Panasonic miniDV videokamerák

0

A Panasonic NV-GS280, NV-GS300 és NV-GS500 modellekkel bővíti 3CCD-s, O.I.S képstabilizátorral szerelt, miniDV technológiás digitális videókameráinak sorát a Panasonic. A felsoroltakon kívül a készülékek közös jellemzője a Leica Dicomar objektív (az alacsonyabb típusnevű modellekben 10x, a GS500-ban 12x optikai zoommal), a 3,1 (GS280, GS300) és 4 megapixeles érzékelő (GS500), a 0 Lux mellett is működő színes éjszakai felvétel és a Crystal Engine képfeldolgozó technológia. A GS500 típus ezen felül manuális fókuszgyűrűvel és Pro Cinema üzemmóddal is rendelkezik.

Nagyzoomos termékvonalár az NV-GS27 és NV-GS37 modellekkel bővíti a cég, melyek kategóriájukban világelső, 30x optikai zoommal rendelkeznek. Az alkalmazott Pure Color Engine képfeldolgozó technológia előnye, többek között a 30%-al kevesebb színzaj, az egyszerű, joystick alapú kezelhetőség és a könnyű ki és bekapcsolás pedig a gépek használatát teszi ésszerűbbé.

Panasonic NV-GS280 Panasonic NV-GS280
Panasonic NV-GS300 Panasonic NV-GS300
Panasonic NV-GS500
Panasonic NV-GS27 Panasonic NV-GS27
Panasonic NV-GS37

Sajtóközlemény:

Panasonic digitális videokamerák – 2006-os miniDV-sorozat: GS500 és GS300/GS280 – 3CCD és O.I.S. technológia; GS37 és GS 27 – a világ legerősebb, 30-szoros optikai zoomja

2006-ban a Panasonic kibővíti világhírű, kiváló képminőséget képviselő digitális videokamera-sorozatát az NV-GS500, illetve az NV-GS300/280-as modellekkel, melyek mindegyike 3CCD-technológiával és O.I.S.-rendszerrel szerelt, valamint a GS37-es és GS27-es modellekkel, melyek 30-szoros optikai zoomjukkal a nagy zoom termékvonalat erősítik.

1992-es szenzációs bevezetésük óta a Panasonic 3CCD-s videokameráiról nagy elégedettséggel írt a szaksajtó az általuk nyújtott kiemelkedően magas képminőségnek köszönhetően. A tavaly kibocsátott GS250-est pedig ezen belül is kimagaslóan értékelték mind a fogyasztók, mind a szakma képviselői egyaránt, hozzátéve azt, hogy a kiváló képminőség mellett a felhasználóbarát kialakítás, az egyszerű működtetés is a készülék nagy előnyei közé tartozik.

A 3CCD-s rendszert leginkább szakmai berkekben ismerik, mivel a professzionális videokamerákban a legmagasabb színvonalú képfeldolgozás miatt ezt a rendszert alkalmazzák:

a technológia a színek valósághűsége és árnyalása, valamint a részletgazdagság tekintetében egyaránt utolérhetetlen. A Panasonic élen jár ezen a területen, olyan eszközökkel szerelve fel kompakt videokameráit, amelyekkel a nagyközönség is élvezheti a csúcstechnológia előnyeit.

Emellett egy másik egyedülálló Panasonic technológiát is meg kell említenünk, az O.I.S. képstabilizációs rendszert, mely optikai megoldással korrigálja a kézremegés hatását, így precíz, tiszta képet eredményező filmezést tesz lehetővé, anélkül, hogy minőségromlást eredményezne. Ráadásul ez a technológia az állóképkészítésnél is rendelkezésre áll, hogy ne csak a videofelvételek, hanem a fotók is tökéletesen élesek legyenek.

Ami az optikát illeti, mindkét modellben mestermű kapott helyet a Leica Dicomar objektívek formájában, melyeket az egész világon elismert optikai céggel közösen terveztünk. Ezek az objektívek alacsony szórású üvegből készülnek, és olyan speciális, többrétegű bevonattal rendelkeznek, amelyek minimálisra csökkentik a becsillanás és a szellemképeffektus megjelenését a képeken.

Vállalatunk az új modellek megtervezésekor nagy figyelmet fordít a felhasználók és a szakújságírók véleményének meghallgatására is. Ennek megfelelően olyan termékskálát hozott létre, amely nemcsak a nagy precizitású felvételkészítés területén nyújt kivételes teljesítményt, hanem használata is egyszerűbb. Az AGS (Anti Ground Shooting) például olyan funkció, amely megakadályozza a felvételi kapacitás és az energia pazarlását, azáltal hogy a készülék pozíciója alapján érzékeli a nem tudatos felvételkészítést, és automatikusan leállítja a rögzítést. A Súgó üzemmód a kezelőfelület olyan funkciója, amely elmagyarázza a kijelzőn megjelenő ikonok funkcióit. Ezek a fejlesztések azért fontosak, mert valós filmezési szituációkban előforduló problémákra adnak megoldást.

Idén a nagy zoom termékvonal két új, – igen erős nagyításra képes – modellel gazdagodik, melyek a 30-szoros zoomkapacitás ellenére rendkívül kompakt házban jelennek meg, és bámulatos élességgel képesek a távoli tárgyak megörökítésére is. Természetesen ez a sorozat is profitál számos más fejlesztésből. Ugyanazzal a Súgó üzemmóddal rendelkeznek például, mint a 3CCD-s modellek, és olyan felhasználóbarát dizájnnal készül, amely még könnyebbé és kényelmesebbé teszi a videokamera tartását és használatát.

A Panasonic a konkrét filmezési szituáción túl is gondoskodni kíván a házi videofelvételek nyújtotta szórakozásról. Ehhez két szerkesztőszoftver is hozzájárul (néhány kivételével az összes modell tartozékaként), tovább fokozva a Panasonic videokamerák kihasználhatóságát. A „SweetMovieLife” nevű szoftverrel még az abszolút kezdők is élvezetes módon szerkeszthetik meg saját filmjeiket, követve a képernyőn megjelenő utasításokat, akár háttérzenét vagy képaláírásokat rendelve a felvételekhez. A másik, a „MotionDV STUDIO 5.6LE” pedig egy korábbi fejlesztésű szoftver újabb verziója, amellyel már komolyabb munkát végezhetünk, akár a szélesképernyős formátumra történő átszerkesztés lehetőségét is kihasználva, hogy filmjeinket teljes méretben élvezhessük szélesképernyős televízión.

A DVD- és SD-kamerákhoz hasonlóan a Panasonic miniDV-rendszerű digitális videokamerái sokféle lehetőséggel állnak a felhasználók rendelkezésére, egytől egyig hibátlan képminőséget és egyszerű használatot biztosítva, hogy a házi filmkészítés mind a felvétel, mind az utómunkálatok alatt élvezetes legyen.

3CCD termékvonal

A még jobb képminőség érdekében_

3CCD

A kamerák CCD-je (Charge-Coupled Device, töltéscsatolt eszköz) kritikus szerepet tölt be a képminőség biztosításában. Ezért döntött úgy a Panasonic, hogy készülékeibe a professzionális videokameráknál alkalmazott 3CCD-rendszert építi be. Ez a megoldás 30%-kal csökkenti a képzajt, 50%-kal* növeli a vízszintes képfelbontást, és 30%-kal a színárnyalás kifejezését befolyásoló dinamikatartományt, így valósághű, telt színekben pompázó, részletesebb és finoman árnyalt képet eredményez.

*A Panasonic saját összehasonlítása, az 1CCD-s modellekhez viszonyítva

O.I.S. (Optikai képstabilizátor)

Az O.I.S.-technológia a filmezés közbeni kézremegés kompenzálása révén biztosít tiszta, szemet gyönyörködtető képeket. Működésének lényege, hogy a mozgásérzékelők felmérik a kéz remegésének mértékét és irányát, s egy lineáris motor ennek megfelelően szabályozza az objektívben található O.I.S.-lencseblokk pozícióját. Míg az elektronikus rendszer magán a CCD felületén végzi el a javítást, az optikai képstabilizációs folyamat még a CCD-s képalkotási fázis előtt zajlik le, ezért gyakorlatilag nem okoz semmilyen negatív elváltozást a képen, amellett, hogy a CCD nagyobb felületének kihasználását biztosítja.

Leica Dicomar objektív

A Leica név az egész világ fotósai számára jól ismert, mint olyan gyártóé, amely kiváló minőségű fényképezőgépeket és objektíveket készít. A Leica Dicomar objektívekben ez a legendás optikai technológia olvad eggyé a Panasonic fejlett digitális technológiájával. A GS500-as ragyogó új optikája 13 komponensből áll, 9 csoportra osztva, és alacsony szórású optikai üveggel csökkenti a megszokottnak mintegy harmadára a kromatikus aberrációt. Összesen 14 lencsefelületet speciális, többrétegű bevonat véd, minimalizálva a zavaró visszatükröződéseket, éles és tiszta, becsillanás- és szellemképmentes felvételeket biztosítva. (A GS300/GS280-as modelleknél 12 komponens található 8 csoportba rendezve, 14 többszörös bevonatú lencsefelülettel.)

*A Leica a Leica Microsystems IR GmbH, a Dicomar pedig a Leica Camera AG bejegyzett márkaneve.

Crystal Engine képfeldolgozó elektronika

A kamera lelke az eredeti Panasonic Crystal Engine áramkör, amely fejlett rendszerként a három CCD-ről érkező vörös, zöld és kék (RGB) jeleket egyenként dolgozza fel, eltávolítva belőlük a zajt, és javítva a színreprodukció pontosságát. A Crystal Engine képfeldolgozó LSI a 3CCD-s rendszerek tökéletes kiegészítője, mellyel minden 3CCD-s Panasonic modell rendelkezik.

Manuális fókuszgyűrű (GS500)

Az objektív elején található manuális élességszabályzó csúszásmentes felülettel teszi stabillá és gyorssá a használatot – még váratlanul adódó felvételi helyzetekben is. Professzionális megjelenése mellett nagy előnye a kreatív fotózási lehetőségek biztosítása.

Egyidejű mozgókép- és 1,2 megapixeles állóképfelvétel* (a GS300/280-nál VGA)

Ha mozgóképfelvétel közben hirtelen fotózásra érdemes jelenetet lát, nyugodtan lekaphatja úgy is, hogy nem állítja le a filmfelvételt, és felvételi üzemmódot sem módosít hozzá.

A még kényelmesebb működtetésért _

A működtetés egyszerűségét folyamatosan szem előtt tartva a Panasonic egy sor felhasználóbarát funkciót és fejlesztést épített be a 3CCD-s készülékekbe.

Egygombos navigáció és joystick-vezérlés

Minden Panasonic videokamera joystick vezérlővel rendelkezik, amely lehetővé teszi az összes alapfunkció egy kézzel történő kezelését. Emellett a felvétel és lejátszás közben leggyakrabban használt funkciók ikonja is megjelenik az LCD-kijelzőn, így számos alkalmazás gyorsan és könnyen irányítható, anélkül hogy szemünket le kellene venni a témáról. A 2006-os modellek ezenkívül „Súgó üzemmóddal” is rendelkeznek. Ez az üzemmód a kijelzőn megjelenő ikonokra, illetve a működési folyamatokra vonatkozó magyarázatokkal teszi könnyebbé a használatot.

Egyszerű be- és kikapcsolás

Ez az egyszerű, de hasznos funkció rögtön bekapcsolja az áramellátást, amint felvételi előkészületeket észlel, azaz ha a felhasználó például kinyitja a képernyőt, vagy kihúzza a keresőt. Ugyanígy fordítva is: ha becsukja az LCD-t, vagy visszatolja a keresőt, a készülék automatikusan kikapcsol.

AGS (Anti Ground Shooting)

Ez a funkció megakadályozza, hogy olyan dolgokat vegyen fel a véletlenül bekapcsolva hagyott készülékkel, amiket nem akart, illetve például a padló felesleges filmezését, amint újabb kameraállást keresve a készüléket lefelé tartva viszi. Működésének lényege, hogy felismeri a nem szokványos pozíciókat, és ha ilyet észlel, automatikusan leállítja a felvételt, megakadályozva ezzel az akkumulátor energiájának, illetve a felvevőmédia tárkapacitásának felesleges igénybevételét.

USB 2.0 (HS) Video Class*-kompatibilitással és tartozék szerkesztőszoftverekkel

Az USB 2.0 (HS)-kompatibilitás révén egy egyszerű USB-kábel segítségével nagy sebességgel töltheti át DV-s videoanyagait és fotóit a számítógépre. A Video Class-kompatibilitás pedig a DV-s mozgóképadatok valós idejű átvitelét biztosítja ugyanezen a kábelen keresztül. Tartozék szoftveres alkalmazásainkkal a DV-videofelvételek könnyedén szerkeszthetők, és egyéni ízlés szerint saját készítésű professzionális filmekké formálhatók, melyeket érdemes megőrizni.

A korábbi profi szerkesztőszoftver, a MotionDVStudio mellett a 2006-os modellekhez a SweetMovieLife nevű szoftver is tartozékként jár, amellyel még teljesen kezdő videósok is könnyedén húzhatják át felvételeiket PC-re, és adhatnak például aláfestő zenét vagy képaláírást a filmhez, ha követik a képernyőn megjelenő utasításokat. A MotionDVStudio szoftver továbbfejlesztett formában jelenik meg, kompatibilis például a szélesképernyős formátummal, így a felvételek a szélesképernyős tévékészülékeken történő lejátszáshoz is megszerkeszthetők. A szerkesztett adatokkal további figyelemreméltó műveletek végezhetők, például MPEG4-es formátumra történő konvertálás, e-mailhez csatolás, vagy a szerkesztett képadatok AVI-formátumban történő újrarögzítése videoszalagra.

*Olyan standard formátum, amely egy USB-kábel segítségével mozgóképadatok valós idejű átvitelét teszi lehetővé Microsoft Windows XP Home/ Professional, SP2 vagy későbbi verzióra.

Egyéb jellemzők

  • – 4 megapixeles (GS500) / 3,1 megapixeles (GS300/280) állóképfelvétel
  • – 12x (GS500) / 10x (GS300/GS280) optikai zoom
  • – Pro-Cinema üzemmód (GS500)
  • – Színes éjszakai felvétel / 0 Lux Színes éjszakai felvétel
  • – Csatlakozósaru
  • – Tele-Makró mód
  • – Bőrtónus lágyítás üzemmód
  • – Infravörös távvezérlő
  • – PictBridge-kompatibilitás

Nagy zoom termékvonal

A még jobb képminőség érdekében_

30-szoros optikai zoom

A GS37-es és GS27-es harmincszoros nagyítási képességgel rendelkező modellek kényelmesen és biztonságosan elférnek egy kézben is. A készülékek objektíve a kompakt digitális videokamerák kategóriájában legerősebb zoommal, és alacsony torzítási értékkel büszkélkedhet. S mivel a zoom optikai, mind a mozgó-, mind az állóképeket tökéletes szépségében képes megragadni.

Pure Color Engine

A Pure Color Engine képfeldolgozó LSI a CCD kimeneti jelét komplementer színjelekből RGB-jellé (a fény három alapszínét – vörös, zöld, kék – tartalmazó jellé) alakítja át már a korai szakaszban, és az RGB-jelből kivonja az alacsony frekvenciájú fényességi komponenst. Ezután a fényességjel már ugyanolyan módon jön létre, mint a televíziós közvetítés esetében. A fejlett, háromdimenziós zajcsökkentésnek köszönhetően még akkor is jobb eredmény érhető el, ha rossz a környezet megvilágítása, mivel a színzajcsökkentő teljesítménye a hagyományos rendszerekhez képest 30%-kal javult. Az innovatív LSI valóban kiváló színreprodukciót biztosít.

A még kényelmesebb működtetésért _

A működtetés egyszerűségét szem előtt tartva a Panasonic számos felhasználóbarát funkciót és fejlesztést épített be a nagy zoomos termékvonal modelljeibe.

Egygombos navigáció és joystick-vezérlés

Minden Panasonic videokamera joystick vezérlővel rendelkezik, amely lehetővé teszi az összes alapfunkció egy kézzel történő kezelését. Emellett a felvétel és lejátszás közben leggyakrabban használt funkciók ikonja is megjelenik az LCD-kijelzőn, így számos alkalmazás gyorsan és könnyen irányítható, anélkül hogy szemünket le kellene venni a témáról. A 2006-os modellek ezenkívül „Súgó üzemmóddal” is rendelkeznek. Ez az üzemmód a kijelzőn megjelenő ikonokra, illetve a működési folyamatokra vonatkozó magyarázatokkal teszi könnyebbé a használatot.

Egyszerű be- és kikapcsolás

Ez az egyszerű, de hasznos funkció rögtön bekapcsolja az áramellátást, amint felvételi előkészületeket észlel, azaz ha a felhasználó például kinyitja a képernyőt, vagy kihúzza a keresőt. Ugyanígy fordítva is: ha becsukja az LCD-t, vagy visszatolja a keresőt, a készülék automatikusan kikapcsol.

USB 2.0 (HS) és tartozék szerkesztőszoftverek (GS37)

Az USB-kompatibilitás révén egy egyszerű USB-kábel segítségével nagy sebességgel töltheti át DV-videoanyagait a számítógépre. A tartozék szoftveres alkalmazásokkal a DV-videofelvételek könnyedén szerkeszthetők, és egyéni ízlés szerint saját készítésű professzionális filmekké formálhatók, melyeket érdemes megőrizni.

A korábbi profi szerkesztőszoftver, a MotionDVStudio mellett a 2006-os modellekhez a SweetMovieLife nevű szoftver is tartozékként jár, amellyel még teljesen kezdő videósok is könnyedén húzhatják át felvételeiket PC-re, és adhatnak például aláfestő zenét vagy képaláírást a filmhez, ha követik a képernyőn megjelenő utasításokat. A MotionDVStudio szoftver továbbfejlesztett formában jelenik meg, kompatibilis például a szélesképernyős formátummal, így a felvételek a szélesképernyős tévékészülékeken történő lejátszáshoz is megszerkeszthetők. A szerkesztett adatokkal további figyelemreméltó műveletek végezhetők, például MPEG4-es formátumra történő konvertálás, e-mailhez csatolás, vagy a szerkesztett képadatok AVI-formátumban történő újrarögzítése videoszalagra.

*Olyan standard formátum, amely egy USB-kábel segítségével mozgóképadatok valós idejű átvitelét teszi lehetővé Microsoft Windows XP Home/ Professional, SP2 vagy későbbi verzióra.

Egyéb jellemzők

– Beépített LED-lámpa (GS37)