Az első Panasonic DSLR: DMC-L1

0

A Panasonic tavaly január 13-án állapodott meg az Olympusszal a FourThirds szabványban való közös fejlesztésekről. Ennek egyik eredménye a nemrég már bejelentett Olympus E-330 típusú digitális tükörreflexes, amelynek LiveMOS képérzékelőjét a Panasonic fejlesztette. Eddig az E-330 volt az egyetlen olyan digitális tükörreflexes, amely folyamatos és színes élőképet volt képes biztosítani az LCD-jén.

A Panasonic a Leica-val együtt fejlesztette saját tükörreflexesét, mely alapjaiban az E-330-ra épül, külseje azonban tagadhatatlanul „leicás”. Bár sok hasonlóságot fedezhetünk fel az E-330 kezelőszerveivel, a DMC-L1-en mégis vannak új gombok, mint például a dedikált rekesz-beugrasztó gomb a mélységélesség ellenőrzéséhez, vagy a fókuszmódhoz tartozó külön kapcsoló, illetve a gép tetejére került zársebesség beállító tárcsa, valamint az alatta lévő fénymérés és sorozat kapcsolók.

A Panasonic DMC-L1-gyel együtt egy új 4/3-os objektív is elkészült, a Leica 14-50mm/F2,8-3,5 Asph, amelyet Mega O.I.S. optikai képstabilizátorral is elláttak (lásd külön hírünk).

Jól láthatók hát az együttműködések garmadája az Olympus, a Panasonic és a Leica között, amelynek eredménye lehetett ez a fényképezőgép (nem szeretek tippelni, de gyanítom, hamarosan meg fog jelenni ez a fényképezőgép is a Leica saját kínálatában – a szerk.).

Sajtóközlemény:

Az Olympus és a Panasonic Négyharmados rendszerű digitális SLR fényképezőgépeket mutat be

Az Olympus Corporation (Olympus) és a Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (Panasonic) egy ideje már együtt dolgoznak olyan fényképezőgépek kifejlesztésén, amelyek megfelelnek a cserélhető objektíves SLR digitális fényképezőgépekre vonatkozó Négyharmados szabványnak. Munkájuk gyümölcsét az Orlando állambeli Floridában ma kezdődő PMA 2006 Nemzetközi Konferencián és Kereskedelmi Show-n mutatják be. Az Olympus bemutatja a nemrég piacra dobott E-330 modellt, amely közösen kifejlesztett technológiákat tartalmaz; a Panasonic pedig első SLR digitális fényképezőgépét, a DMC-L1 modellt jelenti be, amelynek prototípusa is megtekinthető lesz.

A két fényképezőgép egy 2005. január 13-i megállapodás eredménye, amelynek értelmében az Olympus és a Panasonic közösen fejlesztenek ki alapvető technológiákat és kulcsfontosságú alkotóelemeket, valamint közösen fogják reklámozni a Négyharmados rendszerű digitális SLR fényképezőgépeket, melyek a felhasználók számára számos, jelentős előnyt tartogatnak.

A két új fényképezőgépben használt, közösen kifejlesztett tükörház és a Live MOS érzékelő komoly hatással van az SLR teljesítményre, és lehetővé teszi a hagyományos digitális SLR fényképezőgépek szintjének jelentős túlszárnyalását.
A tükörház egy gyors mozgású tükröt, egy keresőt, valamint egy AE érzékelőt tartalmaz, így tökéletesen betölti az SLR fényképezőgép szívének szerepét. Speciális tervezése folytán egyaránt alkalmazható Olympus, illetve Panasonic termékeknél.
A Live MOS érzékelő egy olyan új generációs termék, amely a CCD-érzékelők kiváló képminőségét produkálja a CMOS-érzékelők alacsony energiafogyasztása mellett – ennek következtében lehetséges a Live View képek hosszabb idejű megjelenítése a digitális SLR fényképezőgépeken. Ezen felül a mikrolencsék fotódiódáktól való – az érzékelőben használt egyszerűsített áramkörnek köszönhető – kis távolsága rövidebb válaszidőt, illetve jobb képminőséget biztosít abban az esetben, ha a fény ferdén esik be az érzékelőbe.

Ezeket az új, fejlett eszközöket alkalmazva az Olympus és a Panasonic saját termékstratégiájuknak megfelelően folytatják a termékek kifejlesztését.

Az Olympus máris felhasználta ezt a közösen kifejlesztett technológiát a nemrég bemutatott E-330 modellben, amely az első olyan cserélhető objektíves digitális SLR fényképezőgép a világon, amely teljes idejű Live View funkciót biztosít a hátlapra szerelt LCD-kijelzőn. Erről a konstrukcióról máig azt hitték, hogy igen nehezen kivitelezhető. Az E-330 Live View funkciójával korszakalkotó termékké vált, amely a digitális SLR fényképezés egy teljesen új stílusának élvezetét nyújtja a felhasználóknak.

A Panasonic kifejlesztette első digitális SLR fényképezőgépét, a DMC-L1 modellt, amely ötvözi az analóg fényképezőgépek által nyújtott üzemeltetési érzést és élőkép nézetet a digitális gépek könnyen használható, praktikus tulajdonságaival. A Live MOS érzékelő és a szabadalmaztatott Venus Engine III képfeldolgozó áramkör használatával a Panasonic kiterjesztette mindkét eszköz képességeit, és sikeresen elérte a digitális SLR fényképezőgépekhez nélkülözhetetlen jó képminőséget, valamint a nagy feldolgozási sebességet. További fejlesztéseket követően a Panasonic idén fogja piacra dobni a DMC-L1 modellt.

Az Olympus piacvezető SLR fényképezőgép-technológiájának, és a Panasonic fejlett AV-technológiájának párosításával olyan – a Négyharmados szabványnak megfelelő – digitális SLR fényképezőgépeket és objektíveket ajánl a két vállalat, amelyek eddig soha nem tapasztalt kreativitást és elégedettséget nyújtanak a felhasználóknak.

Viszonyításként, az alábbi táblázat mutatja a digitális SLR fényképezőgépek piacméretének előrejelzését (Forrás: CIPA; 2005-ös eladási eredmények, valamint a gyártók előrejelzései 2006-2008-ra).

2005 (jelenlegi): 3,79 millió db
2006 (becslés): 4,68 millió db
2007 (becslés): 5,26 millió db
2008 (becslés): 5,62 millió db

A Négyharmados szabványról
A Négyharmados szabvány a – digitális képfeldolgozási technológiának a teljes potenciálját megtestesítő – digitális SLR fényképezőgépekre vonatkozó fejlesztési szabványokat határozza meg. A Négyharmados szabvány alapján készült fényképezőgépek 4/3″-os képérzékelőt használnak, amely az SLR rendszerek által megkövetelt jó képminőséget és mobilitást lehetővé teszi. A Négyharmados szabvány továbbá nyílt szabványt biztosít az objektívek, objektívrögzítők és adapterek számára, ami a – szabványprogramban résztvevő különböző gyártók által készített – objektívek és vázak közötti kompatibilitást teszi lehetővé.

Digitális fényképezőgép
DMC-L1

LUMIX DMC-L1 úttörő szerepben:
A Panasonic első cserélhető objektíves digitális SLR fényképezőgépe

A Panasonic örömmel jelenti be első cserélhető objektíves digitális SLR fényképező-gépét, a LUMIX DMC-L1 modellt. A digitális fényképezőink számára kifejlesztett digitális és optikai csúcstechnológiák a LUMIX nevet piacvezetővé teszik, miközben a digitális korszak új fotózási kultúrájának megteremtésében is segédkeznek. A Panasonic 2005-ben bejelentette, hogy belép a digitális SLR fényképezőgépek piacára.

A DMC-L1 – mely a digitális SLR fényképezőgépek új vonulatát fogja képviselni – ma kerül bemutatásra. Kezelése hasonló a hagyományos, filmes fényképezőgépekéhez, azonban sok olyan innovatív tulajdonsággal rendelkezik, amelyek növelik a fotózás élményét. Habár a DMC-L1 digitális fényképezőgép, külseje az analóg gépekéhez hasonlatos. Ez a hasonlóság a múltban használt, távolságmérős, filmet használó fényképezőgépekre emlékezteti használóját. Ezek a tulajdonságok – a vázra épített zársebesség-szabályozóval, valamint a LEICA D VARIO-ELMARIT 14-50mm/F2.8-3.5 objektívre (szintén most kerül bemutatásra) szerelt rekeszgyűrűvel együtt – jelentősen megkülönböztetik a DMC-L1 modellt a hagyományos digitális SLR fényképezőgépektől mind kivitel, mind működtetés szempontjából.

A DMC-L1 modell 2,5″-os, nagy felbontású LCD-kijelzője teljes idejű Live View funkcióval rendelkezik. Ezt az új Live MOS érzékelő teszi lehetővé, ami a Panasonic saját νMaicovicon™ technológiájával lett kifejlesztve. Az L1-ben használt 4/3″-os, 7,5 millió pixeles Live MOS érzékelő egyszerre nyújtja a CCD-érzékelők kiváló képminőségét, valamint a CMOS alacsony energiaigényét. A készülék rendelkezik továbbá a Venus Engine III képfeldolgozó áramkörrel, ami a Live MOS érzékelővel együtt kiemelkedő képminőséget és olyen remek képfeldolgozási teljesítményt biztosít, mely például gyors sorozatfelvételek készítésénél igen hasznos.

Az L1 továbbá rendelkezik az úgynevezett Ultrahangos szűrővel, ami porvédőként szolgál, így nem kell aggódni, hogy az objektívek cserélésekor por kerül a készülékbe. A DMC-L1 a digitális SLR fényképezőgépek csúcsmodelljeként mutatkozik be, ami a hagyományos analóg készülékek intuitív irányítását és működtetését kínálja, eltérően a csupán több funkciót kínáló SLR fényképezőgépektől. A DMC-L1 jól megtervezett, minden igényt kielégítő fényképezőgép, ami még az olyan embereknek is lehetővé teszi csodálatos képek készítését, akik azelőtt sosem használtak digitális tükörreflexes fényképezőgépet.

Zársebesség-szabályozó a vázon, és rekeszállító gyűrű az objektíven
A fényképezőgép kezelési rugalmasságának javítása érdekében az L1 vázának tetejére egy zársebesség-szabályozó tárcsát építettünk. A LEICA D VARIO-ELMARIT objektív 14-50mm/F2.8-3.5 (amit szintén ma mutatnak be) a fókuszgyűrű és a zoomgyűrű mellett rekeszállító gyűrűvel is fel van szerelve.

Teljes idejű Live View funkció, mely teljesen új digitális SLR fotózási stílust teremt
A Live MOS érzékelő teljes idejű képkimeneti funkció és a tüköremelő mechanizmus egyesítésével a DMC-L1 olyan teljes idejű Live View funkcióval rendelkezik, ami a képet közvetlenül az érzékelőről jeleníti meg az LCD-kijelzőn. Ez a funkció elérhető automata- és manuális élességállítás esetén is. Manuális fókuszálás mellett lehetővé teszi a kép kereten belüli nagyítását, majd a fókuszterület kiválasztását. Ez megkönnyíti az élesség ellenőrzését a 2,5″-os, 207 000 pixeles LCD-kijelzőn. A „Rekesz” gomb lenyomásával a mélységélesség is egyszerűen ellenőrizhető.

7,5 millió pixeles, kiváló képminőséget biztosító, alacsony energiaigényű 4/3″-os Live MOS érzékelő
A DMC-L1 Live MOS érzékelője nem csupán a teljes idejű Live View funkciót teszi lehetővé, hanem a CCD érzékelők csodálatos képeit is képes produkálni – mindezt nagyon érzékeny gradációval, és széles dinamikatartománnyal. Az energiafogyasztást pedig olyan mértékben csökkenti, amilyen mértékben csak egy CMOS érzékelő képes. A mindössze 5V feszültséggel működő speciális képfeldolgozó technológiának köszönhetően a zajosodás is a minimálisra csökkenthetők.

Venus Engine Ill képfeldolgozó áramkör: Kiváló képminőség, gyors reakció, alacsony energiafogyasztás
A Venus Engine III egy nemrég kifejlesztett képfeldolgozó áramkör, amit azért hoztak létre, hogy a Live MOS érzékelő teljesítményét a maximumra növelje. Megörökölte a korábbi Venus Engine nagy felbontóképességét, kiváló színreprodukciós képességét, valamint a részletes gradációt. A Venus Engine III azonban a képzajt is képes csökkenteni a digitális SLR fényképezőgépektől elvárható mértékben, ily módon segítve a finom, mégis részletes képek létrehozását. A Venus Engine III a fényképezőgép reakcióidejét is javítja, rövid zárközt tesz lehetővé, valamint támogatja a nagyteljesítményű sorozatfelvétel-készítést. A lényegesen feljavult teljesítmény ellenére a Venus Engine III energiaigénye csupán 80%-a a Venus Engine II-ének. Ez – a Live MOS érzékelő alacsony energiafogyasztásával együtt – hosszabb akkumulátor-üzemidőt eredményez.

Porvédő-rendszer, ami megakadályozza a zavaró szennyezőanyagok bejutását
A cserélhető objektívű digitális SLR fényképezőgépek kellemetlen velejárója, hogy az objektív cseréje során por juthat a készülék belsejébe, ami beszennyezi a CCD-t. Ilyen esetben gyakran csak szakszervizben végezhető el a tisztítás. A DMC-L1 ultrahangos szűrővel küszöböli ki ezt a problémát. E rendszer szuperszonikus hangrezgésekkel azonnal lerázza a port, ami egyéb esetben a CCD-re ragadva hátrányosan befolyásolná a képminőséget.

Panasonic hálózat
A többi LUMIX modellhez hasonlóan az L1 is SD-memóriakártyára rögzíti a felvételeket. Támogatja a nagymennyiségű adat tárolására alkalmas, FAT32-n alapuló SD-szabványt is, ideértve a több mint 2 GB-os, szuper-nagykapacitású SD-memóriakártyákat (SDHC). Készítsen képeket LUMIX fényképezőgépével, tekintse meg azokat Panasonic plazmatelevízión, mentse őket DVD-lemezre asztali DVD-felvevővel, és nyomtassa ki képeit egy televízióra csatlakoztatott fotónyomtatóval. Élvezze a digitális korszak új fotókultúrájának előnyeit!

A DMC-L1-es várhatóan ősszel kerül magyarországi forgalomba. Várható áráról egyelőre nincsenek információk.