Veszteséges a Konica Minolta

0

A zuhanó filmes fotópiaci eladások és a digitális téren tapasztalható erős konkurencia miatt a japán Konica Minolta cégnek át kell értékelnie jelenlegi helyzetét és komoly éves szintű veszteségekkel kell számolnia. Múlt pénteki bejelentésük szerint nettó 3,48 milliárd yenes veszteségre számítanak, az első félév eredményei alapján, a tavalyi év 8,2 milliárdos nyereségéhez képest.

„A piaci igények gyorsan és drámaian csökkentek a digitális hullám következtében, mely sokkal nagyobb mértékű volt, mint vártuk, és ez a trend a jövőben még inkább erősödni látszik,” – tartalmazza a gyár közleménye.

A cég átalakítási tervei szerint, világszerte foglalkoztatott 33000 munkásának 10%-tól vállnak meg, válaszul a hagyományos filmes termékek iránti csökkenő keresletre, miközben hatékonyabbá tennék gyártási és eladási hálózatukat. A jelenlegi helyzetben a gyár 47 milliárdos nettó vesztességgel számol a teljes évre vetítve, ellentétben a korábban előrejelzett 23 milliárdos nettó nyereséggel.

„Ez év végéig kidolgozzuk egy friss átalakulási terv részleteit, és ha elkészült a (képalkotó) üzletágunk mérete 100 milliárd alá fog csökkenni (éves eladások tekintetében),” – nyilatkozta a Konica Minolta elnöke Fumio Iwai. A Konica Minolta éves szinten jelenleg mintegy 200 milliárdos forgalmat bonyolít a képalkotó termékek piacán, melybe a digitális és hagyományos fényképezőgépek, filmek és nyomtató papírok tartoznak. Az említett átalakulás tehát a képalkotó üzletág több mint 50%-os leépítését jelentené.

„Korábban ‘óvatos landolást’ terveztünk az átállás tekintetében, de köszönhetően az üzleti klíma hirtelen romlásának fel kell gyorsítanunk a reform folyamatokat,” – mondta Iwai. „Jelenleg viszont nem tervezzük, hogy teljes mértékben kivonulunk meglévő üzletágainkból, például a digitális fényképezőgépek gyártásából.” – tette hozzá az elnök.