Duplaobjektíves digitális fényképezőgép

0

Az új évet rögtön egy világújdonsággal köszönti a Kodak cég, mégpedig az Easyshare V570 digitális ultrakompakt személyében. A fényképezőgép első pillantásra nem sokban különbözik társaitól, másodikra viszont annál inkább. Legfőbb újítása a Kodak Retina dupla objektíves technológia, melynek révén két objektívet rejt a kis váz. Az egyik objektív, egy fix gyújtótávolságú, kisfilmes értéken 23mm-nek megfelelő látószöget biztosító optika, mely nem csak dupla mivoltában, hanem a kompakt digitális fényképezőgépek között egyedülálló látószögében is vezető. A második objektív pedig 39-117mm ekvivalens, tehát 3x optikai zoomátfogást biztosít. Mindkét objektív Schneider.Kreuznach gyártmány és elrendezésüknek köszönhetően a gép bekapcsolt állapotában sem nyúlnak ki a vázból, ezáltal is kisebb méretet biztosítva.

A gép egyedülálló optikai képességeit tovább erősíti a különleges panorámakép mód, mely 3 fotót képes összefűzni egy 180 fokos látképpé. A nagylátószög érdekessége, hogy a fényképezőgépben automatikus képtorzulás korrigáció is bekapcsolható, melynek segítségével a nagylátószögű objektív jellemző képdomborúsági hibája küszöbölhető ki.

A mozgóképfelvétel 640×480 felbontásban, 30 fps sebességgel is lehetséges, és az MPEG-4 tömörítésnek hála nem kell túl sok helyet tartalékolnunk videóink számára az SD kártyán, vagy a gép beépített 32 MB-os memóriájában. A mozgóképfelvételhez képstabilizátor is bekapcsolható, ezáltal csökkentve a kézremegés okozta képminőségbeli problémákat.

A fényképek minőségéről és a gyors képfeldolgozásról az egyedi Kodak Science képfeldolgozó chip gondoskodik és olyan további kényelmi funkciók is megtalálhatók a gépben, mint a szoftveres vörösszem eltávolítás, a kép átméretezés, vágás, elforgatás, valamint a bemozdulásveszélyre való figyelmeztetés. Az automata funkciókat 22 szituációfüggő témamód egészíti ki.

A V570 hátulján egy 2,5″ átlójú LCD monitort találunk, energiaellátását saját lítium-ion akkumulátorral oldhatjuk meg, mely a géphez mellékelt Photo Frame Dock 2 dokkolóval tölthető. Ugyenezen dokkoló segítségével csatlakoztathatjuk a fényképezőgépet számítógépünkhöz is.

A Kodak Easyshare V570 várhatóan január végén kerül világszerte a boltok polcaira, 399 dolláros ajánlott nyitóáron.