Epson OLED nyomtatófej

0
Epson OLED nyomtatófej

Az Epson a Sumitomo Chemical Co., Ltd.-vel karöltve új nyomtatófej-technológiát fejlesztett ki. A OLED (organic light-emitting diode) technológiát eddig elsősorban mobiltelefonok, digitális fényképezőgépek, illetve kamkorderek kijelzőjeként lathattuk viszont (illetve vannak próbálkozások asztali megjelenítők terén is), a nyomtatófejben való alkalmazása még igencsak újdonsgnak számít.
Korábban is léteztek LED-es lézernyomtatók, pl. az Oki kínálatában, ezek azonban általában kicsivel gyengébb minőségűek voltak, mint az átlagos lézernyomtatók. Az Epson OLED alapú nyomtatójának prototípusával készült nyomat azonban nagyon hasonoló, ha nem jobb képminőségű, mint a hagyományos lézernyomtatókkal készültek.

Az OLED nyomtatófejet közvetlenül az üveghordozóra építik, amely így lehetővé a hosszúkás, vonal formájú kialakítást. Ennek köszönhetően a nyomtatófejek sokkal kisebbek és vékonyabbak lehetnek, valamint a felbontás is növelhető.

Sajtóközlemény:

Az Epson kifejlesztette a világ első, OLED fényforrást alkalmazó nyomtatófejét
Tokió, 2006. március – A Seiko Epson Corporation sikeresen fejlesztette ki a világ első, OLED (organic light-emitting diode – organikus fénykibocsátó dióda) fényforrást alkalmazó nyomtatófejét (az Epson kutatási eredménye).

Az OLED kijelzők kifejlesztése mellett az Epson kutatásai az OLED, mint elektronikus eszköz tulajdonságainak megismerésére is irányulnak. A cég kutatásait különösen az OLED fényforrást alkalmazó nyomtatófej létrehozása terén koronázta siker, egy új nyomtatási technológia előtt nyitva meg az utat.

Jelenleg az elektrofotografikus nyomtatási technológiákat alkalmazó másolók és nyomtatók fényforrásául lézer vagy LED dióda szolgál. Az Epson nyomtatási és megjelenítési technológiája az évek hosszú során át felhalmozott tudást és szakértelmet ötvözi, így mára a cég a Sumitomo Chemical Co., Ltd.-vel karöltve kifejlesztette a nyomtatásban felhasználható, különösen fényes OLED-et. Az OLED-alapú nyomtatófej prototípusával készült próbanyomat minősége felveszi a versenyt a hagyományos lézernyomtatóval előállított képminőséggel, sőt egyes esetekben jobb is annál.

Az OLED egy olyan eljárás végeredménye, amelynek során anyagát közvetlenül az üveghordozóra építik rá, így lehetővé válik a hosszúkás, vonal formájú fényforrás kialakítása egyetlen hordozón. Ennek köszönhető, hogy egy-egy pont megvilágítása az éppen szükséges fénymennyiséggel és igen nagy pontossággal történik, így rendkívül egyenletes képminőséget kapunk, a nyomtatófej pedig sokkal kisebb és vékonyabb lehet. Egyetlen IC-nek a nyomtatófejbe való beépítésével az OLED technológia és az Epson alacsony hőmérsékletű poliszilikon TFT technológiája egyesíthetővé válik, így nagyobb nyomtatási felbontás és a költségek csökkenése érhető el.

Ez a sokat ígérő technológia nagyban hozzá fog járulni a kisebb méretű, nagyobb felbontású és gyorsabban működő színes nyomtatók létrjüttéhez, amelyek iránt egyre nagyobb kereslet mutatkozik. Az Epson fokozni kívánja erőfeszítéseit a kutatás-fejlesztés terén, hogy az OLED technológiában rejlő minden lehetőséget maximálisan kiaknázza.