100% átlátszóság

0

Újabb találmány borzolhatja a tudományos közélet egy részének kedélyét, legalábbis a hálózatok, a fotográfia és a csillagászat világában. A japán Fizikai és Kémiai Kutatóintézet szakemberi egy új, üvegszerű anyaggal kísérleteznek, amelynek eredményei az üvegnél jobb tulajdonságokat mutatnak. Az új anyag először is 100%-os fényáteresztéssel rendelkezik, ami nem mondható el a hagyományos – nagy tisztaságú – üvegről sem.

Az üvegszerű, prizma alakú anyagba arany vagy ezüst nanotekercsek hálózatát ágyazták, ezáltal elérve a teljes átlátszóságot, illetve a negatív fénytörési képességet. A rendkívül kis fénytörési index-szel rendelkező anyagban a fény a vákuumhoz közeli terjedési sebességet mutat. Az üveg átlagos fénytörési indexe 1,5-1,9, míg a vákuumé 1,0.

Amellett, hogy ezek az eredmények az optikai kommunikáció, a teleszkópok és objektívek fejlődését vetítik előre, új optikai eszközök kifejlesztéséhez is utat nyithatnak.

Jövőbeli sikere persze azon is múlik majd, hogy a mostani „prototípus” állapotból eljusson a nagyobb tömegben előállítható állapotig.