig azonnal reagál a fotós akaratára. A kiváló jellemzők és a kitűnő minőségű alkatrészek gyönyörű képeket eredményeznek.

A D200 tökéletes választás a szenvedélyes, odaadó amatőr fotósok, a különféle üzleti felhasználók – például rendőrök, fogorvosok és múzeumok -, valamint azon profi és félprofi fotósok számára, akik második gépet keresnek a D2x vagy D2Hs készülékük mellé, illetve szeretnék kihasználni a Nikon Rendszer páratlan lehetőségeit.

Tekintélyt parancsoló megjelenés

A D200 könnyű, mégis tartós és robusztus magnéziumötvözet vázát speciális zárórendszer védi a nedvességtől és a portól, így a legnagyobb kihívást jelentő körülmények között is jól használható. Az integrált két lamellás zárszerkezetet, amely tökéletesített tükör-kiegyensúlyozó mechanikát tartalmaz, több mint 100 000 expozícióval tesztelték. Az újratervezett gumi szemkagyló jóvoltából a gép formája még ergonomikusabb.

Kitűnő működés

A D200 a híres Nikon D2x fényképezőgéptől örökölte működési rendszerét. Több mint 40, jól szervezett egyéni beállítási lehetőséget kínál, ennél fogva maximálisan a felhasználó igényeihez és szokásaihoz igazítható. A nagy méretű, fényes kereső kitűnő, 0,94x-es nagyítást, és mindkét irányban 95%-os képlefedést kínál, ami kivételesen pontos és részletes ellenőrzési lehetőséget biztosít.

A 6,35 centiméteres, nagy felbontású LCD-monitor minden irányból rendkívül széles, 170 fokos megtekintési szöget nyújt. A D200 400%-osra nagyítja a visszajátszott képeket, így a fotós ellenőrizheti az elkészült felvételek apró részleteit is.

A D200 felső kijelzője a legnagyobb a piacon. Számtalan adatot jelenít meg, például a felvételi módot, az akkumulátor töltöttségét, kártyainformációt, az illesztőrács állapotát, a záridőt, a rekeszértéket és a még készíthető képek számát. Új színkódolt menü segíti a könnyű átláthatóságot, a navigálást értelemszerű kulcsszavak gyorsítják.

Az újonnan kifejlesztett, nagy teljesítményű EN-EL3e újratölthető lítium-ion akkumulátor egy feltöltésével a D200 legfeljebb 1800 kép készítésére képes. A töltés 2,5 órát vesz igénybe. Az akkumulátor töltöttségi állapotát a menüből elérhető, valós idejű töltöttségjelző mutatja. A külön beszerezhető MB-D200 elemtartó markolat még hosszabb ideig biztosítja a szükséges energiát. A készülék a mindenhol beszerezhető AA-méretű elemekkel (6 db) vagy két EN-EL3e akkumulátorral működik.

A tökéletes fényképezés élménye

A D200 ideális eszköz a váratlan, elillanó pillanatok megörökítésére. 0,15 másodperces indítási ideje páratlan az iparágban, késleltetési ideje csupán 50 ms, a kereső elsötétedési ideje pedig mindössze 105 ms.

A D200 rendkívül gyors, 5 kép/másodperc sebességű sorozatfelvételre képes, legfeljebb 37* JPEG (Fine) vagy 22* NEF (RAW) képig. Az új fejlesztésű, rugalmas MultiCAM 1000 automatikus élességállítási rendszer a Nikon D2 sorozattól örökölt 11 mezős módban, valamint a nagyobb méretű mozgó témák megörökítésére alkalmas 7 széles-mezős módban egyaránt használható.

  • SanDisk SDCFH (Ultra II) vagy SDCFX (Extreme III) 1 GB CF-kártya használata esetén.

    Szintén a D2X-től örökölt jellemző a 3D Színes Mátrixmérés II, amely a Nikon 1005 képpontos RGB, színes mátrixmérés érzékelője számára kifejlesztett, új technológia segítségével optimalizált expozíciót biztosít. A rendszer minden felvételnél hét paramétert értékel – közte a fényerőt, a színt, a kontrasztot, a kiválasztott fókuszmezőt és a tárgytávolságot -, majd az eredményt a 30 ezer valódi felvétel adatait tartalmazó adatbázissal összevetve azonnal meghatározza a pontos végső beállításokat.

    Professzionális eredmény

    A D200 egyik alapvető jellemzője az újonnan kifejlesztett 10,2 megapixeles Nikon DX-formátumú CCD-képérzékelő, amely fantasztikus élességet és színhűséget produkál 3872 x 2592 képpontos felbontásban. Az eredmény kiválóan alkalmas nagyítások és kreatív vágások készítésére. A rendkívül érzékeny új érzékelő az ISO 100-1600 tartományban működik, Hi-1 beállítás esetén pedig ISO 3200 értéket ér el.

    A gyors képfeldolgozás a Nikon D2x-től származik, és finom színárnyalatokat, valamint sima átmeneteket biztosít. Az új optikai aluláteresztő szűrő segít megelőzni a moiré-effektust, a színszóródást és -eltolódást, és még szebb színeket eredményez.

    A felvételek telítettsége és csúcsfényei a LCD-monitoron megjeleníthető RGB-hisztogrammal hatékonyan szabályozhatók.

    A D200 ezen felül új képoptimalizálási módokkal is segíti a fotóst abban, hogy a szándékának leginkább megfelelő képet készíthesse el. Lehetőség van a képélesség, a tónus és kontraszt, a színek, valamint a telítettség és az árnyalatok módosítására a Softer (Lágy), Normal (Normál), Vivid (Élénk), More vivid (Élénkebb), Portrait (Portré) és Black and White (Fekete-fehér) beállítások valamelyikének kiválasztásával.

    Páratlan lehetőségek

    A többi Nikon digitális tükörreflexes fényképezőgéphez hasonlóan a Nikon D200 is kompatibilis a Nikon Teljes Megvilágítási Rendszerével. Ez azt jelenti, hogy a gép több mint 50 kiváló minőségű AF Nikkor objektívvel használható, ideértve a híres DX Nikkor objektíveket és a nem CPU objektíveket is. Elérhető a Nikon Kreatív Megvilágítási Rendszer valamennyi kreatív funkciója is, hiszen a beépített i-TTL vaku a Fejlett Vezeték Nélküli Megvilágítási Rendszer vakuvezérlőjeként is használható.

    A D200 X-csatlakozóján keresztül stúdiómegvilágítási rendszer csatlakoztatható a készülékhez. A fényképezőgép támogatja a GPS-eszközöket is, így a felvételadatok között földrajzi információ is rögzíthető. Mód nyílik a vezeték nélküli fényképezésre és képátvitelre.

    Nikon D200 digitális tükörreflexes fényképezőgép

    Főbb jellemzők

    Kivételes képalkotási teljesítmény

    Újonnan kifejlesztett 10,2 megapixeles Nikon DX-formátumú CCD-képérzékelő, amely fantasztikus élességet és színhűséget produkál 3872 x 2592 képpontos felbontásban. A gyors négycsatornás adatkiolvasás gyors nagy sebességű sorozatfelvételt tesz lehetővé; az újonnan kifejlesztett optikai aluláteresztő szűrő segít megelőzni a moiré-effektust, a színszóródást és -eltolódást, valamint javítja a felbontási teljesítményt.

    Megörökölte a D2x piacvezető képfeldolgozó motorját, amely az analóg-digitális konverziót megelőző, színfüggetlen előfeldolgozást fejlett digitális képfeldolgozó algoritmusokkal ötvözve finom színfelbontást, valamint kivételesen sima és egyenletes átmeneteket produkál.

    Az újonnan kifejlesztett 11 mezős automatikus élességállítás a professzionális D2-sorozatéval azonos számú fókuszmezőt sűrít egy gazdaságos helykihasználású rendszerbe. A fotós a 11 mezős vagy 7 széles-mezős AF mód bármelyik fókuszmezőjét egyenként is kiválaszthatja. Az elérhető élességállítási módok a következők: egymezős AF; dinamikus AF, amely a nagy pontosságú folyamatos szervo AF móddal együtt jól követi a mozgó témát; dinamikus AF a legközelebbi téma elsőbbségével; valamint csoportos dinamikus AF. Valamennyi AF módban tökéletesített objektívvezérlő algoritmusok növelik az élességállítás pontosságát és a témarögzítés és -követés hatékonyságát, ami a rendszer általános válaszképességét is javítja.

    A 3D színes mátrixmérés II (AE) a D2x-ben megszokott módon optimalizált expozíciót biztosít a Nikon 1005 képpontos RGB/színes mátrixmérés érzékelője számára kifejlesztett, új műszaki megoldások jóvoltából. A rendszer minden felvételnél kiértékeli a fényerőt, a színt, a kontrasztot, a kiválasztott fókuszmezőt és a tárgytávolságot, majd az eredményt a 30 ezer valódi felvétel adatait tartalmazó belső adatbázisával összevetve azonnal meghatározza a pontos végső beállításokat mind automatikus, mind pedig manuális beállítások esetén. A változtatható méretű célterülettel működő középre súlyozott fénymérés során 75%-os súlyt kap az adott sugarú középső kör területe, míg a szpot fénymérés a 11 mezős és 7 széles-mezős AF-csoportok minden egyes érzékelőjével használható.

    Új képoptimalizálási módok is segítik a fotóst abban, hogy a szándékának leginkább megfelelő képet készíthesse el. Lehetőség van a képélesség, a tónus (kontraszt), a színek, valamint a telítettség és az árnyalatok módosítására a Normal (Normál), Softer (Lágy), Vivid (Élénk), More vivid (Élénkebb), Portrait (Portré), Custom (Egyedi) és Black and White (Fekete-fehér) optimalizálási beállítások valamelyikének kiválasztásával.

    Rendkívüli gyorsaság

    A szinte azonnali, 0,15 másodperces indítás jóvoltából a gyorsan tovatűnő pillanatok is megörökíthetők.

    A mindössze 50 ezredmásodperces késedelmi idő gyors felvételkészítést tesz lehetővé, míg a kereső 105 ezredmásodperces elsötétedési ideje folyamatos, biztos irányítást tesz lehetővé, ami különösen sorozatfelvétel készítésekor hasznos.

    A gyors, 5 kép/másodperces sorozatfelvétel legfeljebb 37* JPEG (Fine) vagy 22* NEF (RAW) kép készítésére alkalmas, a záridő 1/8000 másodperc és 30 másodperc között állítható.

  • SanDisk SDCFH (Ultra II) vagy SDCFX (Extreme III) 1 GB CF-kártya használata esetén.

    További jellemzők és szolgáltatások

    A többszörös expozíció legfeljebb 10 felvételből egyetlen összetett képet készít, ami fantasztikus kreativitást és akár szürreális felvételeket tesz lehetővé.

    A Képátfedés funkció két kiválasztott NEF (RAW) képből készít egy összetett képet. Az eredeti fájlok érintetlenek maradnak, a képek átlátszósága pontosan szabályozható, az eredményül kapott kép pedig RAW, JPEG és TIFF formátumban egyaránt menthető.

    A fényképezőgép a külön beszerezhető MC-35 GPS-adapterkábellel GPS-egységhez (Global Positioning System) csatlakoztatható, ami lehetővé teszi a fotós számára, hogy a hagyományos fényképezési adatok mellett a felvételek földrajzi adatait – földrajzi szélesség és hosszúság, tengerszint feletti magasság és világidő (UTC) – is rögzítse.

    A nagy, 6,35 centiméteres LCD-monitor minden irányból 170 fokos megtekintési szöget kínál, és a 400%-os nagyítási lehetőség révén jól segíti a felvételek élességének ellenőrzését. Az RGB-információ is megtekinthető egyetlen közös vagy színenkénti külön hisztogram formájában, ami nagyban segíti a helyes expozíció meghatározását.

    A nagy méretű felső kijelzőn könnyen áttekinthetők a felvétel különböző adatai, például a felvételi mód, az akkumulátor töltöttsége, a kártyainformáció, az illesztőrács állapota, a záridő, az f-érték és a még készíthető képek száma.

    Az új színkódolt menü gondosan kiválasztott színei révén segíti a könnyű átláthatóságot, a navigálást pedig értelemszerű kulcsszavak gyorsítják. A Recent Settings (Legutóbbi beállítások) menü további segítséget nyújt a Shooting (Fényképezés) és a Custom (Egyéni beállítások) menükben utoljára használt 14 beállítás megjelenítésével. A visszajátszási lehetőségek között megtalálható az egyképes visszajátszás, illetve a 4 vagy 9 képes indexkép-megjelenítés, a nagyítás a kép mozgatásával, továbbá a hisztogram és a csúcsfények kijelzése.

    A D200 magnéziumötvözetből készített váza a könnyű súly mellett is ellenállóvá teszi a készüléket. Az összes külső illesztést óvó, továbbfejlesztett zárórendszer pedig a nedvesség és a por veszélyei ellen nyújt védelmet.

    A két lamellás zárszerkezetet több mint 100 000 kísérleti műveletben tesztelték, biztosítva a legmagasabb fokú tartósságot és megbízhatóságot. A tökéletesített tükör-kiegyensúlyozó mechanika, amely gyakorlatilag berezgés nélkül mozgatja és állítja meg a tükröt, a kereső megnövekedett látószögének biztosításával nélkülözhetetlen segítséget nyújt a gyors és pontos élességkövetéshez, valamint a sorozatfelvételekhez

    Az újonnan kifejlesztett, nagy teljesítményű EN-EL3e újratölthető lítium-ion akkumulátor egy feltöltésével a D200 legfeljebb 1800 kép készítésére képes. Az akku bármikor feltölthető, és pontos, valós idejű töltöttségjelző rendszerrel rendelkezik, amely kijelzi a töltöttség százalékban mért aktuális szintjét, az utolsó töltés óta készített felvételek számát, valamint az akkumulátor teljes élettartamra vonatkozó állapotát.

    A külön beszerezhető, ergonomikus MB-D200 elemtartó markolat használatával a hosszú ideig tartó fényképezés sem jelent gondot. A hat AA-méretű elemmel/akkumulátorral vagy két EN-EL3e akkumulátorral* működő elemtartó markolat saját tárcsával, exponálógombbal és AF-indító gombbal rendelkezik, hogy álló tájolású képek készítése során is kényelmesen dolgozhasson.

    Kompatibilis AA-méretű alkáli, NiMH, lítium és nikkel-mangán elemek/akkumulátorok.

    A WT-3 vezeték nélküli jeladó*, amely támogatja az IEEE802.11b/g szabványt, lehetővé teszi a vezeték nélküli képátvitelt egy kompatibilis számítógépre, miközben a hálózati és biztonsági protokollokkal együttműködve garantálja az átvitel biztonságát.

    Csak azokban az országokban szerezhető be, ahol engedélyezett a 13 frekvenciacsatorna használata.

    Kompatibilitás a Nikon Rendszerrel

    Kompatibilis a Nikon kifejezetten digitális fényképezőgépekhez tervezett DX Nikkor objektívjeivel, valamint a filmes és digitális gépekhez egyaránt használható AF Nikkor objektívekkel.

    A Nikon Kreatív Megvilágítási Rendszer támogatása révén a D200 tökéletesen együttműködik az SB-800, SB-600 és SB-R200 vakukkal, ezért Ön használhatja az i-TTL vakuvezérlés fejlett mérő elővillantását, pontosan mérheti a visszavert fényt, és a vezeték nélküli vakus fényképezés is elérhetővé válik. Az SB-800 és SB-600 vakuk széles-mezős AF-segédfénye együttműködik a D200 11 mezős Multi-CAM 1000 AF érzékelőmoduljával is.

    A Nikon Capture 4 (4.4-es verzió) kihasználja a NEF (Nikon Electronic Format) formátum lehetőségeit. Élethűbb tónuskorrekciót és egyéb színkorrekciós lehetőségeket kínál, ezen felül lehetővé teszi, hogy a felhasználó bármikor feldolgozhassa az eredeti képet, és az eredményt a NEF-fájlhoz tartozó új utasításkészletként, esetleg TIFF vagy JPEG fájlként mentse, az eredeti RAW-adatok módosítása nélkül.

    A fényképezőgéphez mellékelt PictureProject 1.6 a fotózás élményét gazdagító eszközöket kínál. Ezen eszközök segítségével a képek sokoldalúan rendszerezhetők; automatikus és manuális módban szerkeszthetők; albumokba és prezentációba rendezhetők; továbbá CD-re vagy DVD-re írhatók, illetve megoszthatók diavetítés, muvee prezentáció és e-mail formájában. A PictureProject nemcsak a fényképek élvezetét segíti, hanem egyúttal ügyel arra is, hogy a számítógépe ne váljon a képek kusza tárhelyévé; a program segítségével felvételeit átlátható rendszerben raktározhatja el.