Zeiss ZF objektívek, hamarosan

0

A közelmúltban jelentette be a német Carl Zeiss, hogy ZF néven új objektívsorozatot indít, melyek a Nikon F bajonettszabványával kompatibilisek. Ezt a szabványt használják többek között napjaink Nikon DSLR fényképezőgépei is. A ZF sorozat a Contax RTS objektívek technikai jellemzőit hordozza majd, de felhasználja a filmfelvevőkhöz fejlesztett Zeiss UltraPrime, MasterPrime és DigiPrime optikák tulajdonságait is, melyek olyan filmek elkészülténél működtek közre, mint a Gyűrűk Ura trilógia, a Nagy Sándor, vagy a King Kong.

Napvilágra jutott a ZF sorozat első két tagjának neve. Ezek, a világ egyik legjobb, fényerős alapobjektívének tartott Zeiss Planar T* 50mm F1,4 ZF és a portréfotósok körében közkedvelt Zeiss Planar T* 85mm F1,4 ZF lesznek. Mindkettő Contax RTS verziója jól ismert, de a jövőben a kisfilmes és digitális fényképezőgép tulajdonosok is megismerhetik őket. Megjelenésük 2006 tavaszán, nyár elején várható. Nyitóárukról a gyártó még nem nyilatkozott, csupán célzott rá, hogy egy hasonló kategóriájú Nikon objektív árszínvonalát képviselik majd.

A Zeiss hivatalos weboldalán egy interjút is olvashatunk a cég objektív üzletágának prominenseivel, melyből megtudhatjuk, hogy 2006 folyamán további ZF termékek megjelenése is várható, a Nikonon kívüli szabványok tulajdonosainak pedig a hasonló ZS objektíveket ajánlja a cég, melyek az elterjedt M42 bajonettel, illetve ehhez illeszthető adapterrel csatlakoztathatók majd más rendszerekhez.