Panasonic DMC-FZ7: dupla biztosíték

0

Új taggal bővítette a Panasonic népszerű ultrazoom kategóriáját az FZ vonalat. A Panasonic DMC-FZ7 6 megapixeles érzékelőt, 12× nagyítású (kisfilmes rendszerben 36-432 mm) zoom optikát kapott. A kezdő fényerő nagy látószögnél F2,8, tele állásban F3,3.

A DMC-FZ7-ben a Panasonic két olyan rendszert vonultat fel, ami az elmosódott képeket okozó két leggyakoribb problémára kínál megoldást. A giroszkópokkal és elmozduló optikai elemekkel működő Mega Optical Image Stabilization (optikai képstabilizátor) a 2005-ös termékvonalban már bizonyított, az egészen ISO 1600-ig emelhető érzékenység azonban új a Panasonic kínálatában. Míg a képstabilizátor a kéz remegését kompenzálja, addig a magas érzékenység az így elérhetővé váló rövid záridőkkel a téma mozgását ‘állítja meg’.

A DMC-FZ7 további újdonsága, hogy videó akár már 640×480 pixeles illetve széles vásznú módban 848×640 pixeles méretben is rögzíthető.

A fényképezőgép teljesen automata és teljesen manuális módban is használható. Az LSI Venus Engine II rendkívül rövid exponálási késleltetést (0,008 mp.) és rövid képek közti szünetet (0,5 mp.) biztosít.

A Panasonic DMC-FZ7 márciustól kerül a boltokba, ára 119.990 forint körül várható.

Nagy látószögű előtétlencsével Tele előtétlencsével

Sajtóközlemény:

Digitális fényképezőgép
DMC-FZ7

12-szeres optikai zoom és MEGA O.I.S.-technológia karöltve a DMC-FZ7 új digitális fényképezőgép kompakt házában

Új LUMIX modellt mutat be a Panasonic. A 6 megapixeles DMC-FZ7-es fényképezőgépben a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S. optikai képstabilizátor és 12-szeres optikai zoom átfogású LEICA DC objektív kapott helyet (a 35 mm-es filmet használó fényképezőgépeknél ez 36-ról 432 mm-re történő nagyításnak felel meg). A professzionális felhasználás felé mutató, manuális fókusz- és zoomgyűrűvel ellátott rendkívül népszerű FZ30-hoz képest az FZ7-es kisebb és könnyebb, mégis ugyanolyan erőteljes nagyítási képességgel és manuális vezérlési lehetőséggel rendelkezik. Bár alapvetően a DMC-FZ5-ös utódja, azt nemcsak az effektív képpontok számában múlja felül, hanem egyéb műszaki jellemzők területén is, például egy praktikus joystick vezérlő beépítésével, mely a kézi élességállítás mellett a gyors manuális expozícióvezérlést is segíti. Az FZ5-ös 1,8″-os LCD-jét az FZ7-esben már 2,5″ képátlójú kijelző váltja fel, mellyel a CCD vegyes olvasási módszerének köszönhetően még gyenge megvilágítás mellett is nagyobb fényerő érhető el. Ezenkívül a nagyméretű, 710 mAh-s akkumulátor egyetlen feltöltéssel akár 320 fotó elkészítéséhez elegendő energiát szolgáltat. Végül, de nem utolsó sorban, az FZ7-es egyik új beépített motívumprogramja, a nagy érzékenységű üzemmód* akár 1600-as ISO-szinten is lehetővé teszi a fényképezést, tökéletesen egészítve ki a MEGA O.I.S. elmosódás-csökkentő funkcióját.
Általánosságban véve a nagy zoomaránnyal készített fotóknál, valamint beltéri vagy éjszakai felvételeknél, amikor a zársebesség alacsonyabb, a kéz legapróbb rezdülése is kritikus lehet a végeredményül kapott kép élességét tekintve. A LUMIX fényképezőgépek fejlett MEGA O.I.S. rendszere azonban kiküszöböli ezt a problémát, és még ilyen helyzetekben is gyönyörűen éles felvételek készítését teszi lehetővé, ugyanakkor könnyed, egyszerű fotózást biztosít.
Ráadásul az újonnan beépített nagy érzékenységű üzemmódnak köszönhetően az FZ7-tel akár 1600-as ISO-szinten is fényképezhetünk, nagyobb zársebességgel küszöbölve ki a mozgó tárgyak által okozott elmosódást, például a szobában kisbabákról vagy háziállatokról készített képek esetén.
Így tehát a homályos képeket eredményező két legfőbb problémát, a kéz remegését és a tárgyak mozgásából adódó elmosódást hatékonyan kezeli a MEGA O.I.S.-technológia, illetve a nagy érzékenységű üzemmód*, hogy bármilyen helyzetben tiszta és éles képeket készíthessen.
A fényképezőgép „agyát” továbbra is a professzionális Venus Engine II képfeldolgozó LSI jelenti, amely gondoskodik a kiváló képminőségről és a gyors reakcióidőről. Korrigálja, mérsékli a kromatikus aberrációt, mely főként telefotózáskor jelentkezik a különböző felületek, képélek találkozásánál, valamint minimalizálja a vignettálás jelenségét, hogy minden egyes részletében szép képben gyönyörködhessen. Iparágelső 0,008 mp-es zárkioldási késésével és mintegy 0,5 mp-es** zárintervallumával precíz, gyors fotózást tesz lehetővé. Sorozatfelvételi üzemmódban másodpercenként három teljes felbontású*** kép készíthető, a korlátlan**** sorozatfelvétel funkció használatával pedig mindaddig fotózhatunk gyors egymásutánban, amíg a memóriakártya meg nem telik.
A DMC-FZ7 igazán exkluzív modell. O.I.S.-sel támogatott magas színvonalú optikai teljesítménye mellett a joystick vezérlő kényelmes manuális szabályzást kínál – kezdő és professzionális felhasználók számára egyaránt élvezetessé téve a fotózás élményét.
* Nagy érzékenységű üzemmódban a felbontás jelentős mértékben csökken.
** Az AF idejét nem számítva.
*** Standard üzemmódban legfeljebb 13 / Finom üzemmódban legfeljebb 7 kép.
**** A folyamatos felvételkészítés sebessége a memóriakártya függvényében változó lehet. Az így készíthető képek száma függ a memóriakártya méretétől, az akkumulátor élettartamától, a képmérettől és a tömörítési aránytól.

1. 12-szeres optikai zoommal ellátott LEICA DC objektív kompakt házban
A LUMIX DMC-FZ7 digitális fényképezőgép 6 megapixeles CCD-vel, 12-szeres optikai zoommal ellátott LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívvel (mely a 35 mm-es filmet alkalmazó fényképezőgépen a 36-ról 432 mm-re történő nagyításnak felel meg) és F2.8 – F3.3-as fényerővel rendelkezik. A többszörös tükröződésmentes bevonat és a három aszférikus lencse alkalmazásának köszönhetően az objektív kiváló optikai teljesítményt nyújt, ráadásul ez utóbbi lehetővé teszi azt is, hogy a gép háza a benne rejlő tudáshoz képest rendkívül kompakt maradjon. A készülék nagyítási képessége az Extra Zoom funkciónak köszönhetően 3 megapixeles felvétel esetén 16,5-szeresre növelhető azáltal, hogy a gép tudatosan a CCD középső részét használja. A négyszeres digitális zoommal kombinálva a nagyítási tartomány akár 66-szorosra növelhető.

2. A digitális fényképezőgépek alapjellemzőjeként számon tartott MEGA O.I.S., és a téma mozgásából eredő bemozdulást kompenzáló nagy érzékenységű üzemmód
A MEGA O.I.S. optikai képstabilizátor a Panasonicnál elengedhetetlen része minden digitális fényképezőgépnek. A LUMIX modellekben megtalálható kézremegés-korrigáló rendszer a világ minden táján elismert a felhasználók körében, és egyre inkább a digitális fotográfia szabványává kezd válni. Lényege, hogy minden apró kézrezdülést másodpercenként 4000-szeres mintavételezéssel pontosan felmér, és a tiszta, éles képalkotás érdekében korrigál. Kétféle üzemmódban is használható (Mode 1 és Mode 2), melyek közül az első folyamatosan vizsgálja, követi és kompenzálja a mozgásokat, míg a másodiknál az O.I.S.-lencseblokk csupán a kioldó gomb megnyomásakor lendül mozgásba és egyenlíti ki a remegést. Ebben az üzemmódban a maximális hatékonyság elérése érdekében az objektív részét képező O.I.S. lencseblokk az exponálás pillanatáig középen marad, hogy aztán a lehető legrövidebb úton, a leggyorsabban vegye fel az élesség zálogát jelentő, az optikai tengely töretlenségét biztosító pozíciót. A hagyományos, képstabilizátor nélküli modellekhez viszonyítva a MEGA O.I.S. még alacsonyabb zársebesség alkalmazása esetén is elmosódásmentes képet biztosít. Így például akkor is tiszta és gyönyörű képet kap, ha lassabb zársebességet igénylő beltéri portrét vagy éjszakai felvételt készít, illetve makró üzemmódban kíván lefotózni, például egy virágot.
Ráadásul az újonnan beépített nagy érzékenységű üzemmódnak* köszönhetően az FZ7-tel akár 1600-as ISO-szinten is fényképezhetünk, nagyobb zársebességgel küszöbölve ki a téma mozgása által okozott elmosódást, különösen például a beltérben kisbabákról vagy háziállatokról készített képek esetén. Ezt az üzemmódot a CCD vegyes olvasási módszere teszi lehetővé, és az így nyert képminőség körülbelül a 10 x 15 cm-es fotónyomatok készítéséhez megfelelő.
A homályos képeket eredményező két legfőbb okot tehát – a kéz remegését és tárgy mozgását – hatékonyan kezeli a MEGA O.I.S.-technológia és a nagy érzékenységű üzemmód*, hogy bármilyen helyzetben tiszta és éles képeket készíthessünk.
* Nagy érzékenységű üzemmódban a felbontás jelentős mértékben csökken. 3.

Gyors, csúcsminőségű képfeldolgozás: Venus Engine ll
A magas képminőségért és gyors működésért felelős központi egység, a digitális fényképezőgép agya, ismét a világszínvonalú képfeldolgozó LSI Venus Engine II. A Panasonic a korábbi Venus Engine-hez viszonyítva előrelépést ért el a felbontás és a válaszidő terén egyaránt. A korábbi Venus Engine-ben a fényesség jelet minden RGB pixelből nyerték az átlós felbontás 50%-kal történő növelése érdekében. A Venus Engine II ezen felül olyan képalkotási folyamattal rendelkezik, amely a képben vízszintes vagy függőleges vonalakat észlelve csak a G pixelekből vonja ki a fényesség jelet. Ezáltal a régebbi Venus Engine-hez viszonyítva több mint 10%-kal javul a vízszintes és a függőleges felbontás, miközben továbbra is megmarad az átlós felbontás 50%-os javulása.
Az egyszerre több feladat végrehajtására képes képfeldolgozó LSI az iparágban kimagasló, 0,008 másodperces zárkioldási késéssel* és kb. 0,5 másodperces zárintervallummal rendelkezik, a gyors fotózás érdekében. Sőt, a sorozatfelvételi** funkció másodpercenként 3 teljes felbontású kép készítését teszi lehetővé. A korlátlan*** sorozatfelvétel funkció használatával folyamatosan készíthet sorozatfelvételeket, amíg a memóriakártya vagy a beépített memória meg nem telik.
* Az automatikus élességállításhoz szükséges idő nélkül.
** Max. 13 kép standard üzemmódban / 7 kép finom üzemmódban.
*** Az elkészíthető képek száma függ a memóriakártya kapacitásától, az akkumulátor töltöttségi szintjétől, a képek méretétől és a tömörítés mértékétől.

4. Joystickkal végezhető intuitív vezérlési lehetőség
Az FZ7-es a kreatív fotózást támogató manuális fókusz- és expozícióbeállítási lehetőséget is nyújt. Mindkettő egy független, minden irányba mozgatható joystickkal szabályozható. Kézi élességállítás esetén a fókusztávolság, és a blende által meghatározott mélységélesség is megjelenik a kijelzőn grafikus formában. Emellett az alkalmazott zoomarányról is információt nyerhetünk, a manuális fókusz segédfunkció pedig – a pontosabb élességállítást segítendő – a kép középső részét kinagyítva mutatja.
A beépített joystick a könnyebb működtetést és a készülék által kínált funkciók könnyebb kihasználhatóságát szolgálja. Segítségével gyorsmenü formájában pillanatok alatt elérhetők a leggyakrabban használt funkciók, mint például a fehéregyensúly-szabályzás, az ISO-beállítás, a képméret és a tömörítési mód kiválasztása, s mindehhez – akár képkeresés közben is – csak lenyomva kell tartani a joystickot.
Kézi exponálás esetén a záridő akár 60 másodpercre is növelhető, egyébként a különféle fényképezési viszonyokhoz igazodva 1/2000 és 60 mp között állítható.

5. Nagy fényerejű, 2,5″-os, nagy nézhetőségi szögű LCD
Az előd FZ5-öshöz képest az FZ7-es kijelzője nagyobb (2,5″) és jobban látható.
A CCD vegyes olvasási módszerének köszönhetően nagymértékben nőtt az érzékenység, ezáltal világosabbak a képernyőn megjelenített élő képek, és még gyenge megvilágítás mellett is kényelmesebben fényképezhetünk.
A nagy nézhetőségi szögű „High Angle” LCD funkció révén alsó szögből nézve is rendkívül jól látható a kép, ami különösen olyankor hasznos, ha például a tömegben a gépet felemelve szeretnénk felvételt készíteni. Ez az opció egy külön gomb* segítségével azonnal beállítható. Napos, kültéri fotózáshoz a Power LCD funkció biztosít 40%-kal nagyobb fényerőt a jól látható képkomponáláshoz és -kereséshez.
Az új, nagyméretű LCD-n a képek miniatűr indexképek formájában is megjeleníthetők – a normál, 1-kockás nézet mellett 9 vagy 25 kockát mutató osztott képernyőn.
Lejátszás üzemmódban az újonnan beépített „Naptármutató” (Calendar Display) üzemmód használatával a felvételkészítés dátuma szerint is kiválaszthatja a megtekinteni kívánt képeket.
Ráadásul, az elektronikus képkereső függőlegesen az objektívvel egy vonalban került elhelyezésre, így kényelmesebb tárgykövetést tesz lehetővé.
* Ez a gomb egyben a kijelző beállítására is szolgál.

6. Iparágvezető gyors AF és szélesképernyős VGA mozgóképfelvétel
Az autofókusz mód a fényképezési szituáció és a tárgy pozíciója függvényében az alábbiak közül választható: 9-mezős, 3-mezős gyors, 1-mezős gyors, 1-mezős normál és szpot. Ezek közül különösen figyelemre méltó az 1-mezős gyors AF, mely a gyors zárkioldási képességgel együtt egyedülállóan gyors fényképezést tesz lehetővé.
Bár a nagysebességű AF esetén a képkimerevedés mértéke minimális, a gyorsan mozgó tárgyak fotózásához választható az 1-mezős normál autofókusz is, amelynél egyáltalán nem jelentkezik ez a hatás.
A CCD vegyes olvasási módszere a normál VGA-méretű (640 x 480-as) klipek mellett gyönyörű, 16:9 képarányú, teljes méretű VGA-filmek (848 x 480) 30 kép/mp sebességű felvételét is lehetővé teszi, kimondottan a szélesképernyős tévékészülékeken történő lejátszáshoz, míg az FZ5-ös előd QVGA-formátumban készített mozgó felvételeket. A vegyes olvasási módszer sokkal erősebb fényjelekkel dolgozik, ezért a képminőség nemcsak méretében, hanem fényerő tekintetében is javul.

7. Gazdag funkciókínálat a változatos felhasználói igények kielégítésére
Az FZ7-ben megnövelt teljesítményű Li-ion akkumulátor kapott helyet, amely hosszabb üzemidőt biztosít, 320 kép elkészítését lehetővé téve (CIPA). A számtalan fotózási szituációhoz összesen 16 motívumprogram* ad segítséget. Egyedülálló például a „Baba” mód, mellyel könnyedén kísérhetjük figyelemmel gyermekünk fejlődését: a születési dátum megadása után az aktuális életkor automatikusan megjelenik az így készített képeken. Mivel ez az üzemmód már a korábbi LUMIX modelleknél bevezetésre került, és kedvező fogadtatásban részesült, az FZ7-nél duplán jelenik meg, azaz két születési dátum megadásával két gyermek fejlődésének nyomon követését teszi lehetővé. „Csillagos égbolt” üzemmódban az extrahosszú, 60 mp-es záridő használatával készíthetünk gyönyörű felvételeket az éjszakai égboltról, míg a Tele-Makró funkció a maximális teleállásban közelképek készítéséhez nyújt segítséget akár 100 cm közelségből, lágy fókuszú háttérrel emelve ki a tárgyat.
* A makró üzemmódot nem számítva.

8. Bővített kelléktár – még több lehetőség
Néhány külön kapható kiegészítő használatával még több kreativitást vihet a fotózásba. Az 1,7-szeres telekonverziós, valamint a 0,7-szeres nagylátószögű előtét (35 mm-es megfelelőjük 734, illetve 25,2 mm) egy adaptergyűrű segítségével egyaránt felerősíthető a kamerára. Ezenkívül igény szerint választhat makró előtétet, ND-szűrőt vagy MC-protektort.

  • DMW-LT55 Tele előtét*
  • DMW-LW55 Nagylátószögű előtét*
  • DMW-LC55 Makró előtét*
  • DMW-LND55 ND-szűrő*
  • DMW-LND52 ND-szűrő*
  • DMW-LMC55 MC-lencsevédő*
  • DMW-LMC52 MC-lencsevédő*
  • DMW-LA2 Lencseadapter
  • DMW-AC7 Hálózati adapter
  • CGR-S006 Lítium ionos akkumulátor (710 mAh)

* Felhelyezéséhez lencseadapter (DMW-LA2) szükséges.