Jönnek az új SD memóriakártyák

0

A tervek szerint 2006 nyarán dobná piacra az új 2.00 szabványon alapul SecureDigital memóriáit a Panasonic. A 2000-ben útjára indított SD memóriák születésük óta igen szép „karriert” futottak be, mely elsősorban kis méretüknek, kielégítő kapacitásuknak, gyors működésüknek és nem utolsósorban a piaci igényekhez jól igazodó áruknak volt köszönhető.

Az SD szabvány mára a digitális fényképezőgépek legelterjedtebb és legolcsóbb külső memóriaformátuma, melynek újabb darabjai 2 GB kapacitással rendelkeztek. A növekvő tárolási igényeknek és az olyan – egyre nagyobb tárhelyet igénylő – médiaformátumoknak köszönhetően, mint a HD videó, vagy a nagyfelbontású digitális fotó, szükség volt a meglévő SD specifikációk cseréjére és új szabvány felállítására. Az SD memóriagyártók legjavát tömörítő SD Card Association a közelmúltban kidolgozta a kártya 2.00 szabványát, mely az SDHC (SD High Capacity), azaz nagy kapacitású SD nevet kapta. A korábbi szabvány nem határozott meg olyan szempontokat, mint például a memóriák minimum adatsebessége. Ezt a gyártók maguk határozták meg. Az új kritériumok három sebesség csoportot állítanak fel: Class 2, min. 2MB/s, Class 4, min. 4MB/s és Class 6, min. 6MB/s.

Az SDHC kártyák első generációja 4 GB kapacitással indul, de lehetséges lesz 32 GB-os memóriák fejlesztése is a jövőben. A Panasonic, mint a formátum egyik úttörője, is meg szeretne felelni ezeknek az igényeknek, ezért év közepére kihozza első 4 GB-os SDHC memóriáit, majd később nagyobb kapacitású verziókkal is piacra lép. A cég újabb fejlesztésú digitális fényképezőgépei, például a most bejelentett LUMIX L1, már teljes mértékben kihasználják az SDHC kártyák előnyeit.