Nyereség a HP-nál

0

Nettó árbevételeit tekintve, összességében 6%-os növekedést könyvelhet el a HP. A nyomtatási és képalkotó üzletágban 6,5 milliárd dollár volt a cég negyedéves árbevétele, ami az előző év hasonló időszakához képest 8%-os emelkedést jelent. A magánfelhasználóknak szánt hardverek forgalma 1%-al, az üzleti hardvereké 6%-kal nőtt. Színes lézernyomtatóból 36%-kal, multifunkciós berendezésekből 40%-kal több fogyott, mint tavaly ilyenkor.

Sajtóközlemény:

A HP közzétette 2006 I. negyedévi eredményeit

  • 22,7 milliárd dolláros nettó árbevétel: 6%-kal – illetve az árfolyamhatást korrigálva 8%-kal – több, mint egy évvel korábban
  • 1,7 milliárd dollár nem GAAP szerint számított üzemi eredmény; 48 cent nem GAAP szerint számított részvényegységre jutó nyereség (EPS)
  • 1,5 milliárd dollár GAAP szerint számított üzemi eredmény; 42 cent GAAP szerinti EPS
  • 1,8 milliárd dollár működési cash flow

PALO ALTO (Kalifornia állam, USA), 2006. február 16. – A HP ma nyilvánosságra hozta 2006. január 31-én zárt első pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 22,7 milliárd dollár nettó értékesítési árbevételről számolt be a vizsgált időszakban, ami 6%-kal (az árfolyamhatást korrigálva 8%-kal) magasabb a 2005 első negyedévi értéknél. A cég nem GAAP szerinti(1) üzemi eredménye 1,7 milliárd dollárt tett ki, nem GAAP szerint számított, korrigált részvényegységre jutó nyeresége (EPS) pedig 48 dollárcent volt az első negyedévben – szemben a 12 hónappal korábbi, 37 centes értékkel. A nem GAAP szerinti pénzügyi adatok nem tartalmazzák azt a 166 millió dollár (részvényenként 6 cent) korrekciót, amelyet a beszerzett immateriális javak amortizációját és a folyamatban lévő kutatás-fejlesztések költségeit figyelembe véve hajtottak végre az adózás utáni eredmény szintjén. Az Egyesült Államok Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvei (GAAP) szerint számított üzemi eredmény 1,5 milliárd dollár volt az első negyedévben. A GAAP szerinti korrigált EPS 42 dollárcentet tett ki – szemben az egy évvel korábbi 32 centtel.

„Terveinknek megfelelően tovább erősítettük a HP pozícióját és sikerült javítanunk az ügyfélkiszolgálás színvonalán is” – nyilatkozta Mark Hurd, a HP elnök-vezérigazgatója. „A legtöbb divízióban és földrajzi térségben egyenletes növekedést értünk el, cash flow-nk is kedvezően alakult, és fegyelmezett költséggazdálkodást valósítottunk meg. Bár kemény munka áll még előttünk, már kezdjük látni az eredményeket.”

Régió szerinti megoszlásban az alábbiak szerint alakult a HP árbevétele 2005 és 2006 első negyedéve között. Észak- és Dél-Amerika: 10%-os növekedés 9,7 milliárd dollárra; EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika): 1%-os növekedés 9,4 milliárd dollárra; Ázsia és a csendes-óceáni térség: 6%-os növekedés 3,5 milliárd dollárra.

Személyi Rendszerek (PSG)

A PSG 7,4 milliárd dolláros árbevétele 8%-kal múlja felül az egy évvel korábbi értéket. Az eladott termékvolumen 16%-kal nőtt 2005 első negyedéve óta. Az asztali és a noteszgépek forgalma 1 illetve 26%-kal élénkült az előző év megfelelő adatához képest. A kéziszámítógépekből származó árbevétel 6%-kal emelkedett. Az otthoni felhasználásra szánt PC-knél 18%-os forgalomjavulás figyelhető meg 2005 első negyedéve óta. A Személyi Rendszerek divízió 293 millió dolláros üzemi eredménye az árbevétel 3,9%-át tette ki – szemben az egy évvel korábbi 147 millió dollárral, ami az árbevétel 2,1%-ának felelt meg.

Nyomtatás és Képalkotás (IPG)

Az IPG 6,5 milliárd dolláros első negyedévi árbevétele 8%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest. A magánfelhasználóknak szánt hardverek forgalma 1%-kal növekedett az előző év megfelelő időszaka óta. Ez a többfunkciós eszközök eladott darabszámában megfigyelt 20%-os erősödésnek köszönhető. Az üzleti célú hardverek árbevétele 6%-kal nőtt 2005 első negyedévével összehasonlítva. A HP 36%-kal több színes lézernyomtatót és 40%-kal több többfunkciós nyomtatót adott el, mint 12 hónappal korábban. A kellékanyagok forgalma 11%-kal emelkedett. A divízió üzemi eredménye 973 millió dollár volt (az árbevétel 14,9%-a) – szemben az egy évvel korábbi 932 millió dollárral (az árbevétel 15,4%-a).

Nagyvállalati Tárolórendszerek és Szerverek (ESS)

Az ESS 4,2 milliárd dolláros árbevételről számolt be az első negyedévben – 5%-kal többről, mint egy évvel korábban. A szabványos szerverekből származó árbevétel 6%-kal növekedett. A hálózati tárolóeszközök forgalma 4%-kal, az üzletileg kritikus (business-critical) rendszerek forgalma pedig 1%-kal nőtt 2005 első negyedéve óta. A Nagyvállalati Tárolórendszerek és Szerverek divízió 326 millió dollár üzemi nyereséget jelentett az első negyedévre (az árbevétel 7,7%-a), szemben az előző év hasonló időszakának 69 millió dolláros értékével (az árbevétel 1,7%-a).

HP Szolgáltatások (HPS)

A HP Szolgáltatások árbevétele 2%-kal, 3,8 milliárd dollárra csökkent a vizsgált 12 hónapban. A technológiai szolgáltatások 2%-kal, a menedzselt szolgáltatások illetve a tanácsadási és integrációs szolgáltatások pedig 1-1%-kal kevesebb forgalmat generáltak, mint egy évvel korábban. Az árfolyamhatást korrigálva a HPS árbevétele 3%-kal nőtt 2005 első negyedéve óta. A divízió 293 millió dolláros üzemi eredménye az árbevétel 7,8%-át tette ki – szemben az egy évvel korábbi 281 millió dolláros szinttel, ami az árbevétel 7,4%-ának felelt meg.

Szoftverek

A HP Szoftverdivíziója 304 millió dolláros árbevételt regisztrált a vizsgált három hónapban. Ez az összeg 29%-kal múlja felül a 2005 első negyedévére jellemző értéket. A HP OpenView szoftver eladásából 34, a HP OpenCall szoftver értékesítéséből pedig 19%-kal több árbevétel keletkezett, mint egy évvel korábban. A vállalat az első negyedéven zárta le a Peregrine Systems akvizícióját, és kibővítette a felvásárolt vállalat eszközeivel és szolgáltatás-felügyeleti komponenseivel a HP OpenView szoftverportfóliót. A divízió egy évvel korábbi 38 millió dolláros üzemi vesztesége 9 millió dolláros nyereséggé alakult át (az árbevétel 3%-a).

Finanszírozási Szolgáltatások (HPFS)

A szervezet 496 millió dolláros árbevétele 11%-kal marad el az egy évvel korábbi szinttől. A finanszírozási volumen 10%-kal, a nettó eszközportfólió pedig 2%-kal csökkent. Az üzemi eredmény 38 millió dollár volt az első negyedévben – ez az árbevétel 7,7%-ának felel meg, és gyengülést jelent az egy évvel korábbi 45 millió dolláros eredményhez viszonyítva (az árbevétel 8,1%-a).

Eszközgazdálkodás

A HP 6,7 milliárd dolláros készletszinttel zárta a negyedévet – ez 146 millió dollárral, illetve 389 millió dollárral kevesebb az előző negyedévi és a 12 hónappal korábbi értéknél. A vevőkövetelések állománya (8,7 milliárd dollár) az előző negyedév óta 1,2 milliárd dollárral csökkent, míg 2005 első negyedévével összevetve 14 millió dollárral emelkedett. A vállalat első negyedévben kifizetett, részvényenként 8 dollárcentes osztaléka 227 millió dollár készpénz felhasználását tette szükségessé. A HP 1,4 milliárd dollár értékben vásárolt vissza papírokat részvényeseitől. A negyedév során a vállalat 1,7 milliárd dollár értékű előre fizetett, határidős részvényvisszavásárlási programot indított egy külső befektetési bankkal annak érdekében, hogy mérsékelje a kb. egy éves időszak alatt végrehajtandó visszavásárlási tranzakciók árfolyamingadozásainak kockázatát. Ezen túlmenően a HP igazgatótanácsa további 4 milliárd dollár értékben engedélyezte újabb törzsrészvények visszavásárlását. Ezekkel az ügyletekkel a vállalat a dolgozói juttatási programok keretében indított részvénykibocsátások okozta részvényhígulást kívánja ellensúlyozni, illetve opportunista jellegű részvényvásárlásokra is fel kívánja használni az engedélyt. A HP 12 milliárd dollár bruttó készpénzállománnyal (azaz 11,9 milliárd dollár készpénzzel és rövid futamidejű, könnyen készpénzzé tehető eszközzel, valamint 30 millió dollárnyi rövid és hosszú lejáratú befektetéssel) zárta a negyedévet.

Jövőbeni kilátások

A HP 22,4 és 22,6 milliárd dollár közötti árbevételre számít a 2006. pénzügyi év második negyedévében. A nem GAAP szerinti EPS-becslés 47-49 cent, a GAAP szerinti EPS-becslés pedig 43-45 cent ugyanerre az időszakra.

A nem GAAP szerinti korrigált EPS-becslés nem tartalmazza azt a részvényenként mintegy 4 cent korrekciót, amit a beszerzett immateriális javak amortizációjával kapcsolatban hajtottak végre az adózás utáni eredmény szintjén. A második negyedévre becsült nem GAAP szerinti és GAAP szerinti korrigált EPS 3-4 cent, részvényalapú kompenzációs költséget tartalmaz.

A HP előrejelzése szerint a 2006. teljes pénzügyi év árbevétele várhatóan 90 és 91 milliárd dollár, a nem GAAP szerinti korrigált EPS értéke pedig 1,90 és 1,95 dollár között alakul.

A 2006. pénzügyi év egészére becsült, GAAP szerinti korrigált EPS értéke várhatóan 1,72 és 1,77 dollár között lesz.

A nem GAAP szerinti, korrigált EPS egész évre becsült értéke nem tartalmazza a részvényenként mintegy 18 cent, adózás utáni eredmény szintjén számított, beszerzett immateriális javak amortizációjával kapcsolatos költségtételt. A nem GAAP szerinti és a GAAP szerinti, korrigált EPS egész évre becsült értéke 13 cent részvényalapú kompenzációs költséget tartalmaz.

A HP negyedéves pénzügyi eredményeiről a HP befektetői kapcsolattartó weboldalán, a www.hp.com/hpinfo/investor/ címen olvashatók további részletek, ahonnan további pénzügyi elemzések, valamint az eredményeket bemutató prezentációk is letölthetők.

A HP 2006 első negyedévi eredményeit bejelentő konferenciahívás anyaga audio webcast formájában elérhető a www.hp.com/hpinfo/investor/financials/quarters/2006/q1webcast.html címen.