Panasonic DVD videokamerák

0
Panasonic VDR-D150

Három új modellel bővíti hamarosan DVD alapú digitális videokameráinak kínálatát a Panasonic. A VDR-D300 és VDR-250 3 CCD képérzékelőt tartalmaz, mely az 1 CCD típusokhoz hasonlítva 30%-al kevesebb képzajt, 50%-al nagyobb vízszintes felbontást és 30%-al bővebb dinamikatartományt ad. A D300-as modell ezen felül Leica Dicomar objektívet és O.I.S képstabilizátort is kapott.

Az új gépek kompatibilisek lesznek a DVD-RAM/-RW és -R formátumokkal, így a VDR-D150 készülék is, mely emellett egyedülálló, 30x optikai zoomot is kínál.

Panasonic VDR-D250 Panasonic VDR-D300
Panasonic VDR-D300 Panasonic VDR-D300

Sajtóközlemény:

Panasonic DVD-videokamerák – 2006

A világ első* 3CCD és O.I.S. technológiával felszerelt videokamerája: VDR-D300

A világ legerősebb, 30-szoros optikai zoomjával felszerelt videokamerája: VDR-D150

2006-ban a Panasonic összesen három új DVD-videokamerát jelentet meg a piacon, melyek felváltják a korábbi, egyszerűsége és kényelmes adattárolási lehetősége révén népszerűvé vált sorozatot. Csúcsmodellünk a VDR-D300, melyben a világon elsőként egyesül a 3CCD- és az O.I.S.-technológia, míg testvérmodelljében, a VDR-D250-esben a 3CCD-rendszer kapott helyet. A sorozat harmadik tagja a VRD-D150, melyet rendkívüli teljesítményű 30-szoros optikai zoommal láttunk el.

A DVD-videokamerák iránti kereslet óriási növekedése annak köszönhető, hogy használatuk rendkívül praktikus és egyszerű, mivel a felvételek rögtön az elkészítés után lejátszhatók a különböző DVD-eszközökön. Ezt a remek tulajdonságot most a Panasonic azzal tetézte, hogy fejlett, egyedülálló technológiát alkalmazó 3CCD-rendszerrel, O.I.S. optikai képstabilizátorral, vagy 30-szoros optikai zoommal szerelte fel készülékeit. Ez azzal a pozitív következménnyel járt, hogy ezek a modellek a maguk kategóriájában korábban elképzelhetetlen, bámulatosan magas színvonalú képminőséget kínálnak. Sőt, a kereskedelemben kapható DVD-formátumok sokfélesége ellenére a Panasonicnak a háromféle DVD-formátumra (DVD-RAM/-RW/-R) kiterjedő multiformátum-kompatibilitás révén a felvételek más audio-video eszközökkel, illetve számítógépekkel történő lejátszása ill. további felhasználása területén is sikerült előrelépést tennie.

Mindezekkel a Panasonic ismét újradefiniálja a DVD-s videokamerák szabványait, hibátlan minőségű képet és egyszerű használatot kínálva.

A még jobb képminőség érdekében_

3CCD (D300, D250)

A kamerák CCD-je (Charge-Coupled Device, töltéscsatolt eszköz) kritikus szerepet tölt be a képminőség biztosításában. Ezért döntött úgy a Panasonic, hogy készülékeibe a professzionális videokameráknál alkalmazott 3CCD-rendszert építi be. Ez a megoldás 30%-kal csökkenti a képzajt, 50%-kal* növeli a vízszintes képfelbontást, és 30%-kal a színárnyalás kifejezését befolyásoló dinamikatartományt, így valósághű, telt színekben pompázó, részletesebb és finoman árnyalt képet eredményez.

*A Panasonic saját összehasonlítása, az 1CCD-s modellekhez viszonyítva

O.I.S. (Optikai képstabilizátor) (D300)

Az O.I.S.-technológia a filmezés közbeni kézremegés kompenzálása révén biztosít tiszta, szemet gyönyörködtető képeket. Működésének lényege, hogy a mozgásérzékelők felmérik a kéz remegésének mértékét és irányát, s egy lineáris motor ennek megfelelően szabályozza az objektívben található O.I.S.-lencseblokk pozícióját. Míg az elektronikus rendszer magán a CCD felületén végzi el a javítást, az optikai képstabilizációs folyamat még a CCD-s képalkotási fázis előtt zajlik le, ezért gyakorlatilag nem okoz semmilyen negatív elváltozást a képen, amellett, hogy a CCD nagyobb felületének kihasználását biztosítja.

Leica Dicomar objektív (D300)

A Leica név az egész világ fotósai számára jól ismert, mint olyan gyártóé, amely kiváló minőségű fényképezőgépeket és objektíveket készít. A Leica Dicomar objektívekben ez a legendás optikai technológia olvad eggyé a Panasonic fejlett digitális technológiájával. A GS500-as ragyogó új optikája 13 komponensből áll, 9 csoportra osztva, és alacsony szórású optikai üveggel csökkenti a megszokottnak mintegy harmadára a kromatikus aberrációt. Összesen 14 lencsefelületet speciális, többrétegű bevonat véd, minimalizálva a zavaró visszatükröződéseket, éles és tiszta, becsillanás- és szellemképmentes felvételeket biztosítva.

*A Leica a Leica Microsystems IR GmbH, a Dicomar pedig a Leica Camera AG bejegyzett márkaneve.

Crystal Engine (D300, D250) és MPEG2-motor

A kamera lelke az eredeti Panasonic Crystal Engine áramkör, amely fejlett rendszerként a három CCD-ről érkező vörös, zöld és kék (RGB) jeleket egyenként dolgozza fel, eltávolítva belőlük a zajt, és javítva a színreprodukció pontosságát. A Crystal Engine képfeldolgozó LSI a 3CCD-s rendszerek tökéletes kiegészítője, mellyel minden 3CCD-s Panasonic modell rendelkezik.

Ehhez járul még a Panasonic MPEG2-es kódoló áramköre, amely nagy precizitású, zajmentes képet garantál még gyorsan mozgó téma esetén is. A mozgóképek rögzítése VBR- (változtatható bitsebességű) módszerrel történik, így a maximális vízszintes felbontás még a kétszer annyi felvételi időt engedő LP-felvétel esetén is megmarad (megegyezik az SP-üzemmód felbontásával). Ez a korábban alkalmazott LP-módban felvett videók vízszintes felbontásának duplája*.

*A Panasonic saját összehasonlítása, a korábbi DVD-s videokamerákhoz viszonyítva.

30-szoros optikai zoom (D150)

A D150-es harmincszoros nagyítási képességgel rendelkező modell kényelmesen és biztonságosan elfér egy kézben is. A készülék objektíve a kategóriájában legerősebb zoommal, és alacsony torzítási értékkel büszkélkedhet. S mivel a zoom optikai, mind a mozgó-, mind az állóképeket tökéletes szépségében képes megragadni.

A még kényelmesebb működtetésért _

A működtetés egyszerűségét szem előtt tartva a Panasonic számos felhasználóbarát funkciót és fejlesztést épített be DVD-kamkordereibe.

Multiformátum-kompatilbilitás

Minden 2006-os Panasonic DVD-videokamera kompatibilis a DVD-RAM/-RW/-R formátumokkal. A DVD-RAM a felhasználók számára egyszerűen kezelhető felvevőeszköz, mivel rendkívül tartós – mintegy 100000 alkalommal újraírható – és nem szükséges hozzá az időt és fáradságot igénylő lezárás. A háromféle formátum alkalmazhatósága növeli az egyéb, rendelkezésre álló AV-berendezésekkel, valamint a számítógéppel kölcsönösen történő felhasználás lehetőségét, s ezáltal nagyobb szabadságot, kihasználhatóságot, és több szórakozást biztosít.

Egygombos navigáció és joystick-vezérlés

Minden Panasonic videokamera joystick vezérlővel rendelkezik, amely lehetővé teszi az összes alapfunkció egy kézzel történő kezelését. Emellett a felvétel és lejátszás közben leggyakrabban használt funkciók ikonja is megjelenik az LCD-kijelzőn, így számos alkalmazás gyorsan és könnyen irányítható, anélkül hogy szemünket le kellene venni a témáról. A 2006-os modellek ezenkívül „Súgó üzemmóddal” is rendelkeznek (D300, D250), amely a kijelzőn megjelenő ikonokra, illetve a működési folyamatokra vonatkozó magyarázatokkal teszi könnyebbé a használatot.

Egyszerű be- és kikapcsolás (D300, D250)

Ez az egyszerű, de hasznos funkció rögtön bekapcsolja az áramellátást, amint felvételi előkészületeket észlel, azaz ha a felhasználó például kinyitja a képernyőt, vagy kihúzza a keresőt. Ugyanígy fordítva is: ha becsukja az LCD-t, vagy visszatolja a keresőt, a készülék automatikusan kikapcsol.

AGS (Anti Ground Shooting) (D300)

Ez a funkció megakadályozza, hogy olyan dolgokat vegyen fel a véletlenül bekapcsolva hagyott készülékkel, amiket nem akart, illetve például a padló felesleges filmezését, amint újabb kameraállást keresve a készüléket lefelé tartja. Működésének lényege, hogy felismeri a nem szokványos pozíciókat, és ha ilyet észlel, automatikusan leállítja a felvételt, megakadályozva ezzel az akkumulátor energiájának, illetve a felvevőmédia tárkapacitásának felesleges igénybevételét.

USB 2.0 (HS) (D300,D250,D150)

Tartozék szerkesztő- és DVD-író szoftverrel (D300, D250)

Az USB-kompatibilitás révén egy egyszerű USB-kábel segítségével nagy sebességgel töltheti át DVD-videoanyagait a számítógépre. Tartozék szoftveres alkalmazásainkkal a DVD videofelvételek könnyedén szerkeszthetők, egyéni ízlés szerint saját készítésű professzionális filmmé formálhatók, melyeket valóban érdemes megőrizni lemezen.

Egyéb jellemzők

  • 3,1 megapixeles (D300) / 2,3 megapixeles (D250) állóképfelvétel
  • Színes éjszakai felvétel
  • Csatlakozósaru (hideg)
  • Tele-Makró üzemmód (D300, D250)
  • Bőrtónus lágyítás üzemmód
  • Infravörös távvezérlő (D300, D250)
  • PictBridge-kompatibilitás